Impulsar Viladecans com a ciutat hospitalària

Impulsar Viladecans com a ciutat hospitalària

 Els republicans plantegen un conveni entre l’Ajuntament i el Departament de Salut per reforçar la capitalitat sanitària al sud del Baix Llobregat i especialitzar l’economia local
El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans duu al Ple municipal de gener una moció per impulsar Viladecans com a ciutat hospitalària. Els republicans proposen aprofitar les obres d’ampliació i millora del centre hospitalari que promou el Departament de Salut per generar sinèrgies en clau de present i futur, amb més especialització de l’economia local i reforçant la capitalitat sanitària que exerceix Viladecans al sud del Baix Llobregat.  
L’Hospital de Viladecans és el centre hospitalari de referència per als municipis de Castelldefels, Viladecans, Gavà, Begues i Sant Climent de Llobregat, amb una població de més de 185.000 persones. En concret, ERC planteja la subscripció d’un conveni entre l’Ajuntament i la conselleria de Salut per consolidar i ampliar la vocació de Viladecans com a ciutat hospitalària referent en el seu àmbit territorial, i perquè pugui acollir i ampliar en el futur serveis públics i privats vinculats. 
Els republicans proposen estudiar la disponibilitat de terrenys propers a l’Hospital de Viladecans per planificar i reservar la possible ubicació de serveis, empreses i/o equipaments relacionats directament o indirecta amb el centre hospitalari. També suggereixen encarregar un estudi al Centre de Promoció Econòmica Can Calderon amb la participació del Consell Econòmic i Social de Viladecans per explorar, determinar i prioritzar mesures que reforcin els punts forts i les oportunitats de Viladecans com a ciutat hospitalària.
En el mateix sentit, ERC planteja estudiar la viabilitat de constituir un consorci públic integrat pels municipis de referència -Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat- i l’Institut Català de la Salut, de presidència rotatòria, que impulsi l’Hospital de Viladecans, la seva millora contínua i la seva consolidació, amb la participació directa i activa dels municipis implicats.
Un centre d’èxit en expansió
Acreditat com a hospital general bàsic d’aguts, l’Hospital de Viladecans excel·leix en cirurgia major ambulatòria, preoperatori online, integració d’especialitats i triatge d’urgències avançat, entre d’altres. Recentment ha rebut el reconeixement a millor hospital comarcal en Gestió Clínica Global i Diagnòstic de l’Aparell Digestiu i Hepatopancreàtic en el marc dels premis Best Spanish Hospitals Awards 2020. Diversos dels seus serveis mèdics i quirúrgics també han rebut reconeixements per la qualitat de la seva assistència.
Les obres d’ampliació i millora de l’Hospital de Viladecans estan a ple rendiment després que el 2018 el Departament de Salut adjudiqués un projecte que permetrà triplicar la superfície actual del centre hospitalari, augmentar-ne la capacitat resolutiva i aconseguir millores en el confort dels pacients i professionals. Les obres van començar el 16 de juliol de 2018 i es preveu que la primera fase (la construcció d’un nou edifici, a l’avinguda del Mil·lenari) estigui enllestida durant aquest 2021. Amb la construcció del nou bloc, el centre passarà a tenir una superfície aproximada de 28.000 m2 i un aparcament de 6.000 m2.
La superfície total de l’actuació, incloent obra nova i reforma, serà de 40.802 m2. Les obres suposen una inversió total de 60,67 M€ i la durada prevista és de 4 anys i mig. El nou edifici es destinarà en la major part a usos assistencials, mentre que les instal·lacions actuals mantindran les consultes externes i s’utilitzaran per a usos administratius i no assistencials. L’obra dona resposta a les necessitats d’atenció hospitalària de la població dels municipis de referència, tot adaptant-se al context demogràfic i socioeconòmic del territori.
Per la portaveu municipal d’ERC, Bàrbara Lligadas“les obres d’ampliació i millora de l’Hospital de Viladecans representen una oportunitat en termes d’especialització de l’economia local i de creixement en serveis hospitalaris o vinculats que la ciutat ha de saber aprofitar i explotar. Sobretot, tenint en compte que es tracta d’un àmbit amb futur assegurat, valor afegit i llocs de treball qualificats i de qualitat”.
“Viladecans s’ha guanyat per mèrits propis, després de lluites veïnals compartides, del compromís dels professionals sanitaris i de les diverses institucions involucrades, aquesta capitalitat i centralitat en l’atenció hospitalària al sud del Baix Llobregat i ens correspon, com a Ajuntament, posar les màximes facilitats per incrementar i explotar aquest protagonisme al màxim, en benefici de les veïnes i dels veïns i del progrés econòmic de la ciutat”, ha conclòs Lligadas.