Salut intensifica el ritme de vacunació a Catalunya

Salut intensifica el ritme de vacunació a Catalunya

Imprimir

La web per demanar cita de vacunació ara ja permet escollir cita en equips d’atenció primària, a banda dels punts intermitjos

i massius

 El ritme de vacunació contra la COVID-19 a Catalunya s’està intensificant en els darrers dies. Així ho indica, per exemple, el fet que entre aquest dilluns i ahir dimecres, es van administrar un total de 241.262 vacunes, entre primeres i segones dosis. De fet, les cobertures de vacunació continuen creixent, fins al punt que un 87,4% de les persones de 60 anys o més ja han iniciat la vacunació, el mateix que passa amb gairebé el 80% de les que tenen 50 anys o més. En termes globals, fins ahir 2,9 milions de persones ja tenien la primera dosi i 1,5 milions la segona; la pauta completa ja arriba a 1,6 milions de persones. En total, fins ara s’han administrat 4,4 milions de dosis, gairebé el 92% de les rebudes.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha reiterat que la vacunació ha de ser global per tal que esdevingui realment efectiva. "Només pensar en nosaltres no ens eradicarà la malaltia. Les estratègies de vacunació són una protecció individual, però anem a buscar la col·lectivitat per poder controlar bé la malaltia", ha reblat. En la que ha estat la primera roda de premsa com a nou conseller, Argimon ha confirmat que se seguiran fent aquestes rodes de premsa "perquè sempre hem cregut que hem de diferenciar de la comunicació més política d'una comunicació més tècnica i reposada". 

La nova secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha informat que, des d’un punt de vista epidemiològic, s’està en una disminució progressiva de la incidència, un fet que es relaciona sobretot amb un increment de la vacunació, especialment en persones majors de 60 anys, on la disminució de l’incidència ha estat importantíssima. De fet, això també s’experimenta en els ingressos a l’UCI, que han evolucionat molt a la baixa en majors de 60 anys. “Seguim insistint en remarcar que el descens dels indicadors està enormement relacionat amb l’esforç de vacunació que s’està fent a Catalunya”, ha subratllat Cabezas.

En aquest sentit, Cabezas ha avançat que la web per demanar cita per a vacunar-se (https://vacunacovid.catsalut.gencat.cat) ara també permet escollir cita en els equips d’atenció primària de referència, a més dels punts intermitjos i massius fins ara ja establerts. Està disponible per aquells grups de major edat per apropar encara més la possibilitat de vacunar-s'hi. La responsable de Salut Pública ha emmarcat aquesta nova mesura en una política més acurada i de ‘nevera 0'.

Per la seva banda, el cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha fet un repàs de la presència de les diferents variants del virus a Catalunya. Pumarola ha indicat que la distribució de les variants és homogènia arreu del país i ha confirmat que s’està observant una pèrdua de la representativitat de la variant britànica, tot i ser encara molt majoritària.

Aquest fet s’explica, en gran part, per l’efecte de la vacunació i es complementa amb un lleu creixement de la sud-africana i d’unes pendents molt pronunciades de la pujada de les variants brasilera i índia (que ha pujat, aquesta darrera, del 0 al 3% en 4 setmanes, evidenciant ser una de les de major capacitat de transmissió). “Tot plegat és un procés molt dinàmic, en què predominen les variants millor adaptades i amb major eficàcia biològica. Existeix la possibilitat constant d’entrada de noves variants i caldrà la vigilància continuada de les variants en circulació i de l’emergència de noves variants”, ha conclòs Pumarola.
 
Fuente: Govern de Catalunya