Detectat el primer cas de soca sud-africana a Catalunya

Primer cas de soca sud-africana a Catalunya

Imprimir

El secretari de Salut Pública també ha anunciat que s’està complint l’objectiu de protegir la població més vulnerable en

aquesta primera fase del pla de vacunació

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat aihr la detecció del primer cas de variant sud-africana a Catalunya, concretament a Barcelona ciutat. Aquest cas, tal com ha concretat Tomàs Pumarola, cap del servei d’epidemiologia de l’Hospital Universitari Vall Hebron, “no té cap relació directa amb el país sud-africà i s’ha trobat després de la seqüenciació completa del genoma”. Pumarola ha matisat que entra dins la normalitat la introducció d’aquestes soques a Catalunya per la seva presència en països propers.

Pumarola ha fet una actualització de la presència de la variant britànica a Catalunya que, segons afirma, ja s’ha detectat a tot el territori en diverses proporcions. En els nuclis urbans i, especialment, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, en major proporció que fora dels centres urbans. En concret, a Barcelona hi ha un 9% de variant britànica, a l’Àrea Metropolitana Sud un 12% i entre un 7 i un 8% a l’àrea de la Metropolitana Nord.

Pel que fa a la soca britànica, Argimon ha insistit en què “segons l’evidència de la qual disposem no hem de pensar de cap manera que la soca britànica tingui una major gravetat clínica” i ha recordat que “tinguem o no soca britànica hem de mantenir les mesures de protecció i aïllament, ja que són les mateixes per a qualsevol de les variants”. Pumarola sí que ha volgut recordar que les noves variants “comparteixen una mutació que els donen major eficàcia a l’hora de transmissió i que per aquest motiu “estem monitorant la seva evolució de forma molt proactiva”.

En la compareixença també hi ha participat Albert Bosch, Catedràtic de Microbiologia del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística i director del Grup de Virus Entèrics, per analitzar la situació del virus a través de les estacions d'aigües residuals. En aquestes estacions i, pràcticament, a temps real es pot detectar, mitjançant una tècnica de PCR dual, si es tracta del virus de Wuhan o d’una nova variant. “Aquest fet ens dona una capacitat de reacció important i fa que ens puguem concentrar a dur a terme estudis en pacients, seqüenciacions massives en diferents localitats”, afegeix. Bosch ha exposat que el 3 de gener va aparèixer per primera vegada la variant britànica i que la tendència indica que aquesta soca “s’està implementant i podria acabar desplaçant el virus original”.

Amb tot, Argimon ha afirmat que la presència de la variant sud-africana i l'increment de la britànica no són bones notícies: “El concepte no és saber si cadascuna de les persones positives té una variant o altra, perquè les accions que hem de fer són les mateixes. El que hem de saber és com evoluciona. Hi ha una mostra aleatòria i una més oportunista quan ens trobem un brot (escolar o residencial) i fem un mostreig amb més profunditat de les diferents variants”.

Sobre la situació epidemiològica a dia d’avui a Catalunya, el secretari ha exposat que es confirma la baixada observada des de fa tres setmanes i ha avançat que “en les estimacions per als pròxims tres dies també es percep una acceleració en el ritme de descens que augmenta entre un 6 i 8% quan fins ara ens movíem en un 2% diari”. Amb tot, Argimon ha volgut recordar que “encara no estem bé i la pressió assistencial segueix sent alta”. A més, ha afegit que tot i que els casos estan disminuït de forma consolidada, cal monitorar la presència de les noves variants del virus perquè pot afectar aquest creixement.

A continuació, Argimon ha destacat les bones dades sobre l’entorn residencial. En aquesta línia, ha explicat que els cribratges que es van fer tant als professionals com als residents durant el període previ i posterior al Nadal, juntament amb l’administració de les primeres i segones dosis de la vacuna, han començat a mostrar signes evidents de la seva eficàcia. En total s’han fet més de 236.000 proves des d’abans de les festes fins a finals de gener amb una positivitat d’un 3,43% en residents i un 0,75% en treballadors enfront del 6,68% en la població general. “Aquestes dades són molt bona notícia i són fruit de la combinació de les dues estratègies proactives en aquest entorn”.

La sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha valorat molt positivament el ritme de vacunació en aquest entorn residencial i ha afirmat que espera que, en les dues pròximes setmanes, s’acabi d’administrar les dues dosis en totes les residències. Cabezas ha recordat que la setmana passada ja s’observava un descens en la identificació dels casos a partir dels 12 dies després de la primera dosi i que aquesta tendència es manté. “Continuem observant, de manera complementària, que la vacunació a les residències ja té efecte en la salut de la població que hi viu. L’entorn residencial comença a ser un entorn protegit”.

Pel que fa a la taxa d’incidència en 7 dies en majors de 74 anys, si es compara amb la població general, s’observa una gran diferència. Cabezas ha exposat que hi ha 576 casos actius confirmats en residents (1,1%), enfront dels 1.280 casos que teníem fa 10 dies i 146 residències amb algun cas confirmat, enfront de la xifra de 237 que es presentava fa 10 dies. També ha volgut afegir que els ingressos de persones en residències és menor a la taxa d’ingrés de les persones de més de 74 anys que viuen fora d’aquest entorn.

Fuente:Govern.cat