Donar suport als centres d'atenció primària de salut

Donar suport als centres d'atenció primària de salut

Imprimir

Els espais estan situats al costat dels CAP per a facilitar el doble circuit COVID i no COVID

 

En una primera fase està previst fer-hi proves PCR, tests ràpids i vacunacions, entre d’altres

Tots els mòduls estaran en funcionament abans de l’estiu

Aquesta setmana han començat a instal·lar-se els primers mòduls de suport als centres d’atenció primària d’arreu de Catalunya. Es tracta d’espais situats al costat mateix dels CAP i tenen com a objectiu desenvolupar l’activitat COVID i no COVID en espais diferenciats. La voluntat és traslladar-hi l'activitat relacionada amb el coronavirus –proves PCR, tests ràpids, identificació de contactes, exploracions, vacunacions – per garantir els dobles circuits i assegurar una major seguretat de professionals i ciutadans dins els centres. En els mòduls també s’hi podrà fer l'atenció a persones amb problemes respiratoris i símptomes de la COVID-19.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat aquest matí el mòdul instal·lat al CAP Sant Rafael de Barcelona, on ha destacat la importància d’aquests nous espais, en tant que permeten "separar els circuits, guanyar espais molt necessaris per a treballar amb major seguretat encara, i fer activitat diversa, com visites, proves PCR, etc. Tot plegat, fora del CAP però ben al costat", ha dit Vergés abans de referir-se a aquests nous espais com una mostra més de "com s'ha hagut d'adaptar a la pandèmia el sistema de salut de Catalunya, especialment l'atenció primària", tant per als professionals com per als pacients de totes les patologies. 

El director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha explicat que els mòduls donaran servei a tot el territori i ha agraït la col·laboració dels ajuntaments a l’hora de facilitar la instal·lació d’aquests espais a prop dels CAP. “La COVID ha triplicat la feina dels centres d’atenció primària, i en molts casos, la dificultat d’haver de fer un doble circuit COVID i no COVID, ha fet que quedessin petits; aquests mòduls permetran donar més seguretat a treballadors i pacients”, ha dit abans d’afegir que tots els mòduls estaran en funcionament abans de l’estiu.

Els primers mòduls que s’han començat a instal·lar són el del CAP Sant Rafael a Barcelona, el CAP Amadeu Torné a l’Hospitalet de Llobregat i el CAP Cassà de la Selva a Girona. En els tres casos ja es pot veure la infraestructura i d’aquí a poc temps es disposarà de l’equipament per entrar en funcionament. La resta s’instal·laran les setmanes vinents i tots ells estaran operatius abans de l’estiu.

De moment s’ha previst col·locar un total de 120 mòduls, una xifra que podria ampliar-se en funció de les necessitats de cada territori. El desplegament d’aquestes estructures s’ha fet en espais propers als centres, en terrenys propis o cedits pels ajuntaments o altres institucions. El pressupost mitjà de construcció i equipament mèdic de cadascun dels mòduls ha estat d’uns 70.000 euros. La seva durada està prevista d’entre dos i quatre anys, segons cada cas i són gestionats pels mateixos equips d’atenció primària (EAP).

Pla d’enfortiment de l’atenció primària

El desplegament de mòduls s’emmarca en el Pla d’enfortiment i transformació de l’atenció primària, amb l’objectiu d’oferir més espai i confort a la ciutadana i crear circuits diferenciats entre COVID i no COVID. El Pla vol millorar l’accessibilitat i els processos, com també augmentar la resolució i atendre bé la cronicitat. Preveu la contractació de nous perfils als EAP, per la qual cosa farà necessari disposar de més espais. Compta amb una inversió global de gairebé 300 milions d’euros fins al 2022.

120 mòduls repartits per tot el territori

Regió Sanitària Metropolitana Nord

A la Regió Metropolitana Nord es construiran, de moment, 6 mòduls que donaran suport als CAP següents: CAP Argentona, Argentona; CAP Doctor Barraquer, Sant Adrià de Besòs; CAP Barri Llatí, Santa Coloma de Gramenet; CAP Sant Cugat, Sant Cugat del Vallès; CAP Sant Roc-El Gorg, Badalona, i CAP Sant Llàtzer, Terrassa. En tots els casos s’ocupa sòl propi.

Regió Sanitària Metropolitana Sud

A la Regió Sanitària Metropolitana Sud està prevista la instal·lació de 18 mòduls de suport que s’ubicaran al costat dels CAP següents: CAP Abrera, Abrera; CAP Pou Torres, Begues; CAP Can Bou, Castelldefels; CAP La Gavarra, Cornellà de Llobregat; CAP Cunit, Cunit; CAP Ramona Via, el Prat de Llobregat; CAP Lluís Millet, Esplugues de Llobregat; CAP Dr. Bartomeu Fabré Anglada, Gavà; CAP Amadeu Torner, l'Hospitalet de Llobregat; CAP La Florida, l'Hospitalet de Llobregat; CAP La Granja, Molins de Rei; CAP Olesa, Olesa de Montserrat; CAP Pallejà, Pallejà; CAP Sant Andreu de la Barca, Sant Andreu de la Barca; CAP Sant Just, Sant Just Desvern; CAP Sitges, Sitges; CAP Vilafranca Nord, Vilafranca del Penedès, i CAP Sant Joan, Vilanova i la Geltrú.

Regió Sanitària Barcelona

A la Regió Sanitària Barcelona s’ha acordat instal·lar 21 mòduls de suport a primària. Al CAP Lluís de Sayé, CAP La Pau, CAP Poblenou, CAP Besòs i CAP Sant Martí Provençals, CAP La Bordeta, CAP Marina, CAP Sants, CAP Montnegre, CAP Sarrià, CAP Numància, CAP Sant Rafael, CAP Horta, CAP Roquetes, CAP Casernes, CAP Roger de Flor, CAP Drassanes i el CAP Casc Antic. També s’instal·laran tres envelats als CAP Ramon Turró, CAP Maragall i CAP Sanllehy.

Regió Sanitària Girona

Els mòduls previstos a la Regió Sanitària Girona seran 15 i reforçaran el servei dels CAP de Cassà de la Selva, CAP Alfons Moré i Paretas, ABS Salt-2, CAP Can Gibert del Pla ABS Girona-2, CAP Ernest Lluch i Josep Masdevall a Figueres i Banyoles, CAP Doctor Joan Vilaplana, ABS Girona-4, CAP Roses, Blanes-2, CAP Llagostera, CAP l’Escala, Tordera, Sant Feliu de Guíxols , CAP Canet de Mar i CAP Pineda de Mar. S’ubicaran, en la seva majoria, en espais de titularitat municipal, gràcies a la col·laboració entre el Departament de Salut i els ajuntaments. Així doncs, s’instal·laran en places, zones verdes i aparcaments annexos als CAP. 

Regió Sanitària Lleida

La instal·lació d’aquests espais modulars a la Regió Sanitària Lleida es faran en 13 CAP: CAP Balàfia-Pardinyes, CAP Cappont, CAP Rambla Ferran, CAP Eixample, CAP Onze de Setembre i  CAP Primer de Maig, de la ciutat de Lleida, i als CAP d’Alcarràs, CAP Bellpuig, CAP Les Borges Blanques, CAP Balaguer, CAP Almacelles, CAP Agramunt i CAP Albatàrrec.

Regió Alt Pirineu i Aran

Seran 6 mòduls, que s’instal·laran als CAP de La Seu, CAP El Pont de Suert, CAP Sort, CAP La Pobla de Segur, CAP Tremp i CAP Oliana.

Regió Sanitària Catalunya Central

A la Regió Sanitària Catalunya Central està prevista la instal·lació de 14 mòduls de suport que s’ubicaran al costat dels CAP següents: CAP; CAP Anoia, CAP Santa Margarida de Montbui; CAP Vilanova del Camí; CAP Torelló; CAP Osona, CAP Sant Fruitós de Bages; CAP Gironella; CAP Moià; CAP Navarcles; CAP Puig-reig; CAP Sallen; CAP Sant Joan de Vilatorrada, i CAP Santpedor.

Regió Sanitària Camp de Tarragona

Està prevista la instal·lació de 16 mòduls de suport que s’ubicaran al CAP de Constantí, CAP Doctor Sarró de Valls; al CAP La Selva del Camp; al CAP Les Borges del Camp; al CAP Llibertat de Reus; al CAP Montblanc; al CAP Mont-roig; al CAP Muralles; al CAP Pla Santa Maria; al CAP Reus 1-Reus 2; al CAP Sant Pere i Sant Pau de Tarragona; al CAP Sant Salvador; al CAP Tàrraco; al CAP Vandellòs-Hospitalet; al CAP Alcover i al CAP Bonavista.

Regió Sanitària Terres de l’Ebre

Hi ha prevista la instal·lació d’un total d’11 mòduls de suport que s’ubicaran als CAP d’Alcanar, CAP L’Aldea, CAP L’Ametlla, CAP Baix Ebre, CAP Deltebre, CAP Flix, CAP Móra la Nova, CAP Roquetes, CAP El Temple de Tortosa, CAP Ulldecona i CAP La Sénia.

Fuente: Govern de Catalunya