Xerrades Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència

Xerrades Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència

Viladecans aposta per la ciència, la tecnologia i les científiques amb la participació de nou escoles, col·legis i instituts

de la ciutat el proper divendres, 11 de febrer –Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència–, en el programa 100tífiques. STEAMem la ciència, organitzat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i el Barcelona Institute of Science and Technology i amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. En format presencial, en línia i híbrid, cinc dones científiques parlaran als infants i joves locals, alumnes de sisè de primària i primer d’ESO, sobre biologia molecular i astrofísica, entre d’altres temes al voltant de la ciència, per trencar la bretxa digital de gènere als centres educatius en les matèries STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).

L’objectiu del projecte és fer visible i destacar la rellevància i el paper estratègic de les dones en la ciència i la tecnologia, tot fomentant accions conjuntes entre científiques d’acadèmia i d’empresa. El programa té la vocació de fomentar una relació més directa i recíproca entre la ciència i la societat i, molt especialment, incrementar la consciència d’aquest col·lectiu i eixamplar-ne l’espai. En aquesta quarta edició de #100tífiques es posa el focus en recuperar parcialment la presencialitat, millorar la connexió #100tífica-escola i reforçar els missatges de col·laboració publicoprivada entre les investigadores.

Prenen part de la iniciativa a Viladecans les escoles Can Palmer, Enxaneta, Àngela Roca, Goar, el Col·legi Sagrada Família i els instituts de Sales, Josefina Castellví i Piulachs, Olímpia i Josep Mestres Busquets. Pel que fa a les dones de ciència que realitzaran les xerrades són l’enginyera química Julia Almacellas, especialitzada en Materials i en Gestió d'empreses industrials; Alba Ortega Gascó, doctorant en Neurobiologia; la biòloga Alba Maiques Díaz, del grup de recerca d’epigenòmica biomèdica de l’Hospital Clínic de Barcelona; la biòloga molecular Marta Kulis, de l’IDIBAPS del mateix Clínic; l’enginyera de telecomunicacions Marta Molina, del centre InspiraSTEAM, i l’astrofísica Cesca Figueras, de l’ICCUB de la Universitat de Barcelona. Entre les temàtiques que abordaran en les xerrades amb els i les estudiants de la ciutat es troben les estructures espirals de la galàxia, l’anàlisi del moviment i les propietats físiques de les estrelles, la leucèmia i el limfoma en adults i els canvis cel·lulars que comporten.

Francesca Figueras és professora titular del departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona. S'ha especialitzat en l'anàlisi del moviment i propietats físiques de les estrelles del disc de la nostra galàxia amb l’objectiu d’esbrinar els mecanismes capaços de generar les estructures espirals observades. Des del 1997 participa activament en la missió Gaia de l’Agència Europea de l’Espai (ESA). Aquest satèl·lit està actualment observant de forma continuada mil milions d'estrelles de la nostra galàxia, un 1 % del seu contingut estel·lar. L’any 2009 va coordinar el pilar nacional “Ella es una astrònoma”, dins la celebració de l’Any Internacional de l’Astronomia. Ha estat presidenta de la Societat Espanyola d’Astronomia en el període 2017-2020.

Per la seva banda, Marta Kulis és biòloga molecular i investigadora a l'IDIBAPS/Hospital Clínic al voltant dels canvis que succeeixen en les cèl·lules de les leucèmies i els linfomes, i l’enginyera en telecomunicacions i emprenedora Marta Molina és experta en intel·ligència artificial. Ha treballat al departament d’aquesta especialitat a Accenture, on concretament es dedicava al desenvolupament de solucions conversacions (assistents virtuals). Kulis i Molina són mentores del programa inspiraSTEAM https://inspirasteam.net/, un projecte pioner per al foment de la vocació cientificotecnològica entre les nenes.

Tanquen el llistat de participants en el programa #100tífiques Julia Almacellas, enginyera química especialitzada en Materials i en Gestió d'empreses industrials, que treballa a HP com a enginyera d'Integració de Materials en impressores, i la doctorant en Neurobiologia a la Universitat de Barcelona Alba Ortega Gascó.

Fuente: Ajuntament de Viladecans