La intervenció, subvencionada per la Diputació de Barcelona, se centra en les façanes de les plantes superiors de l’edifici principal i de les cobertes
El Museu de Gavà aborda la segona fase de restauració exterior, que permetrà avançar en la recuperació de la qualitat arquitectònica de la seva seu, la Torre Lluc, un edifici de finals del segle XVIII declarat Bé Cultural d’Interès Local.
Fins al juny s’actuarà en les façanes de les plantes superiors i les cobertes, amb una inversió d’uns 400.000 euros subvencionats per la Diputació de Barcelona, que també ha elaborat el projecte executiu de l’obra.
Es reprèn així la rehabilitació de l’edifici, que en 2021 va concloure una primera intervenció en les façanes de la planta baixa, la terrassa i el sostre de les galeries laterals.
En una visita a les obres, l’alcaldessa ha incidit en la importància de donar continuïtat a la recuperació de l’estat original de la Torre Lluc. “Avancem en la restauració d’un edifici emblemàtic, i ho fem respectant els seus valors arquitectònics i artístics originals, restaurant fidedignament els elements decoratius existents i recuperant els estucats, ara desapareguts, i els colors”, ha afirmat.
Les obres s’allargaran fins al mes de juny. Posteriorment s’abordarà una tercera i última fase, que actuarà en la galeria de columnes que envolta l’edifici i la tanca perimetral.
L’alcaldessa ha afegit que la restauració de la Torre Lluc, junt amb l’impuls determinant a la preservació del Castell d’Eramprunyà, mostren el compromís de Gavà per salvaguardar i difondre el seu ric patrimoni. “Continuarem per aquest camí perquè és molt important preservar la nostra història”, ha conclòs.
Treballs principals
En les obres de restauració de la Torre Lluc s’empren tècniques i materials tradicionals, reciclables i de baix manteniment, reduint tot el possibles les incorporacions o transformacions que no vagin destinades a garantir la correcta conservació d’aquest bé patrimonial.
Quant a les façanes, s’arranjaran els despreniments parcials del revestiment exterior, es reposarà l’estuc malmès per les escorrenties de l’aigua de pluja. També es restauraran les fusteries exteriors i se substituiran els porticons, molt envellits per la seva exposició a la intempèrie.
A les cobertes, es millorarà la impermeabilització i es reposaran les teules malmeses o desplaçades, a més d’endreçar el cablejat elèctric.
La Torre Lluc
La Torre Lluc va ser construïda cap a l’any 1796 i la propietat s'estenia des de l'actual Rambla fins al carrer de Sant Nicasi, i des de l'actual carrer de la Mare de Déu de Bruguers fins al carrer de Sant Pere.
A la primera meitat del segle XIX, la casa pertanyia a Melcior Planas i Crehuet, que hi va fer construir els esplèndids jardins d’inspiració italiana. En morir sense descendència el 1847, la va deixar en testament a la masovera, Gertrudis Baus de Gilabert. La finca va passar a mans dels Lluch arran del matrimoni de la filla de Gertrudis Baus amb Salvador Lluch Puigmartí.
Entre 1872 i 1925, als terrenys de la propietat s’hi fan diverses transformacions: s’urbanitzen els carrers de Sant Isidre, del Centre, de Sant Josep i de Marc Grau i es comença a perfilar la plaça de Dolors Clua.
En 1925 també es reforma la casa, que pren l’aspecte actual, amb les galeries als laterals de la planta baixa i la decoració esgrafiada a la façana.
En 1936, el Comitè de Milícies Antifeixistes va requisar l'edifici i el 1939 la propietat va tornar als Lluch. Després d'un llarg període d'abandonament, el 1975 l'Ajuntament va adquirir la casa i el parc.
L'any 1978, l'Ajuntament va destinar la Torre Lluc al Museu de Gavà. Una reforma integral inaugurada el 1991 va permetre adequar-ne els espais, dotar l'edifici de la fesomia actual i acollir els serveis i equipaments propis d'un museu modern.