Salut inclou la vacuna contra el meningococ B

Salut inclou la vacuna contra el meningococ B

Imprimir

Els centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya comencen aquests dies a administrar la vacuna que protegeix del meningococ de tipus B en infants ara que el Departament de Salut l’ha inclòs en el calendari vacunal.

Al novembre passat es va anunciar la reserva d’una partida als pressupostos per ampliar el tipus de vacunes gratuïtes contra el meningococ a partir d’enguany i l’import final de la inversió per al 2022 és de 9,7 milions d’euros. De fet, la incorporació d’aquesta vacuna contra la meningitis B en el calendari des d’aquest any suposa un increment considerable en el pressupost total per a vacunes.

La vacuna contra el meningococ B s’administrarà en infants nascuts a partir de l’1 de gener d’aquest any 2022, i la seva pauta de vacunació constarà de tres dosis: als 2, als 4 i als 12 mesos. En l’actualitat, aproximadament la meitat del infants menors de 2 anys a Catalunya estan vacunats contra aquesta malaltia, amb una diferència important de cobertura per nivell socioeconòmic que es vol fer desaparèixer amb la seva inclusió al calendari vacunal.

Precisament, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha emfatitzat la importància d’oferir gratuïtament aquesta vacunació, recomanada per associacions pediàtriques, per solucionar aquesta desigualtat en salut lligada a factors socioeconòmics de les persones. “Les vacunes que posem en el primer any de vida d’una persona són les més rellevants i en aquest sentit tenim cobertures al voltant del 95% de les que tenim al calendari”, ha afegit Cabezas abans de subratllat de nou “l’equitat” que suposa la inclusió d’aquesta vacuna.

Malgrat que la taxa d’incidència d’aquesta malaltia és molt baixa -concretament de 0,5 casos per cada 100.000 habitants-, la seva inclusió respon a les desigualtats descrites i a la seva gravetat, ja que en alguns casos pot produir complicacions greus, sèpsia generalitzada i fins i tot la mort. Al 2020 es van registrar 30 casos confirmats de malaltia meningocòccia a Catalunya, una xifra que l’any passat, en dades provisionals, va baixar fins als 7 casos.

 Catalunya, capdavantera en política vacunal

Amb la incorporació d’aquesta nova vacuna en el calendari vacunal, Catalunya esdevé una de les comunitats pioneres en implantar la vacunació contra la meningitis B als infants, ja que fins a la data només es finança a Andalusia, Canàries i Castella i Lleó.

De fet, Catalunya sempre ha tingut un paper capdavanter en les polítiques vacunals, comptant amb el suport del Consell Assessor de Vacunacions, en què participen les societats científiques més representatives. En aquesta ocasió, aquest Consell també ha valorat la inclusió al calendari d’aquesta vacuna, innovant per a millorar la protecció dels infants al país.

El primer calendari vacunal es va fer a començaments de 1980 i amb aquella pauta es donava protecció contra set malalties; des de llavors s’ha anat actualitzant periòdicament fins a les 15 actuals. Les vacunes a Catalunya no són obligatòries però és important que tots els infants i adults estiguin vacunats per evitar-ne les malalties i/o les seves complicacions. Les incloses al calendari vacunal s’administren gratuïtament als centres vacunals.

El calendari inclou les vacunes més adequades en el moment més adient. Són les que eviten les malalties més freqüents i/o greus, les que són més efectives i segures, i les més adients per al nostre entorn.

Fuente: Govern de Catalunya