Tancada per protegir la nidificació de les aus del Delta

Tancada per protegir la nidificació de les aus del Delta

El Consorci de Gestió i Protecció dels Espais Naturals del Delta, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Viladecans,

ha tancat el pas a la platja del Remolar fins a finals de juliol, ja que comença l'època de nidificació de diverses aus protegides, sobretot del corriol camanegre i el corriol petit. La del Remolar és una platja que forma part de la Xarxa Natura de la Unió Europea, amb una longitud de 845 metres. La prohibició de pas s'inicia a la torre-mirador, entre la riera i la zona dunar. El tancament estarà indicat amb una palissada de fusta.

Amb aquesta acció es busca preservar l'àrea de nidificació d'aquestes aus protegides, de manera que l'espai litoral tingui tranquil·litat per permetre la reproducció d'aquestes espècies. Alguns, com el corriol camanegre, fan el niu a primera línia de les dunes de les platges, per això és important respectar les prohibicions d'accés durant el temps establert.

El tancament estarà indicat amb una palissada de fusta, formada per pals verticals amb una separació de 12-15 cm entre ells, als dos extrems de la platja, a l'accés des de la platja del Prat i al de la gola de la riera de Sant Climent, per a on s'accedeix des de la platja de la Pineda de Cal Francès. Aquest tipus de limitació permetrà el pas a la petita fauna terrestre, com rèptils, petits mamífers o aus i dificultarà el pas de depredadors més grans, com els gossos o senglars.

Per informar sobre l'estat de tancament d'aquest paratge natural s'instal·laran senyalitzacions específiques en ambdós extrems de la platja, cartells on es s'informarà sobre l'estat de tancament de la platja, del període de temps en què es produirà la prohibició de pas i la normativa que empara l'exclusió de l'ús públic de la platja durant el període de nidificació de les aus litorals.

Les dunes, l’espai on el corriol camanegre nidifica

Aquesta acció de protecció de la nidificació de les aus als espais naturals de la nostra ciutat es porta fent des de l'any 2016, quan l'Ajuntament de Viladecans i el Consorci de Gestió i Protecció dels Espais Naturals del Delta van instal·lar per primer cop la palissada de fusta per protegir les colònies nidificants de corriol camanegre i corriol petit, en el marc del projecte "Dunes Híbrides" impulsat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la consultora SGM.

Durant aquest període de temps en què l'espai va estar protegit de depredadors de mida mitjana i gran, es va dur a terme un seguiment de la nidificació a la platja, controlant els nius i la seva ubicació. En aquell temps, el projecte va ser un èxit reproductiu. Desafortunadament, els temporals que es van patir durant els hiverns dels anys 2016 al 2020 han destrossat la palissada, i ens han generat una regressió de la platja molt important, arribant a desaparèixer la primera línia de dunes. Per això l’any 2021 és va decidir optar per tancar l’accés a la platja i no només la zona de dunes com es fa en altres platges més estables.

Fuente: Ajuntament de Viladecans