Més de 2.500 atencions per aturades cardiorespiratòries

Més de 2.500 atencions cardiorespiratòries

Imprimir

El 16 d’octubre és el Dia Mundial de la Reanimació Cardiopulmonar (RCP). Aquest any, sota el lema “Tots els ciutadans del món poden salvar una vida”, es vol sensibilitzar sobre la importància d’actuar el més aviat possible quan algú pateix una aturada cardiorespiratòria (ACR).

L’ACR és una interrupció sobtada, inesperada i potencialment reversible de la respiració i la circulació habitualment originada per una arítmia o trastorn del ritme cardíac. En molts casos, les persones afectades no presenten cap símptoma previ.

Durant el 2020, el Sistema d’Emergències Mèdiques va realitzar un total de 2.557 assistències per aturada cardiorespiratòria. El percentatge d’assistències d’ACR recuperades, es va situar el 2020 en un 25,4% a Catalunya, una xifra lleugerament superior al 22% de la mitjana estatal.

Aquest tipus d’emergència mèdica requereix d’una atenció urgent. És per això que l’actuació dels testimonis és clau fins a l’arribada dels equips d’emergències mèdiques, ja que l’inici immediat de l’RCP pot quadruplicar les possibilitats de sobreviure. Francesc Carmona, metge del SEM i integrant de l’European Resuscitation Council, explica que l’RCP consisteix en la pràctica de compressions toràciques i destaca la importància “que qualsevol persona les faci sense por, perquè la supervivència de l’afectat per una aturada cardíaca cau un 10% cada minut que ningú no fa res”.

Precisament, en el cas de l’Alfonso, que va patir una aturada cardíaca als 53 anys quan portava la seva moto a reparar, l’actuació de la ciutadania en l’aplicació de maniobres de reanimació va permetre que els equips del SEM el poguessin recuperar sense patir seqüeles.

Per cada testimoni, una oportunitat
L’any 2019, tot i que el 72% de les alertes rebudes al SEM per aturades cardiorespiratòries van ser presenciades per testimonis, només en un 29% dels casos es van fer maniobres de reanimació prèvies a l’arribada dels professionals sanitaris.

Segons el Dr. Carmona, la por i el desconeixement són dos dels factors que sovint frenen els testimonis a l’hora d’actuar. Per això, el SEM compta amb un protocol de suport telefònic que es posa en marxa en rebre una trucada del 112 per causa d’una aturada cardíaca. D'aquesta manera, professionals de medicina i d'infermeria del SEM, des de la Central de Coordinació Sanitària, van indicant com s’han de fer les maniobres de reanimació cardiopulmonar fins que hi arriba l’ambulància.

A banda de les compressions toràciques, un dels elements clau en les maniobres de reanimació és l’ús del Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA), un aparell que realitza una descàrrega elèctrica controlada per restaurar el ritme cardíac.

El DEA es pot utilitzar sense cap formació, ja que usa missatges de veu i visuals per guiar a les persones que atenen al pacient. Arreu de Catalunya hi ha 731 DEA que estan connectats a la Central de Coordinació Sanitària del SEM (CECOS), on arriba una alerta automàtica amb la localització del DEA quan s’utilitza. D’aquesta manera, el SEM activa una ambulància immediatament. A més, l’App del 061 Salut Respon inclou un mapa amb aquests DEA per tal que el ciutadà pugui consultar on es troben els més propers.

Avançar en l’RCP gràcies a la recerca

L’RCP és una de les apostes del SEM en l’àmbit de la recerca i el desenvolupament tecnològic.

Un dels grans avenços que ha fet Emergències Mèdiques en els darrers anys és la incorporació d’un compressor toràcic mecànic en totes les unitats de Suport Vital Avançat. L'estudi que va fer el SEM conjuntament amb l'Hospital Clínic del pacient “donant a cor aturat”, publicat l'any 2012 a la revista Emergencias, va ser un dels que va donar peu a la integració dels compressors toràcics a les ambulàncies, a finals del 2015.

Aquest dispositiu mecànic permet fer compressions toràciques eficaces i contínues. Entre els seus avantatges, el Dr. Carmona destaca que el seu ús permet alliberar l’esforç dels professionals sobre el pacient per tal d’administrar-li, amb més facilitat, tot tipus de medicament que requereixi. Alhora, fa viable fer reanimació cardiopulmonar mentre es trasllada el pacient a l’hospital.

Recentment, el SEM ha publicat a la prestigiosa revista Critical Care l’estudi aleatoritzat de parades cardíaques extrahospitalàries més gran fet fins el dia d’avui a la península. Aquest projecte analitza l’efectivitat i la seguretat de l’elevació de cames durant les maniobres d’RCP. S’ha realitzat gràcies a un registre de parades cardíaques extrahospitalàries liderat pel Dr. Youcef Azeli, membre de l’Àrea d’Investigació i Desenvolupament del SEM, i amb la col·laboració dels hospitals de l'àrea de Tarragona, l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili, l'Institut Català de la Salut i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili. Aquest registre permet aportar avenços importants en el camp de l’RCP personalitzada i estudiar, entre altres coses, com millorar els cardio- compressors automàtics y com utilitzar les variables de la monitorització del pacient per millorar el tractament de l’aturada cardíaca.

L'RCP surt al carrer

Per commemorar aquesta jornada, s’han organitzat diversos actes arreu de Catalunya amb la voluntat d’apropar l’RCP a la ciutadania.

El Consell Català de Ressuscitació s’instal·la durant el matí al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona per fer tallers divulgatius i un concurs sobre l’RCP.

Per familiaritzar-se amb les maniobres de reanimació i animar a la ciutadania a fer- ne, el SEM participa en una jornada formativa a Manresa, al passeig de Pere III, sobre la reanimació cardiopulmonar i l’ús del desfibril·lador. Els professionals del SEM també col·laboren en un taller de reanimació cardiopulmonar i exhibició de vehicles a Begur organitzada per Protecció Civil.

Fuente:Govern de Catalunya