Actualització sobre brots de COVID a Catalunya

Actualització sobre brots de COVID a Catalunya

Imprimir

L'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Agència de Salut Pública de Barcelona continuen estudiant brots relacionats amb

viatges de final de curs a l’illa de Mallorca entre l’11 i el 20 de juny amb joves estudiants diagnosticats de SARS-CoV-2. En total s’han identificat 327 casos positius, 87 dels quals corresponen a Barcelona ciutat, 154 a la Regió Sanitària Catalunya Central i 86 casos positius a altres territoris. Pel que fa als contactes estrets n’hi ha un total de 2.678, dels quals 836 són a Barcelona ciutat, 225 a la Regió Sanitària Catalunya Central, 1.617 a altres territoris.

Sobre els brots relacionats amb viatges a Menorca, hi ha un total de 285 joves diagnosticats de SARS-CoV-2 des de l’11 de juny de 2021. D’aquests 285 casos positius, 102 corresponen a Barcelona ciutat, 51 al Vallès Oriental i Occidental, 44 al Barcelonès nord i Maresme, 65 a Girona, 9 a Barcelona Sud, 8 a Tarragona i 6 a Lleida. S’han detectat un total de 2.606 contactes estrets durant el viatge a Menorca, dels 285 casos confirmats.

Pel que fa al brot relacionat amb viatges a Tenerife, hi ha un total de 43 casos positius confirmats i 347 contactes estrets.

Pel que fa als diversos brots a tot el territori català relacionats amb contagis en les activitats recreatives i d’oci, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha confirmat un total de 167 casos positius, 35 dels quals corresponen a Barcelona ciutat, 23 al Barcelonès Nord i Maresme, 43 a la Regió Sanitària Catalunya Central, 33 a la Regió Sanitària Girona, 14 a la Regió Sanitària Lleida, 11 a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, i 8 a la Regió Sanitària Camp de Tarragona.

Sobre als contactes estrets relacionats amb aquests darrers brots, n’hi ha un total de 2.386, 195 dels quals corresponen a Barcelona ciutat, 1.420 al Barcelonès Nord i Maresme, 398 a la Regió Sanitària Catalunya Central, 50 a la Regió Sanitària Girona, 200 a la Regió Sanitària Lleida, 23 a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, i 100 a la Regió Sanitària Camp de Tarragona.

Actuacions davant aquests brots

En tots els casos detectats els equips d’atenció primària s’encarreguen de cribrar els contactes estrets.

Aquests brots detectats consten de casos poc simptomàtics o asimptomàtics en què cal dur a terme un bon estudi epidemiològic que necessita cert temps. Les investigacions epidemiològiques dels brots de Barcelona ciutat els està duent a terme l’Agència de Salut Pública de Barcelona i, a la resta de Catalunya, els serveis de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

El Departament de Salut vol agrair a tots els professionals de l’atenció primària i el serveis de vigilància epidemiològica implicats en la detecció, el seguiment i el tractament d’aquestes persones.

Crida a la responsabilitat

Salut remarca que les persones que han participat en activitats recreatives i d'oci siguin especialment curoses en el seguiment de les mesures de protecció front la COVID, estiguin amatents a possible simptomatologia relacionada amb la malaltia i col·laborin amb els serveis de vigilància epidemiològica en la investigació de brots, casos i contactes. Estem davant de brots complexes amb un gran nombre de contactes a investigar.

Cal ressaltar que les persones que hagin tingut contacte estret amb els positius han d'anar molt alerta i complir estrictament amb la quarantena i les mesures de protecció derivades per tallar de forma efectiva la cadena de transmissió en cas d'haver-se contagiat. Una prova negativa no implica que no hi hagi risc d'infecció.

L’actual situació epidemiològica és preocupant, amb una incidència molt elevada de positius per la SARS-CoV-2. Des del Departament de Salut fem una crida al conjunt de la població, i especialment als col·lectius no vacunats, a la prudència i al respecte de les mesures establertes per lluitar contra la COVID  i evitar tensionar el sistema sanitari/hospitalari i fer passos enrere en la tornada a la normalitat econòmica i social.

Fuente: Govern de Catalunya