El Festival Llamp il·luminarà la Festa Major d’Hivern de Viladecans

El Festival Llamp il·luminarà la Festa Major d’Hivern

El Festival Llamp de Viladecans es consolidarà enguany amb la segona edició, el dies 20 i 21 de gener,

coincidint amb la Festa Major d’Hivern. Els jardins de Magdalena Modolell, el pati de la Torre del Baró, Can Modolell i la plaça Europa seran els escenaris de sis instal·lacions i projeccions artístiques efímeres centrades en l'ús de la llum com a element de creativitat, d'experimentació i de gaudi. Si l’any passat la seva novetat va suposar tota una descàrrega estimulant, enguany el Festival Llamp aspira a encendre la Festa d’Hivern encara amb més potència i participació de la ciutadania.

El Festival Llamp és una festa d’arts lumíniques per fer sentir, viure i explorar la ciutat. El Llamp 23 aposta per fer activisme cultural, amb quatre instal·lacions produïdes específicament per al festival; activisme social, apropant-se a temàtiques d’interès local com la sostenibilitat i la salut emocional; activisme familiar, oferint propostes pensades i adaptades als infants per gaudir-les en família, i activisme col·lectiu, fent xarxa a Viladecans amb col·lectius perquè siguin protagonistes de la producció cultural, com l’alumnat de batxillerat artístic de l’Institut Josep Mestres Busquets, les persones residents al Centre Social i Sanitari Frederica Montseny i les usuàries del servei municipal Viladecans, Salut emocional.

En total seran sis instal·lacions per gaudir de la llum, dues d'elles amb segell local. El festival vol sorprendre el visitant fent-lo interactuar amb la llum. Els espectacles que s’oferiran en els dos dies de festival –21 i 22 de gener–:

  1. Allibera't, a Can Modolell (carrer de Jaume Abril, 1), de 18 a 22 hores

Es tracta d'una obra de participació col·lectiva creada per l’Institut Josep Mestres Busquets amb la col·laboració del Projecte Transformador de Barris i Comunitats a Viladecans, Salut Emocional, que està format per un col·lectiu de persones que es troben en situació d'aïllament o vulnerabilitat. El resultat consisteix en una obra que convida el públic a reflexionar sobre les seves emocions per mitjà del color, la llum i els reflexos.

  1. Batecs, a la plaça d’Europa, de 18 a 22 hores

Batecs o l’Esfera Pública és una instal·lació sensorial, participativa i interactiva. La seva existència està condicionada per la veu del poble; la implicació del visitant. L'èxit de la proposta es basa en la complicitat i connexió entre les persones que la visiten. Perquè la seqüència lumínica s’activi és necessari que al voltant de la instal·lació es construeixi un clima en què tothom pugui dir la seva. L’Esfera recull totes les veus que l’orbiten i les manifesta mitjançant un joc de llums a temps real.

  1. Bulb & Me, a la plaça d’Europa, a les 18.30 hores

Escenografia lumínica-interactiva. A càrrec de Bacum i el Centre Social i Sanitari Federica Montseny. Bacum és una productora d'espectacles de dansa, música i multimèdia que, des del 2010, treballa per oferir noves propostes escèniques que construeixin un llenguatge propi i proper pensat per a tots els públics. Amb la col·laboració del Federica Monseny, ha realitzat un taller en què els usuaris han estat treballant el moviment propi o col·lectiu, amb la finalitat de crear una peça artística que interactuï amb la instal·lació. L’escenografia treballa amb la idea que els cossos en moviment generen energia, que visualitzem amb la llum. El moviment dels ballarins, a l'espai escènic, afecta la intensitat de la llum de les bombetes i modula el so.

  1. Extracción, al pati de la Torre del Baró (c. Àngel Guimerà 2), de 18 a 22 hores

Instal·lació a càrrec de Berenguer Samos i Alberto López Burzaco, equip guanyador del premi Nova Bauhaus amb la màxima distinció dins de la categoria de reconnexió amb la natura, i també distingit en la categoria d'estrella emergent. Extracción és una instal·lació alimentada per energia biofotovoltaica que, per si mateixa, genera consciència de la importància de les espècies que habiten el sòl (bacteris i microorganismes, entre d’altres) amb el qual convivim, ja que són l’origen del món. Una obra que pretén reintroduir la natura a la ciutat i aprofitar la seva qualitat, a part de la seva condició estètica i ecoambiental.

  1. Grafitti Fluo, a la plaça d’Europa, de 18 a 22 hores

A càrrec de Lola Solanilla, dissenyadora d’il·luminació especialitzada en arquitectura efímera. Des del 2013, impulsa el projecte Com un llum, que ofereix creació d'espais efímers i tallers d'experimentació. Forma part de l'equip de direcció i creació de Lluèrnia i té gran recorregut en el muntatge d'instal·lacions lumíniques i la seva implantació en diferents festivals. Grafitti Fluo és una instal·lació participativa i interactiva, que, amb la tècnica lumínica de la fluorescència i la llum negra, crearà una obra lliure amb la implicació de tots els visitants del festival que hi vulguin participar.

  1. Multilayer, als jardins de Magdalena Modolell (carrer del Sol), de 18 a 22 hores

A càrrec de Nueveojos, estudi d’art digital pioner en video mapping a Barcelona. Es tracta d’una instal·lació tridimensional. Utilitzant la superposició de capes transparents crea un efecte de vídeo volumètric generant imatges flotants, en un diàleg entre ritme i espai, i donant el primer pas cap a un nou concepte de cinema hologràfic. L'equip de Nueveojos està format per especialistes en imatge i so i, per a aquesta edició, crearan una peça especial inspirada en el llamp com a fenomen natural, buscant empatitzar i conscienciar el públic sobre el respecte i la bellesa del patrimoni natural. També es projectará Welcome, primera pel·lícula creada específicament per al Multilayer que descriu la situació actual dels refugiats a tot el món. És una reflexió autocrítica sobre quelcom que ens pertorba, atès que avui som testimonis passius del major flux migratori des de la Segona Guerra Mundial. Nueveojos és un estudi d'art digital que ha estat un dels pioners del mapping a Barcelona. Alguns dels seus treballs s'han pogut veure a la Cité de l’Arquitecture et du Patrimoine (París), al pavelló de Catalunya a l'Exposició Universal de Xangai el 2010 o a la façana de la Casa Batlló, on van realitzar un dels seus mappings més recordats, l'any 2012.