Novembre feminista contra les violències masclistes

Novembre feminista contra les violències masclistes

Imprimir
L'Ajuntament de Sant Joan Despí i les entitats de dones organitzen el Novembre Feminista, un conjunt d'activitats reivindicatives i conscienciadores a l'entorn del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones, que es commemora oficialment el 25 de novembre. El programa inclou la celebració de la IV Jornada Feminista contra les violències masclistes, presentacions de llibres, xerrades i la lectura del manifest del 25N.
 
La violència masclista és una xacra social que deixa cada any prop d'un centenar de víctimes mortals a l'Estat espanyol, i milers de víctimes que diàriament pateixen violència pel fet de ser dones. Per això, l'Ajuntament dedica aquest mes de novembre a reflexionar sobre les violències masclistes i a reivindicar la seva eliminació.
 
A la lectura del manifest del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones (el 25 de novembre), se sumen altres iniciatives com la IV Jornada Feminista contra les Violències Masclistes que tindrà lloc el 27 de novembre al Centre Cívic Les Planes. La jornada es destinarà a reflexionar sobre les violències sexuals que pateixen les dones al llarg del cicle vital, amb la participació de professionals de diferents entitats que intervenen de manera directa en els processos d'acompanyament, recuperació i reparació de les violencies viscudes. 
 
Un altre dels actes destacats serà la xerrada de Raquel Riba Rossy, dibuixant, escriptora i autora de la popular Lola Vendetta, una jove afilada i contundent que combat les injustícies i que és l'alter ego de l'autora. Serà el 24 de novembre al Teatre Mercè Rodoreda. 
 
A més, l'Ajuntament impulsa accions de sensibilització i prevenció adreçades al jovent de la ciutat. Així, l'alumnat de 3r d'ESO assistirà a la representació del monòleg No solo duelen los golpes, de Pamela Palenciano, que tracta sobre l'amor romàntic i les violències masclistes. També es duran a terme tallers de prevenció de les (ciber)violències sexuals entre l'alumnat de batxillerat i es farà una nova edició del concurs #noemtoquiselwhatsapp que impulsa unes relacions sexoafectives lliures, sanes i consensuades entre la joventut. I al casal de joves El Bulevard, el 25 de novembre, tindrà lloc el joc Party Anti-rols, per conèixer què són i com ens afecten els estereotips, els rols, les relacions i l'assignació de gènere. 
 
A l'entorn del 25N, Sant Joan Despí també acollirà dues exposicions: al Centre Cultural Mercè Rodoreda, l'exposició Lliures i sense por, dissenyada per l'Institut Català de les Dones i Creación Positiva, una mostra que reivindica el dret a la llibertat sexual i seguretat de les dones en l'àmbit públic i privat; i a l'Àrea de Serveis a la Persona, l'exposició La representació dels cossos de les dones, de l'Observatori de les dones als mitjans de comunicació, que fa una lectura crítica de la representació que fan els mitjans de comunicació audiovisual del cos femení. Ambdues exposicions es podran veure del 22 de novembre al 2 de desembre. 
 
Altres equipaments com les biblioteques se sumen a la commemoració amb un recull de llibres i DVDs de temàtica específica en violències masclistes i amb una sessió del Club del llibre amb l'escriptora Nadia Ghulam el 23 de novembre.
 
Les entitats de la ciutat també sumaran esforços. Entre altres iniciatives, l'Associació Violeta organitzarà el 20 de novembre, a la plaça de l'Ermita, l'acte No t'oblido. Totes compten! per recordar les dones assassinades per violències masclistes en el darrer any. I l'Associació de Veïns i Veïnes de Les Planes presentarà la performance No toleris el maltractament, el 23 de novembre a la plaça del Mercat.
 
Fuente: Ajuntament de Sant Joan Despí