La vacunació de la grip amb la dosi de reforç de la covid-19

La vacunació de la grip amb la dosi de reforç de la covid-19

Imprimir

La campanya de vacunació contra la grip comença avui, 25 d’octubre, amb una novetat destacada: les persones que van rebre la segona dosi de la vacuna contra la covid-19, i que tenen més de 70 anys, podran rebre alhora la vacuna de la grip i la dosi de reforç contra la SARS-CoV2. L’objectiu d’aquesta doble vacunació és protegir al màxim els col·lectius més vulnerables davant una possible coinfecció.

La tercera dosi de reforç contra la SARS-CoV2, fins ara, ja s’havia obert a les persones que viuen a les residències i a les immunodeprimides i, ara s’obre a la població general de més de 70 anys.

Pel que fa a la campanya específica de la grip, el Departament de Salut disposa aquest any d’1.570.000 dosis de vacunes amb l’objectiu de superar cobertures de vacunació del 75% en persones de més de 60 anys i en el personal sanitari i sociosanitari, així com superar el 60% de cobertura en dones embarassades i en persones amb condicions de risc, d’acord amb els objectius de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i de la Comissió Europea.

‘Aquest hivern no t’arrisquis, vacuna’t ara contra la grip’
La campanya d’enguany del Departament de Salut incorpora com a lema ‘Aquest hivern no t’arrisquis, vacuna’t ara contra la grip’, que es podrà llegir en diferents cartells informatius que s’han distribuït als centres sanitaris. També inclou un vídeo que es projectarà a les pantalles dels centres i es difondrà a les xarxes socials.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha presentat la campanya avui al Centre d’Atenció Primària Rio de Janeiro, al districte de Nou Barris de Barcelona. Cabezas ha recordat que la grip és un important problema de salut pública, tant per la seva freqüència com per la possibilitat de presentar complicacions.

“La prevenció mitjançant la vacunació és la principal mesura per evitar l’aparició de la malaltia i Catalunya fa un important esforç comprant, distribuint i administrant al voltant 1,6 milions de dosis de vacunes”, ha dit. L’hivern passat el SARSCOV-2 es va imposar al virus de la grip, però enguany ja s’està notant circulació de virus respiratoris, el que fa pensar que aquest hivern sí circularà el de la grip, tot i que potser menys que abans de la pandèmia. “Si volem estar protegits durant l’hivern, ara és el moment de vacunar-se”, ha emfatitzat Cabezas.

Com es pot obtenir cita per a la vacunació contra la grip?
Totes les persones que formin part dels col·lectius de risc poden demanar cita a través del web de programació de visites (citasalut.gencat.cat)  o a través de La Meva Salut, a l’apartat “Cita”. A més, com cada any, es podrà contactar directament amb el centre d’atenció primària corresponent.

En aquest sentit, l’infermer i director del CAP Rio de Janeiro, Jaume Collado, ha concretat que tot i que l’ideal serà programar una cita per a vacunar-se, qui tingui dificultats per a fer-ho també podrà adreçar-se al taulell dels centres de salut o trucar-hi. A més, com solen fer, els centres també apostaran per la vacunació oportunista, de manera que s’oferirà els vaccins a les persones que, en aquell moment, vagin als centres, per exemple, per assistir a una consulta.

“Als centres d’atenció primària tenim molta experiència en vacunar. És la nostra responsabilitat i el darrer any de pandèmia ha estat un repte al respecte, perquè hem vacunat molta població. Ara, la vacunació simultània de grip i COVID és un repte més”, ha valorat Collado.

Dosis i pautes de vacunació contra la grip
La vacunació antigripal es du a terme mitjançant l’administració d’una dosi de vacuna durant la campanya. En els menors de 9 anys que es vacunen per primera vegada, s’han d’administrar dues dosis de vacuna, amb un interval mínim entre dosis de 4 setmanes. En les temporades successives, se n’administra una sola dosi.

Les persones que han de rebre la dosi de reforç de la covid-19 poden vacunar-se alhora de la grip al braç contrari.

El llindar epidèmic del model predictiu, que es calcula tenint en compte les últimes sis temporades, està fixat en 95,69 casos per cada 100.000 habitants. Habitualment el període de màxima virulència de la grip comença a finals d’any i dura unes 10 setmanes.

Punts de vacunació segurs
Per aquesta campanya, el Departament de Salut manté les indicacions de l’any passat, amb l’objectiu de garantir les mesures higièniques i la seguretat dels usuaris. Per tal de descongestionar els fluxos circulatoris als CAP, s’establiran punts de vacunació segurs en espais annexos i comunitaris.

En concret, al marge dels CAP, seran uns 385 arreu del país, entre punts externs i comunitaris (com centres cívics, casals, biblioteques, museus, pavellons, etc.) annexos i mòduls.

Fuente: Govern de Catalunya