Bombers que preveu incorporar 154 places de reforç

Bombers preveu incorporar 154 places de reforç

Imprimir

El Govern ha aprovat aquest dimarts la creació del programa de suport al cos de Bombers de la Generalitat per a la implantació del canvi de model forestal i la gestió, tant tècnica com operativa, en situacions d’emergència de risc climàtic. Aquest conjunt d’accions implica un reforç específic de personal per als anys 2022-2024 que superi l’estacionalitat de les campanyes forestals. El programa contempla una incorporació de 154 reforços durant aquest període de temps amb un pressupost total de 9.686.374,69 €.

Sobre la base de l’experiència acumulada en l’organització de la campanya forestal al llarg dels anys, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments ha establert unes directrius globals de funcionament i organització per planificar les campanyes adreçades a la lluita contra les situacions de risc climàtic i així poder fer front als episodis d’incendis forestals que abans es produïen en període estival i que, avui dia, també fora d’aquest període.

Pel que fa als riscos d’incendis forestals i de vegetació s’observa que el nombre d’hectàrees cremades no segueix un patró fix, ja que la causalitat específica dels incendis d’aquesta tipologia està molt vinculada a diversos paràmetres com l’estacionalitat, els factors climatològics i les característiques topogràfiques de l’àrea afectada, la qual cosa fa necessària la programació anual per fer-hi front amb efectius humans i materials suficients. Amb el canvi climàtic el model d’incendis forestals ha canviat i ha evolucionat, i amb incendis amb comportament intens més enllà del període estival. La campanya forestal com a tal és, en l’actualitat, un mes més llarga del que ho era l’any 2003.

Per tot això és necessari un canvi de model de dispositiu forestal per reforçar i millorar la disponibilitat de recursos, l’operativitat i donar la cobertura necessària a una campanya forestal durant tot l’any, tant en l’àmbit operatiu com en el de coordinació els recursos:

  1. Per al reforç dels mitjans aeris, es contractarà més personal tècnic especialista amb una dotació de reforç de 6 tècnics per a tot el programa.
  2. Reforç de les sales de control, sobretot en torn diürn, amb una dotació de 37 tècnics especialistes operadors de control (C1) per a tot el programa i 28 tècnics més per un període de 3 mesos cada any.
  3. Reforç en l’àmbit de la comunicació per tal de fer front a la demanda dels mitjans de comunicació
  4. Reforç dels equips de prevenció activa forestal (EPAF) permanents a la regió i les de rematada d’incendis un cop es trobin aquests en fase de control amb una dotació de 9 oficials de primera prevenció activa forestal (EPAF).
  5. Increment significatiu del reforç logístic, amb 42 conductors laborals temporals amb carnet B, a més de la contractació de 2 conductors amb carnet B, contractats per un període de 6 mesos cada any durant tot el programa. D’altra banda, es reforçarà la Unitat de Suport Logístic i Mitjans Aeris amb la contractació de 4 conductors.
  6. Reforç de la Unitat Tècnica GRAF, amb 4 tècnics especialistes.
  7. Reforç del personal d’administració amb 19 persones, per tal de donar suport durant tot el programa a la Subdirecció General Operativa, a la Subdirecció General Tècnica i a la Subdirecció General d’Administració i Recursos Humans
Fuente: Govern de Catalunya