A prop de que s’aturin tots els trens gràcies a les noves inversions

A prop de que s’aturin tots els trens gràcies a les noves inversions

Imprimir

L'empresa pública ferroviària Adif (Administrador d'Infraestructures Ferroviàries) està ultimant l’avantprojecte

de rehabilitació de l'estació de Viladecans i està projectant l'ampliació del nombre de vies entre Castelldefels i el Prat, que passarien de dues a quatre. A més, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) ha licitat un estudi per analitzar alternatives per a una nova connexió ferroviària entre Castelldefels i Barcelona, començant així la recuperació de l'anomenat "Metro del Delta".

L'estació actual de Rodalies de Viladecans rebrà millores notables, pressupostades en 2.299.000 euros. A la façana se substituirà la fusteria metàl·lica i es construirà una nova marquesina per protegir tota la zona d'accés. A les andanes es reubicarà l'ascensor, seguint criteris de perspectiva de gènere, perquè queda ara lluny dels accessos, i es reformarà totalment el pas inferior, que ha quedat molt antiquat i pateix inundacions freqüents. A l'interior Adif projecta fer una reordenació integral, ampliant el vestíbul i dotant l'espai de nou mobiliari. A l'exterior es faran operacions de millora de la urbanització, assegurant el tancament de tot el perímetre, que ara presenta problemes derivats del pas del temps. A l'aparcament, s'hi instal·larà una zona de càrrega de cotxes elèctrics.

A més, Adif també treballa en la quadruplicació de la línia entre les estacions de Castelldefels i el Prat, utilitzades pels trens regionals i de Rodalies semidirectes procedents del sud de Barcelona. Aquesta mesura, segons l'anàlisi feta per la Direcció General de Circulació i Gestió de Capacitat d'Adif, "permetria un estalvi de temps als trens regionals de cinc minuts”. El cost d'aquesta obra seria d'aproximadament 5 milions d'euros.

L'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, ha mostrat la seva satisfacció pel projecte de renovació de l'estació: "Serà l'equipament que mereix la ciutat; l'estació renovada tindrà més capacitat de servei", i pels plans de desdoblament de les vies. Ruiz creu que l'augment de la capacitat de la xarxa viària "serà la clau perquè es produeixi l'increment de freqüències i ja no puguin haver-hi excuses perquè no s'aturin tots els trens en la nostra ciutat".

De 99 trens de Rodalies que passen un dia laborable en cada direcció, hi ha 33 que no paren en sentit sud i altres 28 que no ho fan en sentit nord. És a dir, un 31 % dels trens de Rodalies passen de llarg. Tots aquells que tenen com a punt de sortida o arribada l'estació de Sant Vicenç de Calders. Això només passa en els altres dos baixadors de la línia: Platja de Castelldefels i Garraf. A la resta de ciutats, el percentatge de trens que paren és superior. En la majoria, el 100 %. A Viladecans, hi ha dues franges cada hora de més de vint minuts en els quals no s'atura cap tren. Això es deu al fet que els serveis de mig i llarg recorregut necessiten camí lliure sense trens més lents per davant per circular-hi. Però a la resta de ciutats no hi ha més de dotze minuts sense que pari un tren.

Llum verda al Metro del Delta

L'altra gran inversió que ja està en funcionament és el Metro del Delta. El MITMA ha licitat, per 1,87 milions d'euros, l'estudi per analitzar alternatives per a la nova connexió ferroviària entre Castelldefels i Barcelona. En concret, l'objectiu és habilitar una nova entrada ferroviària soterrada de la línia de la costa, l'R2, que doni servei a les poblacions de Castelldefels, Gavà, Viladecans i Sant Boi de Llobregat fins a Cornellà.

El Ministeri ha informat que a l'estudi es durà a terme la definició i l'anàlisi de les alternatives tècniques que es puguin plantejar per a l'establiment d'una nova línia ferroviària, amb les característiques adequades per a la prestació d'un servei de rodalies. En paral·lel, es durà a terme una anàlisi funcional de la continuació d'aquesta línia al nucli urbà de Barcelona com a un tercer itinerari complementari als dos túnels ja existents a la xarxa de Rodalies.