La micropigmentació de l'arèola-mugró  s'estén a tot Catalunya

La micropigmentació de l'arèola-mugró s'estén a Catalunya

Imprimir

Salut està implementant a tot el territori català la prestació de micropigmentació del complex arèola-mugró 3D, l’última fase de les reconstruccions mamàries a pacients oncològiques. Actualment, són 11 els hospitals catalans que ofereixen aquest procediment, un nombre significatiu si es té en compte que el 2019 només l’Hospital Universitari de Bellvitge i el Consorci Sanitari de Terrassa feien aquesta intervenció. Està previst que en un parell d’anys siguin més 15 centres hospitalaris de tot Catalunya els qui en prestin aquest servei.

A Catalunya, el càncer de mama és el càncer més freqüent en les dones: s’estima que l’any 2020 se’n van diagnosticar 4.626 casos nous, dada que suposa un 28% del total de nous casos de càncer en dones de l’any passat. El contrapunt l’ofereixen les xifres de supervivència de les pacients diagnosticades de càncer de mama als 5 anys, que és d’un 84%.

Quant a les intervencions oncològiques al nostre país, s’estima que cada any es fan prop de 5.000 cirurgies per càncer de mama, de les quals 1.500 poden requerir mastectomies i, d’aquestes, fins a unes 900 poden necessitar la micropigmentació terapèutica del mugró. En aquest sentit, la micropigmentació CAM 3D resulta clau per a la recuperació de les dones, perquè contribueix a la millora de l’autoestima, l’autoimatge i la qualitat de vida de les pacients afectades d’un càncer de mama i les ajuda a recuperar la confiança en elles mateixes.

El 2019 només oferien aquest servei l’Hospital Universitari de Bellvitge, amb una llarga trajectòria, i el Consorci Sanitari de Terrassa, que va iniciar-lo el 2018 com a prestació privada. Un any després, Catalunya va començar la posada en funcionament amb voluntat global d’arribar a tot el territori, però es va veure afectada per la pandèmia de la COVID-19. Aquest 2021 s’ha activat de nou el desplegament i prestació del servei i actualment, els centres que el presten són: Hospital Universitari de Bellvitge, Consorci Sanitari de Terrassa, Hospital Clínic, Hospital Fundació Althaia, Hospital Moisès Broggi, Hospital de Vic, Hospital del Mar, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Hospital Germans Trias i Pujol, Hospital Josep Trueta i Hospital Comarcal de Calella. L’objectiu és estendre’l els pròxims dos anys i que els hospitals Vall d’Hebron, l’Arnau de Vilanova, Joan XXIII, Sant Joan de Reus i Verge de la Cinta també ofereixin el servei.

La micropigmentació de l’arèola-mugró culmina la reconstrucció mamària

La micropigmentació és el procediment de decoració del cos humà mitjançant la implantació de pigments. En el cas del complex arèola-mugró, és el punt final de la reconstrucció mamària i es crea un dibuix d’aquest on es treballa la tècnica de 3D que produeix l’efecte òptic tridimensional de projecció del mugró. S’aplica a totes les dones amb neoplàsia de mama a les quals es proactiva una mastectomia i una oncoplàstia mamària i aquesta afecta la zona del mugró i l’arèola.

El procediment l’ha d’autoritzar el professional mèdic encarregat del tractament de reconstrucció, que idealment ha d’estar vinculat a la unitat funcional de mama i ha de pertànyer al servei de cirurgia plàstica. La prestació es fa des d’infermeria de la unitat de mama, i està vinculat al servei de plàstica. El servei inclou: una visita en què es facilita tota la informació i es fa la prova d’hipersensibilitat als pigments; i dues sessions de pigmentació. Es preveu que si la pacient requereix un retoc, es faci als 3-5 anys d’aquesta primera pigmentació.

Es recupera l’activitat habitual de detecció precoç de càncer de mama

Els primer trimestre de 2021, el Programa de detecció precoç de càncer de mama de Catalunya ha consolidat la recuperació de la seva activitat, i ha superat l’impacte de la pandèmia. Així, enguany s’ha arribat a invitar 46.200 dones al mes a participar en proves de detecció precoç, un nombre superior a les 42.000 invitacions mensuals que es van fer l’any 2019.

El Programa va aturar les invitacions a mitjans de març i fins al maig de 2020, en la fase inicial i crítica de la pandèmia de la COVID-19 –com la majoria de serveis no urgents o no relacionats amb l’atenció directa de la COVID-19. Va ser a partir del mes de maig de 2020 quan es va iniciar la represa gradual de l’activitat de detecció precoç, que va ser general a partir de mitjans de setembre de l’any passat.

Està previst que durant el primer trimestre de 2022 es pugui recuperar totalment el flux de l’activitat que va quedar ajornada per l’aturada de les primeres onades de la COVID. I serà aleshores quan es pugui fer una valoració de les dades d’enguany.

La represa del Programa de detecció precoç de càncer de mama de Catalunya ha hagut de conviure amb les successives onades de la pandèmia i s’ha hagut de fer compatible amb la recuperació de la realització de mamografies per altres motius (diagnòstics, de seguiment), que es van ajornar per la pandèmia.

En aquest sentit, els nous protocols de seguretat als centres sanitaris fan que es requereixi més temps per fer el mateix nombre de mamografies, degut a les mesures de protecció contra la COVID-19 tant a les sales d'exploració i equips, com als vestuaris i sales d'espera. Aquesta recuperació de l’activitat ha estat possible gràcies a l’adaptació dels mètodes d’invitació i de treball i també a l’ampliació de les agendes de mamografia que han dut a terme les oficines del programa i els centres radiològics i professionals que hi participen.

Fuente: Govern de Catalunya