Desigualtats al món laboral, eix del Dia Internacional de les Dones

Desigualtats al món laboral, eix del Dia Internacional de les Dones

Imprimir

L’Ajuntament de Gavà enguany posa en relleu la situació de les dones en el món  laboral en la celebració del Dia Internacional de les Dones que es commemora  el pròxim 8 de març. Al voltant de la consigna «Iguals? Molta feina a fer» s’ha  programat tot un ventall d’activitats de sensibilització i reivindicatives que, entorn  la situació de les dones en el món laboral, aborda les diferents bretxes que hi  pateixen i la consegüent feminització de la pobresa. 

Durant la presentació de la campanya, l’alcaldessa Gemma Badia ha recordat  que «el 8 de març és la data en què volem reivindicar i posar en valor el  feminisme sabent interpretar les mancances que encara hi ha. Aquest any  hem anat per feina, com expressa el lema que hem triat enguany per la  campanya. Al món laboral no trobem només una bretxa salarial sinó també  altres conseqüències com ara les bretxes en les pensions on es feminitza  la pobresa». 

Si parlem de la bretxa salarial a Catalunya les dones cobren un 22,2% menys  que els homes per la mateixa feina i la bretxa a les pensions se situa en un 34%  en el conjunt de l’Estat espanyol.  

Badia també ha incidit en altres manifestacions de desigualtat en el món laboral,  «parlem també de bretxes de participació, de bretxes digitals i del sostre  de vidre». 

Per a l’alcaldessa aquestes desigualtats són conseqüència de «la consideració  que es té del món femení, de la capacitat de conciliació i també de les 

tasques de cura que no estan remunerades i comporten un percentatge  molt elevat de feina que habitualment desenvolupen les dones. Som  conscients que tenim molta, molta feina a fer». 

De manera àmplia, durant aquestes jornades, es reivindicaran les lluites  col·lectives per millorar les condicions laborals de moltes dones, com podria ser  el cas del col·lectiu de les kellys. Per altra banda, se celebrarà l’emprenedoria  femenina. Així, dones que han decidit posar en marxa el seu propi negoci rebran  un homenatge en el marc de la commemoració del 8M. Badia ha explicat que  s’ha volgut posar en relleu a aquelles dones que han estat capaces d’emprendre.  «En aquest món laboral tan complex una de les millors maneres de  demostrar que les dones podem fer el que volem és a través de  l’emprenedoria. I volem reconèixer i posar-ho en valor». 

En aquesta mateixa línia, s’ha posicionat Alba Riba, regidora d’LGTB i  Feminisme, de Joventut i Drets Humans, Salut Comunitària i Cooperació. Riba,  ha explicat que «a més d’homenatjar a dones emprenedores que han fet front a totes les dificultats de gènere i econòmiques per tirar endavant el  seu negoci, també volem reivindicar els drets col·lectius de totes les  dones». 

Activitats 8M durant tot el mes de març 

Dimarts 8 de març, a les 12 hores tindrà lloc la lectura del manifest del Dia  Internacional de les Dones a la plaça de Jaume Balmes. La jornada continuarà  a les 18 hores a l’Espai Maragall amb l’homenatge a dones gavanenques que  han decidit posar en marxa el seu propi negoci. 

L’endemà, i també a l’Espai Maragall, tindrà lloc la taula rodona «Dones i treball.  Noves desigualtats i oportunitats?» on es tractaran les desigualtats presents al  món laboral amb diferents expertes en la matèria i moderada per Marta Roqueta,  investigadora, periodista i consultora feminista. 

Fins a final de mes aquesta commemoració es perllongarà amb diferents  activitats arreu de la ciutat. Hi ha programades activitats de sensibilització amb  l’alumnat de secundària, hores del conte especials i clubs de lectura a les  biblioteques municipals, micro obert a càrrec de la Comissió Feminista,  cinefòrum, monòlegs, xerrades, exposicions i la creació d’un mur feminista, entre  d’altres.

Gavà per la Igualtat de Gènere 

Coincidint amb la presentació de la campanya del 8M, l’Ajuntament de Gavà ha  obtingut el Distintiu per la Igualtat de Gènere SG CITY 50-50. Aquesta norma  és la primera eina que permet implantar, avaluar i certificar un sistema de gestió  a favor de la igualtat de gènere en l’àmbit dels governs locals. Es tracta d’una  certificació d'igualtat de l'àmbit municipal que ha estat testada i considerada com  una eina d'innovació efectiva i d'èxit per reduir les desigualtats. 

L’alcaldessa Gemma Badia ha rebut el distintiu de mans de Marta Macias  presidenta de l’Associació Certificadora en Igualtat de Gènere Forgender Seal.  Badia ha subratllat que «Gavà és una ciutat molt implicada en les polítiques  feministes. Prova d’aquest treball és el distintiu que acredita l’Ajuntament  de Gavà amb el màxim nivell de reconeixement per la igualtat de gènere.  Per mi, és un orgull poder dir que Gavà és una ciutat feminista i certificada  perquè el compromís implícit sempre ajuda a prendre consciència real i a  continuar millorant». 

Per la seva banda, Macias ha enfatitzat que «l’empoderament laboral i  econòmic de les dones és un dels primers eixos que hem de treballar des  del feminisme. La independència econòmica ens dona la llibertat de triar la  vida que volem viure i aquesta certificació vol ser una eina més que faciliti  la incorporació de la perspectiva de gènere, de manera holística, a totes les  competències municipals. Aquest és el repte que avui tenen les  administracions públiques i locals». 

En els pròxims dos anys, l’Ajuntament implementarà les accions recollides al Pla  de Compromís que ha elaborat en favor de la transversalització de la perspectiva  de gènere, tant en l'àmbit intern com de ciutat. 

Algunes de les fites són: 

 Fuente: Ajuntament de Gavà