Gavà es prepara per gaudir del seu producte estrella amb Temps d’Espàrrecs

Gavà es prepara per gaudir del seu producte estrella Temps d’Espàrrecs

Imprimir

El lema d’aquesta edició, "La Gran Trobada de Gavà", convoca tothom a participar. El 21 d’abril es donarà el tret de sortida

amb una gran festa popular a la plaça Major. 

La Fira, que suma 68 edicions i acull la Mostra Agrícola, se celebrarà el cap de setmana del 29 i 30 d’abril. També, la mostra comercial i el GastroGavà 

L’alcaldessa ha valorat positivament el rebuig del Parlament a l’ampliació de les ZEPA, tot destacant que ara és el moment d’escoltar la veu del territori i de la pagesia. 

Compte enrere per a «la Gran trobada de Gavà». Avui s’han presentat les novetats de Temps d’Espàrrecs, el programa d’activitats que convida a gaudir de l’espàrrec blanc gavanenc. I, en línia amb el seu caràcter festiu, començarà i acabarà amb una gran celebració, els dies 21 d’abril i 7 de maig, a la plaça Major i al parc de la Torre Lluc, respectivament. 

Així s’ha anunciat avui a la roda de premsa que ha congregat representants de la pagesia i la restauració, i on s’ha descobert la imatge identificativa d’aquest any. Una proposta que tot just destaca l’emoció d’aquest agermanament i la trobada de totes les potes que integren aquest esdeveniment: ciutadania, comerços, restauració, pagesia i entitats. 

L’alcaldessa, Gemma Badia, ha posat en valor tots els sectors implicats, especialment la pagesia i la restauració. “L’èxit del Temps d’Espàrrecs depèn de dos ingredients

essencials: un producte excel·lent i ben cultivat i uns restauradors/es tan proactius com els que tenim, que ens fan partícips de treure el màxim profit de la seva versatilitat i qualitat” 

Aquest paraigua d’activitats que atreu vora 30.000 visitants cada any tindrà el seu punt àlgid amb la tradicional Fira d’Espàrrecs, el cap de setmana del 29 i 30 d’abril en l’entorn de la plaça de Jaume Balmes. 68 edicions i 91 anys des de la primera Fira, el 1932, que han fet evolucionar la celebració amb l’ampliació d’activitats perquè tothom participi de la festa, i alhora respectant sempre el seu caire tradicional. 

Serà aquest últim cap de setmana d’abril quan tornin, per tant, la mostra agrícola, amb les espectaculars paneres de verdures i llavors, la mostra d’entitats (només el dissabte 29) per servir d’aparador a les associacions de la ciutat i el Mercat de Pagès, que passa al carrer de Sant Pere. Junt amb ells, i en actiu des del divendres 28 d’abril, la mostra comercial i el GastroGavà a la Fira. 

La gastronomia es consolida al Temps d’Espàrrecs 

De la mà de 26 restauradors locals, la mostra gastronòmica del Temps d’Espàrrecs, GastroGavà, espera superar les 16.000 degustacions de la passada edició. El Gastrogavà a la Fira amplia l’espai de degustació a la plaça Jaume Balmes per poder assaborir les millors tapes amb l’espàrrec de Gavà, del 28 al 30 d'abril. Tot això, regat amb la millor selecció vinícola de dos cellers de la ciutat. A més, tindrà lloc un Showcooking amb xef estrella Michelin, el diumenge 30 al matí. 

Per la seva banda, del 21 d'abril al 7 de maig, també funcionarà el GastroGavà a la Carta, la ruta per degustar platets i menús directament als restaurants participants. 

A més, entre les novetats que destaquen en aquesta edició es troben tres tallers de gastronomia als restaurants, amb els millors consells per cuinar l’espàrrec blanc i treure’n el màxim profit. 

Altres novetats de Temps d’Espàrrecs 2023 

Les nits de divendres, dissabte i diumenge de Fira, a partir de les 22 h, es podran ballar les versions de tots els temps i el millor de la música rumbera, rock i pop, als concerts de la Fira de la mà d’Hotel Cochambre, Mala Vida i Rumberto. En acabar, la festa seguirà amb les sessions de DJ’s locals. A més, durant el funcionament dels concerts, es comptarà amb un Punt Lila per gaudir de festes lliures de sexisme i LGTB-fòbia. 

La Mostra Agrícola, al pavelló agrícola, disposarà d’un espai de participació ciutadana. Algunes escoles de la ciutat i centres educatius participen, fora de concurs, amb una petita mostra de paneres de llavors. També acollirà una exposició de

PlayMobils i, a la pista exterior del pavelló es realitzarà un grafiti tematitzat en directe en mans d’artistes locals. 

Temps d’Espàrrecs treballa la projecció més enllà de Gavà, mostra d’això és el Showcooking que el 21 d’abril tindrà lloc al mercat de la Boqueria de Barcelona. Però també és participació; l’Institut El Calamot i l’IFE demostraran el seu enginy al concurs d’aparadors i les botigues acolliran una exposició de cartells i de fotografies. 

En definitiva, s’alternaran activitats per a tothom, com l’espai petits pagesos, un ral·li de cotxes antics i també la mostra de paneres de llavors als mercats municipals. Però, també, balls, exhibicions, intercanvi d’exemplars amb R-Llibres, cercaviles, jornades de portes obertes a les Mines, Museu i Refugi antiaeri, i moltes més activitats, amb nous espais de la ciutat que se sumen per albergar-les, com la Unió de Cooperadors, amb diversos tallers. 

Entre les novetats aquest any, hi ha la renovació del web firaesparrecs.cat, on s’aniran desvetllant tots els detalls d’aquest esdeveniment. 

Defensa de l’activitat agrícola 

En el decurs de la roda de premsa, l’alcaldessa Gemma Badia també ha celebrat el rebuig en el Parlament a l’ampliació de les ZEPA del Delta del Llobregat proposada per la consellera Jordà, qui, segons l’alcaldessa, “mai la va consensuar ni comunicar a les parts implicades del territori, ni amb els ajuntaments ni amb la pagesia, tot i que s’havia compromès a fer-ho”. 

Per a Gemma Badia, “el medi ambient s’ha de preservar en tots els sentits i no només en el sentit que es decideix unilateralment des d’un govern. Per fi es reconeix que el que cal és preservar l’espai natural, i això implica preservar l’agricultura, perquè aquesta activitat econòmica també és paisatge i medi ambient. No cal ampliar res sense sentit, sinó protegir i invertir en allò que ja tenim”.