Viladecans demana la reducció de les ràtios escolars

Viladecans demana la reducció de les ràtios escolars

El Ple Municipal insta unànimement la Generalitat a reduir el nombre d’alumnes a les aules i a no tancar línies a causa de

la davallada de la natalitat

El Ple Municipal de Viladecans, mitjançant una declaració institucional acordada de forma unànime, va demanar al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya la baixada de la ràtio a les aules de tota la ciutat de Viladecans per garantir la continuïtat de tots els projectes educatius i per millorar la qualitat educativa. A més, els regidors viladecanencs (PSC, ERC, CS, Comuns i Podem) van instar el govern català a que es mantinguin els claustres i els recursos d’atenció a les necessitats educatives especials (NEE) i els suports intensius per a l'escolarització inclusiva (SIEI), així com els serveis educatius en general, especialment els equips d'assessorament i orientació psicopedagògica (EAP).

La declaració institucional reconeix que en els darrers anys Viladecans pateix una forta davallada de la natalitat, que contrasta amb una etapa anterior, on s’havien produït molts naixements, que havien obligat a fer créixer els centres educatius existents i crear-ne de nous. “Encara tenim a la ciutat dos centres en mòduls; des de fa deu anys”, afirma el document. Fruit d’aquesta davallada de naixements, en els darrers anys Viladecans ha vist tancar línies de diferents escoles, “amb el dol que això suposa per al centre i per a la seva comunitat educativa, a part dels problemes de pèrdua de professorat i de recursos que comporta”.

La baixada de ràtios permetrà, d’una banda, repartir l’impacte de la davallada de naixements entre els centres, però sobretot és una eina d’atenció a la diversitat i qualitat educativa. Els docents han d’abordar múltiples ritmes d’aprenentatge dins l’aula, i és evident que, com menys alumnes, millor serà aquesta atenció. A més, que a les classes hi hagi menys alumnes també ajudarà a afrontar millor el degoteig de la matrícula viva (l’arribada de nous alumnes a mig curs), que en els darrers anys ha crescut i que han hagut d’assumir completament dos centres de la ciutat.

El document consensuat per tots els grups polítics afirma que Viladecans ha estat sempre al capdavant de la inversió educativa, mitjançant diversos projectes d’innovació educativa, de renovació d’espais, de plans d’entorn, de creació de xarxes, formacions específiques, educació emocional i perspectiva 360, “que ens ha fet crear un projecte educatiu de ciutat que ens ha situat per sobre de la mitjana catalana en resultats educatius i en la lluita contra l’abandonament escolar”.

A més, els claustres de Viladecans “són referents a la nostra comarca pel nivell de projectes innovadors i la creació de continguts”. Tota aquesta feina –assegura la declaració institucional– és la suma de tots els agents, en especial docents i famílies, que sempre han treballat per avançar i separar-nos de les dades de fracàs escolar que Viladecans tenia fa quinze anys.

Fuente: Ajuntament de Viladecans