Ajut per a tramitar gestions a les persones sense coneixements digitals

Ajut a les persones sense coneixements digitals

Imprimir

L'Ajuntament de Viladecans ha creat un servei d'ajut a la tramitació en línia i

telefònica, que dóna suport a aquelles persones que, per diferents motius, tenen dificultats per accedir a la tecnologia o bé no tenen els coneixements necessaris. El programa, anomenat Servei de Suport a la Tramitació Digital, es va posar en marxa com a experiència pilot durant l'any 2021, però ja s'ha consolidat durant el 2022. Entre el gener i juny de 2022, 189 famílies van ser ateses i les entrevistes realitzades van ser 392. Els destinataris d'aquest servei, dirigit per un tècnic municipal especialitzat, són persones que estan en seguiment dels Serveis Socials de l'Ajuntament.

Entre les principals funcions del servei està la creació d'una base de dades amb els diferents ajuts existents, per a pal·liar les situacions de crisis que poden tenir les famílies més vulnerables i orientar sobre els ajuts més adequats, tenint en compte les particularitats de l'individu o família. També s'ofereix ajuda per iniciar processos de sol·licitud dels tràmits, tenint en compte les condicions i requisits exigits, i s'hi du a terme la intermediació entre el ciutadà i altres administracions que ofereixen els ajuts o serveis.

Els serveis més freqüents són la realització de tràmits amb la Seguretat Social: sol·licituds de cita prèvia, de l'informe de vida laboral, demanda de l'ingrés mínim vital i del complement a la infància i de pensions. També es tramiten sol·licituds amb el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), com la renda garantida de ciutadania, la cita prèvia i diverses derivacions. Amb el SEPE (servei públic d'ocupació estatal) també es tramiten sol·licituds de cita prèvia, altes de demanda d'ocupació, sol·licituds de subsidi i prestació d'atur, d'obtenció de certificats, de renovació del document d'alta i renovació de la demanda d'ocupació (DARDE).

Altres tràmits pels quals s'ofereix suport es realitzen davant de l'oficina d'Afers Socials i Famílies: la sol·licitud de cita prèvia, de carnet monoparental i família nombrosa, de pensió no contributiva i de Renda Garantida de Ciutadania. En l'àmbit de l'educació, el servei dóna suport per sol·licitar beques de menjador, dur a terme preinscripcions a les escoles bressol del municipi, preinscripcions per a cursar l'ESO i sol·licituds de beques i ajuts per estudiants del Ministeri d'Educació i Formació Professional. Davant de l'Agència Tributària, s'atenen sol·licituds de cita prèvia, l'obtenció de dades fiscals o la tramitació de l'ajut dels 200 euros. Altres tràmits són l'obtenció de targetes de transport públic, la cita prèvia per renovar el Document Nacional d'Identitat (DNI), el Número d'Identitat d'Estranger (NIE) o la tramitació d'instàncies.

Maria Àvila, regidora de Serveis Socials i Solidaritat, Cooperació i Agermanaments, ha explicat les raons de la creació d'aquest servei: "L'aparició de la Covid-19 va generar la proliferació de serveis i tràmits en línia i d'atenció telefònica. Si bé va ser una mesura causada per l'aparició de la crisi sanitària, aquest procediment s'ha consolidat de tal manera que, actualment, és imprescindible tenir coneixements informàtics per tal de dur a terme qualsevol tràmit amb l'administració pública. Si la persona no té aquests coneixements, l'administració ha d'oferir ajuda, i per això hem creat aquest servei. A Viladecans ningú es pot quedar enrere".

Fuente: Ajuntament de Viladecans