
Viladecans posa en marxa la seva innovadora Estratègia 2030
Més d’un centenar de representants de la societat civil viladecanenca i regidors
municipals –encapçalats per l’alcalde Carles Ruiz– van participar en les jornades “Missions Viladecans 2030. Creem #futursemocionants”, celebrades els dies 7 i 8 de juny, a l’Ateneu de Can Batllori. Les sessions van servir per apropar les missions estratègiques de la ciutat, i així posar en marxa el seu desenvolupament, a representants locals d’empreses i comerços, d’entitats socials, de les comunitats educativa i sanitària, del món universitari i d’institucions supramunicipals (Diputació de Barcelona i Àrea Metropolitana de Barcelona).
En les jornades, els tinents d’alcalde Richard Calle, Jordi Mazón i Gisela Navarro van explicar quines són les diferents missions: la creació, impuls i consolidació del hub de l'edificació sostenible al municipi, aconseguir que Viladecans sigui climàticament neutra el 2030, fer que sigui una ciutat amb abandó escolar zero i on tots els nascuts a partir del 2010 tinguin estudis postobligatoris, aconseguir convertir-se en una comunitat resilient i col·laborativa capaç de fer front als obstacles que puguin sorgir, com va ocórrer amb la COVID-19, i ser la ciutat dels 15 minuts, és a dir, que en aquest temps qualsevol persona pugui arribar a la seva feina o realitzar qualsevol tràmit.
L’alcalde Carles Ruiz va explicar que Viladecans està planificant la seva estratègia de futur “d’una manera innovadora i seguint les premisses indicades per Europa”. Segons l’alcalde, “la crisi climàtica i la digitalització són les dues grans forces que estan transformant el món i les administracions locals no podem romandre alienes. Un municipi com Viladecans té l’obligació deixar de banda la tradicional planificació econòmica i urbanística de ciutat, que pensava només en el territori propi, i centrar la seva actuació en el marc global que marquen els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, les estratègies 2030, les agendes urbanes, i en totes les estratègies mundials que es duen a terme per lluitar contra el canvi climàtic”. Ruiz creu que “només actuant amb visió global podrem aconseguir que les persones que viuen a Viladecans tinguin més i millors oportunitats i més qualitat de vida”.
Les sessions han comptat també amb la participació de Xavier Creus, fundador d’Ideas For Change, plataforma pionera en “innovació amb impacte” per contribuir a la millora de les ciutats, organitzacions, institucions públiques i entitats socials; Matthew Baldwin, responsable de la missió de Ciutats Climàticament Neutres i Intel·ligents de la Unió Europea, i Sonia Hernández, subdirectora adjunta de Polítiques Urbanes del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.
Un dels primers ajuntaments d’Espanya
Viladecans és un dels primers ajuntaments d’Espanya que ha treballat en el disseny de les seves pròpies Estratègia 2030 i Agenda Urbana. En quant l’Estratègia, segueix les passes només de València i, en el cas de l’Agenda Urbana, va ser una de les setze ciutats escollides pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en el seu programa pilot. També ha estat una de les primeres administracions locals que ha creat la seva pròpia Oficina del Futur, organisme municipal que ha rebut el finançament d’un fons Next Generation EU i que vetllarà pel desenvolupament i compliment de les missions estratègiques i de les accions assenyalades per l’Agenda Urbana.
Fuente: Ajuntament de Viladecans