Casos de Setmana Santa no es veurà fins a una setmana

Casos de Setmana Santa no es veurà fins a una setmana

Imprimir

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, insisteix en què “el ritme d’augment d’ingressats a les UCI no el podrem mantenir”

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat avui que cal esperar per valorar la situació epidemiològica i l’efecte real que la Setmana Santa ha tingut en la pandèmia. “Les dades que tenim són de difícil interpretació, però no van bé i no ho veurem clarament fins als dies vinents si estem tenint un infradiagnòstic”.

Argimon ha explicat que els dies de vacances s’han comportat com una setmana de dissabtes i diumenges. S’han detectat “molts menys casos perquè menys gent ha anat als serveis sanitaris i, per tant, s’han diagnosticat menys persones”. Aquest fet es veu reflectit en els tests d’antígens ràpids (TAR) en persones simptomàtiques i donen positiu. Precisament, en els darrers dies, aquesta xifra ha experimentat un descens accentuat. A tall d’exemple, el dilluns 29 de març es van registrar 734 TAR positius i, ahir, en canvi, en van ser 298. “Només ahir potser vam detectar més de 300 casos menys, els quals poden haver fet una reunió d’amics o un dinar familiar i, per tant, contagiar a gent del seu entorn”. Argimon ha recordat que “és d’aquesta manera com s’està propagant el virus”.

El secretari de Salut Pública ha afirmat que també preocupa la positivitat, que continua augmentant. La setmana passada era d’un 10,5 % i ahir dilluns ja arribava al 12,9 %. En aquesta mateixa línia, les dades referents a la pressió assistencial als hospitals. “Fa més de 10 dies que les xifres d’ocupació de llits crítics no paren d’augmentar i aquest ritme no el podrem sostenir”. El 26 de març va ser l’últim dia en què es va registrar un descens per sota dels 400 ingressats a les unitats de cures intensives, amb 392. A data d’avui, en són 445.

Sobre la situació del pla de vacunació, Argimon ha anunciat que en els darrers quatre dies els equips de vacunació han posat 50.483 vacunes en 34 centres oberts. També ha posat en valor la nova remesa de vacunes d’aquesta setmana: “Avui hem començat a administrar 200.000 dosis de Pfizer, és una molt bona notícia, són tot persones de més de 80 anys o, fins i tot ja de menys edat, que rebran una primera dosi”. També ha fet referència a la recepció de 87 milions de vacunes anunciades pel govern espanyol des d’ara fins a finals de setembre i que representen gairebé 14 milions de vacunes per a Catalunya.

Per la seva banda, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha actualitzat les dades de vacunació a Catalunya i ha exposat que ja s’han administrat 1.483.202 vacunes, un 95,87% del total de les rebudes des de l’inici de la campanya fins al divendres passat. Això suposa que 1.039.623 persones ja tenen la primera dosi i 443.579 la segona. Cabezas ha destacat que amb l’arribada de noves dosis en l’última setmana s’han pogut administrar 264.034 dosis i ha aprofitat per agrair a tots els professionals sanitaris que ho han fet possible.
Pel que fa a les dades de cobertura en grups en què s’ha iniciat la vacunació, la vacunació de persones amb grans dependències i majors de 80 anys ja té una cobertura per sobre del 65% i que la xifra de segones dosis ja s’està apropant molt a la de les primeres dosis.

Sobre els casos en persones vacunades, des de l'inici de l'any, hi ha hagut 173.542 casos, dels quals 5.880 han aparegut en persones vacunades. Segons un estudi comparatiu dut a terme pel Sistema d'Informació dels Serveis d'Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) entre persones amb vacunades i no vacunades en l’àmbit hospitalari també es confirma que, “les dades mostren que la vacunació evita casos, però també la gravetat d’aquests”.

Fuent: Govern de Catalunya