Gavà  com a referent de sostenibilitat a través de la innovació

Gavà referent de sostenibilitat de la innovació

Imprimir

L’oficina coordina els projectes referents a economia circular, innovació digital i projecció internacional de Gavà

L'alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha visitat avui l’Oficina de Desenvolupament  Sostenible, Innovació i Internacional, ODS Innova, encarregada de fer realitat l'aposta  del govern municipal per consolidar Gavà com a ciutat referent en sostenibilitat a través  de la innovació.  

Fa anys que l’Ajuntament aboca esforços en l’impuls de polítiques sostenibles i  innovadores en el marc de la seva agenda de la sostenibilitat, entesa no només des de la  perspectiva mediambiental sinó també econòmica, social i urbanística, que guia totes les  accions del govern municipal.  

L’alcaldessa ha manifestat que l’ODS Innova “permet coordinar els projectes que  estem treballant des de l’Ajuntament que s’emmarquen en els Objectius de  Desenvolupament Sostenible. Uns projectes estratègics, transversals i dependents  d’Alcaldia que, a mitjà i llarg termini, situaran Gavà al capdavant de les polítiques  de sostenibilitat, innovació i internacionalització”. 

Una visió de present i de futur que serà fonamental per afrontar les conseqüències  econòmiques i socials que ha provocat la pandèmia de la COVID-19 i, alhora, avançar  en la millora i transformació progressiva de Gavà, de la mà del Pla d’Innovació i  Reactivació Econòmica, recentment aprovat en Ple Municipal i presentat públicament  aquest gener. Un pla impulsat per l’Ajuntament que ha comptat amb la visió de totes  les institucions, entitats i ciutadania adherides a l’Acord Ciutadà “Més que mai, Gavà”  per a la reactivació econòmica, el progrés social i la sostenibilitat urbana. 

L’Oficina ODS Innova serà una peça fonamental en la implementació de les accions  que se’n derivin i per a la definició del Pla d’acció de l’Agenda Urbana de Gavà. Un  departament transversal dotat dels recursos personals i econòmics que, amb seu al 

Centre de Serveis a l’Empresa, liderarà i impulsarà projectes ja consolidats a la ciutat i  altres de recent creació que posen el focus en la innovació i l’economia circular. 

Projectes europeus 

Un exemple és el recent presentat projecte Circular Data Driven Cities (CDDC),  promogut pel consorci creat pels ajuntaments de Gavà i de Castelldefels i seleccionat  per la Comissió Europea per formar part de la xarxa Intelligent Cities Challenge  (ICC). Una xarxa que aplega 100 ciutats d’arreu d’Europa amb l’objectiu de potenciar  les tecnologies emergents, millorar la qualitat de vida de la ciutadania i garantir el  creixement, la sostenibilitat i la resiliència de les ciutats. Gavà-Castelldefels, juntament  amb Terrassa i Barcelona, són els únics municipis catalans participants d’aquesta xarxa. 

Des d’ODS Innova també es coordina el projecte Gavius, aprovat ara fa un any dins del  programa europeu Urban Innovative Actions (UIA), amb una inversió de 5,3 milions  d’euros (4,2 procedents de finançament europeu). Aquest projecte multipartner,  coliderat amb l’Ajuntament de Mataró i altres socis de la quàdruple hèlix, té com  objectiu aplicar la intel·ligència artificial en la sol·licitud i gestió de les ajudes socials.  

Cap a un nou model econòmic 

ODS Innova també gestiona les iniciatives impulsades per l’Ajuntament en relació amb  l’economia circular com a model econòmic per garantir la sostenibilitat social,  econòmica i ambiental. 

Un del projectes més importants és Gavà Circular, fruit de la col·laboració  publicoprivada amb Aigües de Barcelona i el Centre Tecnològic de l’Aigua, Cetaqua,  per a la implantació de sistemes més eficients en el reaprofitaments dels recursos.  

En marxa des de 2016, inclou accions com la potenciació de l’ús d’aigües regenerades  al municipi per a usos no potables; l’aplicació d’indicadors de sostenibilitat; i la  promoció d’un model de gestió energètica col·laborativa amb la difusió de bones  pràctiques i oportunitats de negoci entre el teixit empresarial. És precisament aquest  projecte que ha fet que Gavà sigui la primera ciutat espanyola a subscriure els principis  Water Wise Cities, promoguts per la Internacional Water Association (IWA) per a  un ús racional dels recursos hídrics.  

Seguint amb aquesta línia de treball, aquest estiu Gavà ha fet un pas més amb la creació  del Hub d’Innovació en Economia Circular, junt amb altres municipis com Sevilla,  Gijón, San Fernando, Sant Cugat, Sestao, Las Rozas i Valladolid. Serà un espai  d’intercanvi de coneixements i oportunitats de negoci que permetrà identificar projectes  d’interès comú, reptes i possibilitats de finançament per al desplegament de projectes  d'economia circular a nivell urbà. Aquesta mateixa setmana, el Hub ha estat escollit 

com un dels projectes finalistes de la Copa España Creativa, que s’atorgarà el pròxim  mes de maig. 

Projecció internacional 

Per últim, l’ODS Innova treballa per a la projecció internacional de Gavà, captant  oportunitats, finançament i noves inversions, tot vinculant el municipi a les agendes  urbanes, els reptes globals i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). 

Coordina la participació en xarxes estratègiques i distintius, com la Red Innpulso (de la  qual Gavà n’és membre des de 2016), l’Airport Regions Council, o el distintiu Sóc  Smart, rebut l’any passat com a reconeixement a l’aposta estratègica de Gavà per  esdevenir una ciutat intel·ligent i millorar la vida de la ciutadania a través de l’aplicació  de tecnologia avançada.