4.0 mostra el present i el futur d’un sector estratègic en l’economia de Sant Boi

4.0 mostra el present i el futur d’un sector estratègic

Imprimir

---La ministra Raquel Sánchez ha participat en un acte institucional on empreses locals referents han presentat bones pràctiques

 

---700 estudiants de cicles formatius han conegut opcions formatives vinculades al sector, que ofereix oportunitats professionals de futur per a una ocupació digna i de qualitat

---Al parc industrial Prologis s’han exposat les darreres novetats en vehicles sostenibles per a l’activitat logística

La I Fira de la Logística 4.0 de Sant Boi s'ha celebrat aquest 19 d’octubre, al parc industrial Prologis. L’activitat ha aplegat el sector logístic comarcal per donar a conèixer la nova oferta formativa existent en aquest àmbit a Sant Boi i el Baix Llobregat i visibilitzar la transformació d’un sector que aposta per la digitalització, el talent, i la sostenibilitat.

Amb el lema ‘Connexions que mouen el món’, l'Ajuntament de Sant Boi ha organitzat la I Fira de la Logística 4.0 amb el suport del programa Treball, Talent i Tecnologia (TTT) de la Diputació de Barcelona i amb la col·laboració del parc logístic Prologis i empreses del sector participants en el programa, com Lotrans, Naeko Logistics o Schneider Electric.

La ministra Raquel Sánchez, a l’acte institucional

En l’acte institucional de presentació de la Fira, la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha argumentat que “la 4a Revolució Industrial” que estem vivint “és una oportunitat per introduir canvis per a la transformació ecològica de l’economia i l’ús de les noves tecnologies digitals”. En sectors com la logística, ha dit, “aquestes transformacions ens porten a llocs de feina qualificats i amb valor afegit”, que requereixen noves “capacitats i aptituds".

L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha convidat els joves a "descobrir que la logística pot ser la seva oportunitat" i ha destacat el valor de la I Fira de la Logística 4.0 com un instrument per “generar vincles i aliances al territori" per “trencar prejudicis” i visibilitzar la logística com "un sector d'oportunitats que està definint nous perfils professionals i generant treball digne”.

La presidenta delegada de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Turisme i Comerç de la Diputació de Barcelona, Eva Menor, ha defensat la contribució del programa TTT a “enfortir la col·laboració publicoprivada per posicionar Sant Boi i el Baix Llobregat en el centre del sector de la logística i generar ecosistemes per impulsar la tecnologia i reforçar les competències tecnològiques de les persones”.

Finalment, el director general de Prologis España, Cristian Oller, ha recordat que “la logística ha canviat radicalment” des de la implantació del parc logístic Prologis a Sant Boi l’any 1999, i ha explicat que “una Fira com aquesta té el sentit de posar el sector en el centre del debat”.

La I Fira de la Logística 4.0 ha comptat amb un espai expositiu dividit en tres zones diferenciades. La primera mostrava tecnologies i eines innovadores de les empreses del sector i la seva cadena de valor. La segona ha estat dedicada a la formació especialitzada que ofereixen els centres de secundària i les universitats de l’entorn en matèria de logística. A la tercera, l'Ajuntament ha donat a conèixer opcions de formació ocupacional.

700 alumnes de secundària coneixen opcions formatives

Durant el matí, 700  estudiants de secundària han recorregut els espais de la Fira de la Logística i han assistit o han participat en activitats com una gimcana de logística exprés, petites xerrades (sobre la carrera professional, la sostenibilitat o la tecnologia) i entrevistes en directe amb agents referents del sector.

Taula rodona amb empreses referents

A la tarda, després de l’acte institucional, ha tingut lloc una taula rodona amb la participació de les empreses Schneider Electric, Vit Air Cargo, Naeko Logistics i Lotrans, que han col·laborat en el desenvolupament del programa Treball, Talent i Tecnologia i  han presentat les seves bones pràctiques empresarials en aquest sector estratègic.

Exposició de maquinària 4.0

Al llarg de la jornada, s’ha pogut visitar una exposició de tràilers, vehicles per a la distribució urbana de mercaderies (DUM), turismes sostenibles i maquinària industrial de darrera generació especialitzada en tasques logístiques.

Sant Boi i la logística

Sant Boi ha esdevingut amb el pas del temps un referent del sector logístic al sud d’Europa, gràcies principalment a la presència del parc logístic i industrial Prologis. Aquesta presència tractora, afegida al creixement d’empreses del sector arrelades a la ciutat que han sabut transformar-se, innovar i fer-se un lloc als mercats internacionals (com Lotrans o Naeko Logistics), ha posicionat el municipi com un territori atractiu per a noves inversions. 

Prologis va obrir les portes l’any 1999 com el parc industrial privat més important d’Espanya, amb cinc naus que sumen una superfície equivalent a cinc illes de l’Eixample. Des de bon començament s’hi van instal·lar companyies de primera línia nacional i internacional, com Schneider Electric, que buscaven donar resposta a les necessitats de logística i emmagatzematge en una ubicació estratègica de l’entorn metropolità de Barcelona.

Dues dècades després, el sector ha vist incrementada progressivament la seva importància i el seu pes en l’entramat de l’economia, tot esdevenint un factor clau de la cadena de subministrament de tots els sectors, tant de serveis com industrials. La pandèmia ha accelerat algunes tendències del mercat i ha afavorit un salt en el procés de digitalització que ha fet aparèixer a l’horitzó bones perspectives de futur i noves oportunitats. 

Sant Boi vol aprofitar la posició avantatjosa consolidada al llarg dels anys per, amb la col·laboració d’empreses locals referents, fer front a nous reptes com el creixement del comerç electrònic o l’anomenada ‘logística de la darrera milla’. Es tracta de fer de la logística un motor de creixement econòmic i, especialment, per a la generació d’ocupació digna i de qualitat mitjançant un nou impuls a la formació especialitzada.

Formació per a una ocupació de qualitat

L’impuls de la formació és un element clau perquè la ciutat de Sant Boi pugui aprofitar les oportunitats existents en el sector de la logística. D’aquí que la I Fira de la Logística 4.0 hagi apostat per mostrar de manera preferent a l’alumnat de secundària el present d’aquest sector i les possibilitats formatives que pot oferir en el futur immediat.

Fa temps que l’Ajuntament treballa amb diferents universitats i altres agents locals per configurar una oferta formativa de qualitat en aquest sector, adaptada a les necessitats del sector productiu. L’objectiu és, mitjançant la col·laboració publicoprivada, proporcionar en el futur a les empreses perfils professionals qualificats que puguin cobrir les necessitats d’un sector cada cop més tecnificat, digitalitzat i en constant transformació.

L’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret; el rector de la Universitat de Barcelona  (UB), Joan Guàrdia; el director general de l’Institut de Formació Contínua de la UB, Guillem Iñíguez, i el conseller delegat de Prologis España, Cristian Oller, han signat precisament avui, durant la Fira de la Logística 4.0, un conveni marc per fer realitat a Sant Boi una oferta formativa presencial i on-line que doni resposta a les noves habilitats i perfils professionals que requereix el sector.

La Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED) ja ofereix un curs d’extensió universitària d’Expert Professional en Logística, Transport i Distribució, que s'ha sumat recentment a la seva àmplia oferta de titulacions a Sant Boi, on acaba de complir 20 anys de trajectòria. A més, la Fundació Llor ha posat en marxa aquest curs, en col·laboració amb Prologis, el Grau Superior en Transport, Logística i Comerç Internacional, que actualment s’ofereix en la modalitat en línia i que a partir de l’any vinent es podrà cursar també de manera presencial.