La xarxa de governs locals +Biodiversidad llança la Declaració de Viladecans 3-30-300

La xarxa de governs locals +Biodiversidad llança Declaració

Imprimir

La xarxa de governs locals +Biodiversidad va aprovar i presentar

ahir la declaració “Viladecans 3-30-300. Municipis compromesos amb la biodiversitat” durant la seva XI assemblea general celebrada ahir a Atrium Viladecans. +Biodiversitat és la secció de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) dedicada a la promoció de polítiques locals per a la conservació i ús sostenible de la biodiversitat i la conservació del patrimoni natural.

A l'assemblea van participar presencialment responsables polítics i tècnics de ciutats o diputacions de Madrid, Barcelona, ​​Benicàssim, Buenavista del Nord, Culleredo, Cuntis, Elx, Fuenlabrada, Granollers, Las Palmas de Gran Canària, Màlaga, Monzón, Paderne, Pampaneira, Santa Coloma de Gramenet, Trescases, Prat de Llobregat, Girona, Jaén i Viladecans, en representació de les 258 entitats de tot Espanya que formen la Xarxa.

La declaració va ser presentada per l'alcalde i president de +Biodiversitat Carles Ruiz, rebent l'aprovació unànime de l'assemblea. El document proposa als municipis i les ciutats d'Espanya que treballin per implantar el model 3-30-300 per aconseguir municipis verds i biodiversos el 2030.

El concepte de municipi 3-30-300 respon a un model urbà proposat pel professor Cecil Konijnendijk van donin Bosch del Nature Based Solutions Institute (Malmoe, Suècia), on els territoris municipals es comprometen a que la ciutadania pugui veure almenys 3 arbres des del domicili; que el municipi tingui un mínim d'un 30 % de massa arbòria en el seu territori, i que el veïnat disposi d'un espai verd accessible a menys de 300 metres de casa seva.

Carles Ruiz va destacar que la iniciativa “és un pas decidit perquè totes les ciutats tinguem un mateix objectiu compartit per ser més verdes i biodiverses i contribuir als reptes fixats per a l'any 2030 per les agendes globals per tenir cura del nostre planeta”.

La xarxa de governs locals +Biodiversitat és un espai de treball i reflexió dins de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) impulsada el 2007 i un dels seus objectius prioritaris és frenar la pèrdua de biodiversitat i recuperar-ne els ecosistemes. De fet, la Declaració alerta que, davant les creixents evidències de l'impacte del canvi climàtic en la biodiversitat, cal prendre mesures i reconeix que el compromís de les ciutats és clau perquè aquestes ocupen un 2 % de la superfície del planeta però suposen el 60 % de l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle i de la majoria dels gasos més contaminants. Actualment, el 84 % de la població a Espanya viu a ciutats. "Som el país amb més biodiversitat d'Europa i, per això, també som els que tenim més amenaces i és imprescindible que les ciutats siguem part de la solució", va afirmar Carles Ruiz.