Mor als 94 anys Celestino Bravo

Mor als 94 anys Celestino Bravo

Imprimir

El sacerdot Celestino Bravo Nieto, que va ser durant 58 anys rector de l’església de Santa Maria de Sales, va morir ahir a l’edat de 94 anys. El pare Celestino, medalla d’honor de la ciutat al 2009,

deixa, en paraules de l’alcalde Carles Ruiz, “un gran record a Viladecans per la seva feina incansable en favor dels treballadors i treballadores i de les famílies més vulnerables”. Demà dimarts, 28 de juny, a les 10 hores, tindrà lloc una missa funeral a la que va ser la seva parroquia, amb la presència del bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustín Cortés Soriano.

Celestino Bravo va néixer a Somolinos (Guadalajara) el 6 d’abril del 1928. De jove va entrar al seminari de Sigüenza, però al 1944, amb setze anys, a causa d’una malaltia en un ull va venir a Barcelona per ser tractat i es va incorporar al seminari de la ciutat comtal. L’any 1954 va ser ordenat capellà, i va ser vicari a Sant Celoni i a Sant Salvador d’Horta de Barcelona. L’any 1958, a causa de l’agreujament de la malaltia de l’ull, va ser operat i, posteriorment va fer la recuperació a l’Hospital de Viladecans. El van nomenar capellà al mateix hospital, i va començar a fer alguns serveis a la parròquia del poble. Durant la seva estada a l’Hospital de Viladecans es va dedicar als malalts, però aviat el camp de dedicació va començar a créixer. L’any 1962, amb la configuració del nou barri del Poblat Roca i juntament amb l’Alba-rosa, va ser nomenat rector de l’església Santa Maria de Sales.

L’any 1967 es va inaugurar l’església de Santa Maria de Sales, seu de la nova parròquia. Celestino Bravo va crear, amb veïns del barri, l’entitat “Fraterna Ayuda Cristiana”. La seva activitat era fer aportacions monetàries per tal d’ajudar persones amb malalties. L’any 1971, amb la primera vaga general, Celestino Bravo va convertir la parròquia en punt de referència per als treballadors. Va posar l’església al servei dels pobres, dels treballadors i va reivindicar el dret de vaga en el seu full parroquial.

El 2 de març del 1976, 120 treballadors de la Roca, que estaven en vaga, es van tancar a l’església de Santa Maria de Sales, amb el suport del rector Celestino Bravo. Celestino Bravo, jove i de pensament progressista, va donar suport a les demandes dels treballadors. Mai no va posar cap objecció perquè algunes de les assemblees se celebressin a la seva església, i va oferir sempre ajuda a qui més ho necessitava. En plena vaga, va fer un comunicat que va titular “La lluita de Roca. Reflexions d’un capellà”, on va afirmar que “les assemblees que es fan a l’església et fan pensar en les assemblees dels primers cristians, quan eren perseguits, quan tenien tothom en contra i lluitaven i sofrien per alguna cosa que els donava valor”.

El 15 de febrer del 2008 es va fer un homenatge ciutadà a Celestino Bravo amb motiu dels 50 anys de residència a Viladecans. Al febrer del 2009 va rebre la Medalla d’Honor de la Ciutat atorgada per acord del Ple Municipal de l’Ajuntament de Viladecans.

Ja a l’octubre de 2009, amb motiu d’unes mobilitzacions dels treballadors de la Roca de Viladecans, Gavà, Alcalà de Henares i Alcalà de Guadaira contra un ERE, Celestino Bravo va fer un darrer servei als treballadors d’aquesta empresa, essent portaveu de les reivindicacions en un acte públic. Finalment, al 2020, als 92 anys, va decidir jubilar-se.

Fuente: Ajuntament de Viladecans