3 milions d’euros per donar un impuls decisiu a la consolidació del Castell d’Eramprunyà i obrir-lo a la ciutadania

3 milions d’euros per del Castell d’Eramprunyà i obrir-lo a la ciutadania

Imprimir

L’Ajuntament de Gavà ha rebut una subvenció de fins a 2.932.991 euros procedents de fons europeus que permetran avançar de manera determinant en la preservació i consolidació del Castell de l’Eramprunyà i promoure, encara més, la seva descoberta i difusió.

Es tracta d’una ajuda concedida pel Ministeri d’Indústria i Turisme, en el marc del programa de Millora de la Competitivitat i de Dinamització del Patrimoni Històric amb ús turístic, dins del Pla de Recuperació,

Transformació i Resiliència finançat amb els fons Next Generation.

En una visita al castell, l’alcaldessa Gemma Badia ha afirmat que “aquesta inversió ens permetrà preservar les runes del Castell i recuperar les estructures del recinte superior, a més de fer excavacions arqueològiques que permetin descobrir o documentar noves restes i avançar en el coneixement d’aquest bé patrimonial”.

Badia ha afegit que “altres intervencions aniran destinades a obrir-lo més a la ciutadania, amb l’adequació de l’accés, recreacions virtuals i visites amb guies àudio- descriptives” ”.

Així, es podrà progressar en l’execució de les intervencions establertes al Pla Director del Castell d’Eramprunyà, realitzat en 2016 amb el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. Aquest pla estableix fins a 7 etapes, de les quals fins ara només se n’havia abordat la inicial, que establia algunes mesures prioritàries.

Amb els fons europeus s’abordaran les següents actuacions:

Contempla la neteja i estabilització del mur que forma part del baluard, al costat del portal d’accés al recinte superior, i la recuperació dels elements artístics i constructius més significatius, com les espitlleres.

Comportarà la construcció d’un nou pont que connectarà el recinte superior amb el recinte inferior. I s’adequaran recorreguts de visita sota criteris d’accessibilitat mitjançant escales, rampes o esglaons, i de seguretat incorporant elements de protecció.

Es recuperaran i posaran en valor els espais i estructures, incidint en els elements defensius corresponents als segles XIV i XV.

Es planteja restituir els elements que contribueixin a entendre la funció d’aquests espais.

Per la seva singularitat, es recuperarà la imatge de la sala dels arcs i es cobrirà. D’aquesta manera es crearà un espai de dinamització de les visites i la coberta permetrà fer una observació panoràmica del paisatge.

La intervenció millorarà l’accessibilitat del camí medieval que surt des de l’ermita de Bruguers i arriba fins al castell.

Es farà una desbrossada selectiva de vegetació, es consolidaran els paviments i s’assegurarà la correcta evacuació de l’aigua de pluja.

També s’incorporaran rampes o esglaons, elements de protecció, i panells informatius.

Per dur a terme aquesta intervenció es comptarà amb un finançament addicional de 250.000 euros, en el marc del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) Costa Barcelona Delta Llobregat que. finançat amb fons europeus, lidera la Diputació de Barcelona.

Una part de l’ajuda es destinarà a generar activitats adreçades a la difusió i coneixement del patrimoni i a la promoció turístico-cultural. Així, es proposen diferents tipus de visites que poden ser complementàries.

En aquests moments els serveis tècnics municipals, en coordinació amb Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de la Subdirecció General del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat i el servei SPAL de la Diputació de Barcelona, estan treballant en la planificació i desenvolupament de les diferents actuacions, i això determinarà el calendari concret d’execució.

Importància històrica del Castell

El que avui es conserva són les restes d’un castell dels segles XIV-XV, molt malmès durant la Guerra Civil Catalana del segle XV. En aquesta època, i en segles posteriors, en van ser els propietaris la família barcelonina dels March.

Es tracta, però, de l’ampliació i transformació d’un castell romànic anterior, de propietat reial, construït als segles IX-X, com a castell de frontera amb l’Islam.

Compta amb la catalogació de Bé Cultural d’Interès Nacional. És el monument més destacable de l’edat mitjana a Gavà. Va ser centre de l’antiga baronia d’Eramprunyà, de la que en van ser senyors els March. Això fa que el seu interès vagi més enllà de la població de Gavà i que s’estengui als altres actuals municipis que també en van formar part: Begues, Castelldefels, Viladecans, Sant Climent i Sant Boi.

El castell va ser adquirit l’any 2007 per l’Ajuntament de Gavà. Llavors es va signar un conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona per treballar en la conservació, l’estudi i la difusió del monument. En el marc d’aquest conveni es van executar diferents actuacions i es va redactar el Pla Director.

Fins al moment s’ha estat treballant en una primera etapa de mesures prioritàries, en les que es van incloure aquelles parts sobre les quals calia actuar urgentment, i en la redacció d’uns estudis previs, necessaris per poder executar les diferents etapes posteriors, amb una inversió d’uns 272.000 euros. Les intervencions més recents han estat la recuperació de la cisterna, i l’estudi del sistema defensiu.