Salut constitueix el Grup de Desplegament de la Llei d'Eutanàsia

Salut constitueix el Grup de la Llei d'Eutanàsia

Imprimir

L’objectiu és que Catalunya asseguri aquest dret a totes les persones que vulguin exercir-lo en el moment d’entrada

en vigor de la Llei

El Departament de Salut ha constituït aquesta tarda el Grup de Desplegament de la Llei d’Eutanàsia per tal d’assegurar aquest dret a totes les persones que vulguin exercir-lo en el moment d’entrada en vigor de la Llei. Ha estat en una reunió telemàtica, presidida per la consellera de Salut, Alba Vergés, i en què hi ha participat tots els membres que en formen part: representants de l’assessoria Jurídica del Departament de Salut; del Comitè de Bioètica de Catalunya; professionals de cures pal·liatives; intensivistes; professionals de medicina de família; professionals d’infermeria; una treballadora social, personal de geriatria, de Salut Mental (psiquiatria i psicologia clínica); del Servei Català de la Salut i de la Direcció General de Planificació del Departament de Salut.

Els objectius d’aquest grup es poden resumir bàsicament en tres punts: en primer lloc, identificar i compartir les diferents tasques que cal dur a terme per al desplegament de la Llei d’Eutanàsia; en segon lloc, preparar el sistema per tal que, quan la Llei entri en vigor, Catalunya pugui donar la millor de les respostes a les primeres sol·licituds que es presentin, i en tercer lloc, assessorar al Departament de Salut al llarg de tot el procés de desplegament.

A més, les primeres tasques que s’impulsaran per al desplegament de la llei seran, entre d’altres, la d’incloure l’eutanàsia dins de la cartera de serveis; buscar els mecanismes per garantir l’equitat territorial; definir la documentació necessària; elaborar els protocols i fer-los accessibles, formar als professionals i elaborar un pla de comunicació per tal d’apoderar a la ciutadania.

El Grup vetllarà perquè en el desplegament de la Llei es respecti l’autonomia personal i la presa de decisions; es garanteixi l’equitat territorial; la participació d’equips multidisciplinars (infermeria, treball social, medicina, comitès d’ètica, etc.); l’acompanyament de la persona i del seu entorn en tot el procés, i també és garanteixi la confidencialitat. També treballarà per garantir la màxima accessibilitat i s’actuï d’acord amb els criteris d’ètica acordats.

El Grup de Desplegament de la Llei d’Eutanàsia, que treballarà en equips multidisciplinars, amb subgrups i per temàtiques, es reunirà periòdicament.

Catalunya, punta de llança

Catalunya ha estat sempre punta de llança en la reivindicació d’aquest dret i avui ho continua sent amb l’inici d’aquests treballs de la mà del sector. A més, una majoria clara de la població catalana està d’acord en què aquesta pràctica s’ha de regular.

Recordem que l’ any 2017 el Parlament de Catalunya va aprovar una proposició de llei que reclamava al Congrés dels Diputats la despenalització d’aquesta pràctica i el 2019 el Govern català va impulsar una taula de partits perquè Catalunya avancés en la regulació de l’eutanàsia: es va acordar tornar a reclamar al Congrés dels Diputats la despenalització i es va crear un grup de treball permanent dins el Parlament. Tot plegat, amb l’impuls i el suport de la tasca duta a terme per l’associació “Dret a Morir Dignament”.

La Llei Orgànica de Regulació de l'Eutanàsia, que està en tràmit parlamentari, pendent de l’aprovació al Senat, entrarà en vigor 3 mesos després de l'aprovació definitiva al Congrés dels Diputats.

Fuente: Govern de Catalunya