Viladecans condemna activament la violència envers les dones

Viladecans condemna activament la violència envers les dones

Les activitats per celebrar el 25N seran majoritàriament virtuals, amb la lectura en línia del manifest i l’emissió de vídeos per pantalles ciutadanes i YouTube

 El 2020, 40 dones han estat assassinades a Espanya en contextos de violència masclista, quedant 23 fills i filles orfes. Vuit de les dones han estat assassinades a Catalunya. En el SIAD de Viladecans s'han realitzat 395 atencions per contextos de violència masclista a 111 dones.

Un vídeo que recordarà el nombre de dones assassinades també contindrà informació sobre el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) de Viladecans i s’emetrà en quatre pantalles repartides pel municipi: plaça de la Vila, rambla Modolell (a l’altura del carrer de Cinto Verdaguer) i a Can Xic (al xamfrà de l’avinguda de Josep Tarradellas amb el carrer de Jaume Abril), en horari de 18 a 20.30 hores. La quarta pantalla amb què es comptarà és la del Mercat Municipal de la plaça d’Europa i el vídeo es reproduirà durant tot el matí i la tarda.

L’actriu, comunicadora i activista Pamela Palenciano, que cada any visita la ciutat amb el monòleg No sólo duelen los golpes adreçat al jovent local, oferirà enguany una ponència teatral titulada Deshilando las Violencias Machistas, el 30 de novembre, a les 11.30 hores, al canal de YouTube del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Un mural i cartells ciutadans

Una activitat presencial prevista la protagonitzaran els estudiants de batxillerat artístic de l’Institut Josep Mestres Busquets, que pintaran un mural reivindicatiu al terra de Can Xic, equipament que mantindrà la seva façana il·luminada durant el vespre i la nit del 25 de novembre. A més, l’Ajuntament donarà suport a la campanya institucional Davant les violències masclistes, no callis, no callem, amb la col·locació de 30 opis als carrers de Viladecans entre el 23 de novembre i el 6 de desembre i quatre opis més animats i amb locució per difondre’ls en les xarxes socials i el web municipal.

Igualment, durant la campanya institucional al voltant del 25N, es repartiran bosses als comerços de la Xarxa Comercial de Viladecans i als mercats municipals –de la Constitució, de la plaça d’Europa i el Mercat de Pagès de Can Xic– amb el lema de la campanya i la informació del SIAD. També s’enganxaran adhesius amb la frase Diposita aquí el teu masclisme, dins de la campanya promoguda per l'Institut Català de les Dones, a les papereres, principalment les properes a equipaments municipals, i a les papereres dels instituts.

El compromís de l’Ajuntament contra les violències masclistes

A principis de novembre, l’Ajuntament de Viladecans es va adherir al protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci del Departament d’Interior de la Generalitat, amb la signatura d’un conveni. Amb l’acord, les dues administracions s’han compromès a treballar en col·laboració per fer un pas més enllà en la lluita contra la violència masclista, per prevenir les violències sexuals i evitar que cap conducta que atempti contra la llibertat i la indemnitat sexuals quedi impune, fins i tot les que no estan previstes al Codi Penal però que es consideren constitutives d’infracció administrativa.

L’Ajuntament de Viladecans fa anys que té un compromís ferm contra la violència masclista i l’any 2019 es va posar en marxa el protocol d’abordatge de les agressions sexistes i LGTBIfòbiques als espais públics. El document va establir com atendre els casos d’agressions sexuals i sexistes durant les festes (la primera experiència va ser en la Festa Major d’aquell any i incloïa un punt lila d’informació als diferents escenaris d’actuacions musicals) i als equipaments municipals. Entre les 43 accions del document, la número tres fa referència al conveni signat amb la Generalitat.

Trobareu més informació al respecte a:

https://www.viladecans.cat/ca/no-estas-sola i https://www.viladecans.cat/ca/nocallem