Segona promoció pública del  barri de can Ribes

Segona promoció pública del barri de can Ribes

Imprimir

∙ És la primera promoció de l’IMPSOL a Gavà que incorpora  habitatge de lloguer. Ho seran 62 dels habitatges

dels 136 que  s’estan construint. 

∙ El procés d’adjudicació prioritza les persones que resideixen a  Gavà o que hi volen tornar, així com a les que treballen al municipi. 

∙ Només qui opti a un habitatge de compra haurà de presentar  una sol·licitud a l’oficina que s’habilitarà del 5 d’abril al 13 de  maig a la planta baixa de l’Ajuntament 

El 5 d’abril s’obrirà el procés d’adjudicació de la segona promoció d’habitatge públic  de l’Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL) al barri  de can Ribes. Així ho han anunciat avui l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia i el gerent  de l`Àrea Metropolitana de Barcelona, Ramon Torra, en el decurs d’una visita a les  obres, que es preveu que finalitzin a la tardor.  

Es tracta de la segona promoció pública de Can Ribes, on ara fa sis anys van establir se els primers veïns i veïnes de la mà d’una promoció promoguda també per l’IMPSOL.  Un barri que és exemple de creixement progressiu, sostenible i respectuós amb  l’entorn, que dona resposta a una necessitat evident d’habitatge assequible i que  incorporarà equipaments tan importants com el tercer Centre d’Atenció Primària –CAP de la ciutat. 

Aquesta promoció, amb 136 habitatges de venda i de lloguer de 3, 2 i 1 dormitoris, és un pas endavant en l’aposta de l’Ajuntament de Gavà per garantir el dret a un 

habitatge digne i assequible. S’inscriu en el Pla Local d’Habitatge 2021-2026, un  document estratègic per abordar un seguit d’intervencions per posar més habitatge de  qualitat i assequible a disposició de la ciutadania i també per promoure les intervencions  necessàries per millorar el parc actual, garantint-ne la conservació i l’accessibilitat, la  protecció de les persones residents i la prevenció del risc de pèrdua de l’habitatge. 

L’alcaldessa, Gemma Badia, ha explicat que “aquesta promoció referma la nostra  aposta per donar resposta a l’actual situació d’emergència residencial. Ho fem, de  nou de la mà de l’IMPSOL, i amb habitatges de venda i de lloguer. Hi ha una  demanda real, com ho demostren les 2.500 persones inscrites al Registre de  Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció oficial que han escollit Gavà per  desenvolupar el seu projecte de vida. D’aquestes prop de 1.000 són veïnes de  Gavà. I aquesta promoció prioritzarà els gavanenques i gavanenques que volen  continuar vivint a la seva ciutat”. 

Badia també ha destacat els criteris de sostenibilitat que s’han implementat en la  construcció: “És una promoció exemplar tant en la incorporació d’estratègies  d’estalvi energètic, com en la seva integració a l’entorn únic que l’envolta, cosa  que per a nosaltres és cabdal. Estic convençuda els futurs veïns i veïnes se  sentiran molt orgullosos de viure en uns habitatges que compleixen tots aquests  paràmetres. Uns habitatges inclusius i pensats per tots els models de família”. 

Ramon Torra ha assegurat que aquesta promoció “està perfectament alineada amb  els valors dels habitatges que l’AMB construeix arreu de la metròpolis de  Barcelona: són sostenibles, inclusius, bells i vetllen per l’eficiència energètica”. A  més, ha apuntat que “edificis com aquest ajuden a fer ciutat i s’insereixen de  manera natural en els espais urbans”. 

Promoció de venda i de lloguer 

Per primera vegada l’organisme metropolità incorpora habitatge públic de lloguer en una  promoció a Gavà: 63 habitatges dels 136 que s’hi estan construint estan reservats  a aquesta modalitat.  

El procediment per optar a un dels habitatges varia en funció de si és de compra o de  lloguer, però en ambdós casos és indispensable estar inscrit al Registre de  Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció Oficial de la Generalitat amb una resolució  positiva i vigent en data 4 d’abril, dia en què es publicaran les bases. 

A partir de l’endemà, 5 d’abril, s’obrirà el termini perquè les persones que opten a  un habitatge de compra presentin la seva sol·licitud. Ho hauran de fer  presencialment, i amb cita prèvia, a l’oficina que s’habilitarà a la planta baixa de  l’Ajuntament de Gavà fins al 13 de maig. La cita es podrà demanar a partir del 30 de  març al 93 263 91 00 o bé a través de la seu electrònica de l’Ajuntament. 

Les persones que hagin escollit la modalitat de lloguer entraran directament al  sorteig sense haver de realitzar cap altre tràmit.

Les persones que resideixen o treballen a Gavà, principals destinatàries 

La nova promoció prioritzarà les persones residents a Gavà, que han hagut d’establir se fora del municipi i hi volen tornar, o bé que treballen a una empresa de Gavà. Tant  per optar a un dels habitatges de venda com de lloguer, s’estableix aquest ordre en el  procés d’adjudicació: 

✔ Persones que resideixen i estan empadronades ininterrompudament a Gavà els  últims 3 anys. 

✔ Persones que han estat residint i empadronades a Gavà durant 1 any en els  darrers 7 anys. 

✔ Persones que han estat treballant a una empresa de Gavà durant els últims tres  anys. 

✔ Persones que no compleixen cap dels requisits anteriors. 

136 habitatges integrats en l’entorn i d’alta eficiència energètica 

La nova promoció d’habitatges protegits de Can Ribes de Gavà s’està construint al  voltant d’un gran espai verd interior permeable que fomenta la continuïtat biològica i  lúdica entre la serra de les Ferreres i el Parc Agrari del Baix Llobregat i preserva el  patrimoni natural i paisatgístic.  

Des d’aquest espai naturalitzat, enjardinat amb espècies autòctones i de baixa demanda  hídrica, s’accedeix a vuit nuclis d’escala. Els habitatges es distribueixen en cinc plantes:  64 de tres dormitoris, 64 de dos dormitoris i 8 d’un dormitori. La planta baixa es  destina a habitatges i a un local comercial de 840 m2 útils.  

La promoció incorpora estratègies ambientals innovadores que li permeten tenir  una qualificació energètica A en emissions. Entre aquestes estratègies destaca la  reducció de la demanda d’energia als habitatges (incrementant els aïllaments i  afavorint la ventilació creuada), l’ús d’instal·lacions d’alta eficiència energètica (amb  aerotèrmia) per a la calefacció mitjançant terra radiant i producció d’aigua calenta, la  recollida d’aigües de pluja per al reg o l’aprofitament de la inèrcia pròpia del tipus  constructiu.  

També s’ha reduït l’excavació i l’impacte natural amb un únic soterrani que no  sobresurt de la projecció de l’edifici i que acull les 136 places d’aparcament que  requereix la normativa, i amb la incorporació de productes amb garantia de qualitat  ambiental, com ara la fusta. 

Habitatges flexibles i versàtils 

Els habitatges estan pensats tant per al model tradicional de família com per a noves  maneres de conviure. Cada un d’ells està configurat per una sèrie de mòduls de  dimensions similars que poden ser utilitzats com a sala, cuina o habitació. Per tant, es  poden organitzar en múltiples disposicions, flexibilitzant els usos i permetent  l’adaptació als canvis. 

Cada estança està envoltada d’espais de transició cap a l’exterior: a la façana amb  un balcó corregut d’1,3 m, i cap al pati –i de manera quasi simètrica– amb espais  corredor que actuen com a galeria. Els espais de circulació es converteixen en espais  complementaris d’1,60 m on s’inclouen els banys i l’emmagatzematge, o que poden ser  annexats a les sales.  

Són habitatges inclusius i dissenyats tenint en compte la perspectiva de gènere,  trencant amb les jerarquies espacials. Totes les estances permeten que les activitats  domèstiques puguin ser efectuades en espais de qualitat i per més d’una persona de la  unitat familiar. Alhora, l’espai de la cuina esdevé un espai central de l’habitatge, obert i  amb visibilitat.

Fuente: Ajuntament de Gavà