Hongria, Bèlgica i Grècia desenvoluparan el seu propi projecte Vilawatt

Hongria, Bèlgica i Grècia desenvoluparan el seu propi projecte Vilawatt

Imprimir

El programa europeu Urbact per a la transferència de l’experiència Vilawatt a tres ciutats europees

–Nagykanizsa (Hongria), Seraing (Bèlgica) i Trikala (Grècia)–, va celebrar el 20 d’octubre, conjuntament en línia i presencialment, el seu acte de clausura amb la participació d’autoritats locals, representants del programa europeu URBACT –finançat pels fons FEDER–, un panel d’experts en transició energètica i una assistència de prop d’un centenar de persones.

Respecte al desenvolupament de la transferència del projecte a les ciutats esmentades, el municipi belga de Seraing ha aconseguit, amb un Pla de Regeneració Urbana 2040 i una oficina d’habitatge destinada a apropar i estendre les mesures de rehabilitació d’edificis a la ciutadania, incorporar l’element de l’eficiència energètica integrant-lo en els plans existents i ampliant-lo a diversitat d’actors, incloses les empreses, la població més desafavorida i els tècnics municipals.

Per la seva banda, la ciutat de Nagykanizsa ha constituït una plataforma col·laborativa local en què participen actors de la quàdruple hèlix que proposaran projectes conjunts i portaran a terme accions de transició energètica en línia amb el nou pla d’inversió que han elaborat al llarg del procés de transferència. El municipi hongarès centrarà esforços en la construcció de Comunitats Energètiques.

Pel que fa a la ciutat grega de Trikala, ha evolucionat el seu pla de Smart City i les accions d’eficiència que ja incorporaven mobilitat i enllumenat eficient, i també ha incorporat una estratègia de Transició Energètica que li ha permès aglutinar diversitat d’institucions i actors, així com ser seleccionada com a una de les 100 ciutats de la Missió de la Unió Europea per a ciutats climàticament neutres i intel·ligents.

El Pla mestre de la ciutat de Viladecans, per la seva part, s’ha centrat en els darrers mesos en el foment de les Comunitats Energètiques al municipi i com incorporar-les dins de l’ecosistema del Vilawatt. El pla planteja, a curt termini, el desenvolupament d’un projecte pilot de comunitat energètica en format autoconsum compartit a l’Escola Enxaneta i l’Institut Josefina Castellví i Piulachs, tot implicant les famílies dels centres educatius i aprofitant la instal·lació fotovoltaica que ja es troba en funcionament des de l’any 2014.

Vilawatt, una iniciativa europea Urban Innovative Actions

El projecte Vilawatt UIA (https://www.viladecans.cat/ca/vilawatt-3) es va iniciar el 2016 en el marc de la iniciativa europea Urban Innovative Actions com a una proposta pionera en la implantació de la transició energètica en el municipi. Més enllà de la finalització del projecte UIA el 2020, Vilawatt és en aquest moment el principal motor de la implantació del nou model energètic renovable i descarbonitzat a la ciutat de Viladecans.

Després de gairebé dos anys transferint l’experiència local i compartint aprenentatges amb les ciutats sòcies en el marc del Vilawatt UTM, els representants de les ciutats sòcies van presentar ahir els resultats i conclusions en un acte en què es volia reflexionar sobre els reptes i oportunitats que enfronten les ciutats mitjanes, com Viladecans, davant de la necessitat de fomentar un canvi del model energètic per aconseguir la neutralitat climàtica per al 2030-2050.

Hi van participar en la sessió de tancament del Vilawatt UTM l’alcalde Carles Ruiz, que va donar la benvinguda als assistents conjuntament amb el tinent d’alcalde de Transició Ecològica Jordi Mazón i una ponència inspiradora del professor ICREA i director del Departament de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center Francisco Doblas-Reyes, sobre l’emergència d’actuar contra el canvi climàtic. A continuació, es va presentar el programa europeu URBACT i els principals resultats del projecte, a càrrec de Mireia Sanabria i Donal O'Herlilhy, ambdós experts d'URBACT, i de representants de les ciutats i els dos panels finals: panel d’autoritats i panel d’experts.

A la taula rodona, representants polítics de les ciutats sòcies van debatre sobre les dificultats i el suport requerit per cadascuna de les estratègies locals de transició energètica del projecte. Hi van participar el tinent d’alcalde de Transició Ecològica, de Mobilitat i de Recollida de residus de Viladecans, Jordi Mazón; el director del Pla Climàtic de Seraing, Benoit Giot; la regidora de Trikala Vasilena Mistiadi, i el regidor de Nagykanizsa Csaba Fodor.

En el panel d’experts en transició energética es va tractar el suport a les estratègies locals per a la transició energética –amb Marta Morera, directora de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), de la Generalitat de Catalunya–; com animar la participació ciutadana en aquestes estratègies –amb Alba del Campo, periodista, comunicadora i assessora en processos de transició energètica a nivell local–; les comunitats energètiques com a nous models de governança energètica a la ciutat –amb Donal O’Herlihy, expert d’URBACT– i les oportunitats de finançament per als governs locals per donar suport a les estratègies –amb Assen Gasharov, expert sènior en eficiència i assessorament energètics, de l’European Investment Bank–