TEMPS   D’ESPARRECS 2022

TEMPS D’ESPARRECS 2022

Imprimir
  1. LA FIRA AL TEMPS D’ESPÀRRECS I LA SEVA ESSÈNCIA  2. AQUEST TEMPS D’ESPÀRRECS NO ET POTS PERDRE
  1. EL PROGRAMA D’ACTIVITATS DE TEMPS D’ESPÀRRECS 
  2. LA 67a FIRA D’ESPÀRRECS 

4.1 PRINCIPALS ESPAIS DE LA FIRA 

4.2 ZONES AMB ACTIVITAT 

4.3 LA MOSTRA AGRÍCOLA 

4.4 GASTROGAVÀ A LA FIRA 

4.5 GASTROGAVÀ A LA CARTA 

4.6 LA MOSTRA COMERCIAL I ARTESANAL 

4.7 MERCAT DE PAGÈS A LA FIRA 

4.8 ESPAI ELS PETITS PAGESOS: LA FIRA EN FAMILIA 4.9 ESPAI PEDAGÒGIC “LA FIRA T’APROPA ALS SERVEIS  D’EMERGÈNCIA I SEGURETAT” 

4.10 ESPAI GAVÀ MÉS VERDA, MÉS NETA 

  1. EXPOSICIONS 
  2. COM ARRIBAR-HI 
  3. QUÈ PODEU FER A GAVÀ A MÉS DE VISITAR LA FIRA 8. L’ESPÀRREC DE GAVÀ, PRODUCTE DE QUALITAT 9. CONTACTAR 
  4. EL TEMPS D’ESPÀRRECS A LES XARXES 
  5. LA FIRA AL TEMPS D’ESPÀRRECS  2022 I LA SEVA ESSÈNCIA 

Després de l’aturada l’any 2020 a causa de la pandèmia i de la  

celebració d’un programa d’activitats alternatiu i adaptat a  la situació epidemiològica al 2021, la Fira torna amb tot el seu  

esplendor els dies 30 d’abril i 1 de maig de 2022 en la seva 67  

edició i emmarcada al Temps d’Espàrrecs, el paraigua d’ac 

tes que comptarà amb la participació de nombrosos sectors  de la ciutat i que s’estendrà del 22 d’abril al 8 de maig. 

Un extens recorregut 

Un 22 de maig de 1932 l'espàrrec blanc de Gavà lluïa per primera vegada exposat al  públic oficialment amb una exposició, sota l'atenta mirada dels pagesos que amb  tant afecte els havien fet créixer i de curiosos que van començar a interessar-se i  apreciar aquell producte autòcton de Gavà, amb un sabor i textura únics. 

Va ser tan gran la rellevància que va adquirir que així van passar els anys i aquest  esdeveniment va prosperar fins a convertir-se en el principal senyal d'identitat  gavanenc. Amb l'espàrrec com a protagonista, per descomptat, inamovible du rant 90 anys i cultivat sempre a les mateixes terres. Però amb un entorn en evo lució constant. 

La seva manera de cuinar-lo, els seus consumidors, la ciutat... com ha canviat tot!...  Però també els protagonistes. D'una festa que se centrava gairebé en la seva to talitat a la pagesia i en nosaltres com a producte estrella, s'ha convertit en una  fita que implica tots els sectors: gastronomia i restauració, comerços, comuni tat educativa, entitats socials, culturals i esportives, mercats i activitats festives.  Tots ells tenen el repte de produir 90 activitats el 2022, en al·lusió als 90 anys de Fira  que arriben. Segur que ho aconseguiran! 

Ens sentim orgullosos de ser tot un símbol per a Gavà i que Gavà hagi fet un esde veniment molt versàtil, com la infinitat de receptes que puguem crear. M'agrada  que la imatge que ens identifica aquest any respiri aquesta celebració amb no saltres com a protagonistes. I m'agrada, sobretot, que la ciutat se'n senti part i  

que veïnes, veïns i visitants li dediquin un temps per celebrar-ho. Per això, amb l'objectiu de seguir sentint aquesta unió i implicació, neix “Temps  d'Espàrrecs”, una festa que es prolongarà del 22 d'abril al 8 de maig i que unirà  petits i grans, famílies i amics, on la ciutat mostra amb orgull el seu potencial ar tístic, on es ven, es menja, se celebra, es participa i, sobretot, es viu amb intensitat,  més enllà del que és local. 

Gavà té molt a agrair a la terra que, any rere any, gesta l'espàrrec i, per això, se  sent amb el compromís de fer evolucionar l'esdeveniment tornant-li aquest mateix  respecte cap a la natura. Per això, a més de basar els 90 anys a l'oci i el gaudir,  també es farà pensant en la sostenibilitat i la vida saludable. 

Gavanencs i gavanencs, fem perdurar aquesta tradició. Fem-la gran i feu-ne par tícips els vostres fills i nets d'aquest Temps d’Espàrrecs. Que els 90 anys que arriben  siguin l'impuls que ens porti cap als 100 (i cap a molts més!). 

Gavà serà un gran festival. Us sumeu a Temps d’Espàrrecs?

  1. AQUEST TEMPS D’ESPÀRRECS  NO ET POTS PERDRE 

Temps d’Espàrrecs és un programa d’activitats organitzat per l’Ajuntament de  Gavà que tindrà lloc a Gavà del 22 d’abril al 8 de maig i que uneix a la ciutat entorn  aquest producte que estima. Aquest any, i, en commemoració al 90 aniversari de  la Fira, Gavà s’ha marcat el repte d’organitzar 90 activitats sota aquest paraigua  del “Temps d’Espàrrecs”. Aquestes són les més destacades: 

90 ANYS, 90 ACTIVITATS.  

90 ANYS, 90 ACTIVITATS.  

NO T’HO POTS PERDRE! 

NO T’HO POTS PERDRE! 

FESTA D’INAUGURACIÓ TEMPS D’ESPÀRRECS 

El dia 22 d’abril, a les 19.00 h, donarem el tret de sortida al “Temps  d’Espàrrecs 2022” amb una celebració popular, a la plaça de Jau me Balmes.  

ESPAI 90 ANYS DE FIRA 

Un racó que et transporta a conèixer els orígens de la Fira fins al  moment actual coincidint amb la 67a edició de la Fira d’Espàrrecs. El  podràs visitar a la Mostra Agrícola els dies 30 d’abril i 1 de maig. 

NITS DE CONCERT DE LA FIRA 

Divendres 29 d’abril a les 21 h amb Mala Vida, i dissabte 30 d’abril a les  21 h Concert de l’escola Taller de Música Gavà i a les 22 h Concert de  Cash Caravan, a la pl. de Jaume Balmes. Vine a escoltar les versions  de tots els temps. Versions per ballar al ritme dels millors hits. 

MOSTRA D’ENTITATS 

Oportunitat per conèixer de primera mà el divers teixit associatiu que  ofereix el municipi. Entitats dels àmbits cultural, social i esportiu t’ofe reixen una gran varietat d’activitats durant la Mostra. Podràs visitar-les  el dissabte 30 d’abril, de 10 a 14 i de 16.30 a 20.30 hores, a l’av. Diagonal. 

EXPOSICIÓ ITINERANT “Per una alimentació sostenible. Actuem!”  No et pots perdre l’exposició itinerant “Per una alimentació sosteni ble. Actuem!”. Exposició i activitats complementàries organitzat per  l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La trobaràs a la pl. de Francesc  Macià, del 26 d’abril a l’1 de maig. 

ELS ESPORTS A LA FIRA 

Gaudeix d’un espai saludable i lúdic a través de l’esport. Dissabte, 30  d’abril i diumenge, 1 de maig. A la pista de l’av. Diagonal. 

GASTROGAVÀ 

Del 22 d’abril al 8 de maig degusta les propostes amb l’espàrrec com  a protagonista als restaurants participants amb GastroGavà a la  carta. A banda, els dies 29, 30 d’abril i 1 de maig, coincidint amb la  Fira d’Espàrrecs, les millors tapes amb el nostre producte estrella  t’esperen a l’espai gastronòmic ubicat a la Plaça Jaume Balmes.

  1. EL PROGRAMA D’ACTIVITATS 

Tot el programa d’activitats per dies en un cop d’ull 

Si necessiteu més informació d’alguna activitat,  

contacteu amb el departament de Comerç, Turisme i  

Fires al correu Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. o trucant al 932639143. 

2, 9 i 16 D’ABRIL 

2, 9 i 16 D’ABRIL 

Parada promocional i venda d’espàrrecs de Gavà,  

en el Mercat de la Terra - Slow food de Barcelona. 

DEL 22 D’ABRIL AL 8 DE MAIG 

Gimcana «Temps d’Espàrrecs». Una manera divertida a través del joc d’aprendre  sobre la teva ciutat i la Fira d’Espàrrecs. T’animes a resoldre els diferents enigmes? 

Punt d’inici: pl. de Jaume Balmes. Del 22 d’abril al 8 de maig.  

Més informació al web firaesparrecs.cat 

Inici GastroGavà 2022: «GastroGavà a la Carta», als restaurants de la ciutat  participants. Tota la informació al web gastrogava.cat 

22 D’ABRIL 

19.00 h. Festa d’inauguració “Temps d’Espàrrecs 2022”. Pl. de Jaume   Balmes. 

DISSABTE, 23 D’ABRIL 

12 h. Demostració de manadar espàrrecs, al Mercat de Pagès, a la   pl. Major. Amb la col·laboració de la pagesia local. 

20 h. Missa per la pagesia, a l’església de Sant Pere. Organitzada   per la Cooperativa Agropecuària de Gavà. 

DILLUNS, 25 D’ABRIL 

17 h. Inici del Concurs d’aparadors «La pagesia i els espàrrecs de   Gavà». Diferents comerços de la ciutat ambientaran els seus  aparadors amb elements relacionats amb la pagesia, els   espàrrecs i la Fira d’Espàrrecs. Participa-hi i vota l’aparador   més popular. Més informació al web firaesparrecs.cat  Els aparadors acolliran una exposició de cartells  d’anteriors edicions de la Fira d’Espàrrecs i de fotografies de  la pagesia de Gavà. Amb la col·laboració de l’associació de  professionals i comerciants i WoW Gavà. 

17 h. Exposició de paneres de llavors d’anteriors edicions de la Fira   d’Espàrrecs als mercats municipals de MercaGavà i el Mercat   del Centre (fins al 7 de maig).

DEL 26 D’ABRIL A L’1 DE MAIG 

Exposició itinerant “Per una alimentació sostenible. Actuem!”. Exposició i  activitats complementàries organitzat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

La trobaràs a la pl. de Francesc Macià. 

DIVENDRES, 29 D’ABRIL 

10 h. Demostració del muntatge d’una panera de verdures, al   Mercat del Centre. 

12 h. Demostració del muntatge d’una panera de verdures, a   MercaGavà. 

17.30 h. Inici Mostra comercial i artesanal. Carrer de Sant Pere. 18 h. Xaranga musical amb la Band The Marxa, al recinte firal. De 19 a 22.30 h. Espai gastronòmic GastroGavà. Pl. de Jaume Balmes. 

19 h. Exhibició de ball. A càrrec de l’Escola de Ball El Muro. Plaça de   Jaume Balmes. 

De 19.30 a 21 h. Actuació de DJ. A GastroGavà. 

De 21 a 22.30 h. Concert de nit amb el grup Mala Vida. Versions per ballar al   ritme dels millors hits. Escenari de la pl. de Jaume Balmes. 

DURANT TOT EL CAP DE SETMANA 

Mostra Agrícola i Espai “90 anys de Fira”. 

Mostra comercial i artesanal. De 10 a 21.30 h. Al carrer de Sant Pere. Mercat de Pagès de la Fira. De 10 a 21.30 h. A la pl. de Jaume Balmes. 

Espai Petits Pagesos. De 10 a 13.30 i de 17 a 20.30 h. Al pati de l’escola Jacme  March. Espai familiar amb tallers d’hort, reaprofitament alimentari, com manadar  espàrrecs i plantes aromàtiques. Inflables i rocòdrom. 

La Fira t’apropa als serveis d’emergència i seguretat. Espai pedagògic i didàctic  per donar a conèixer els cossos de seguretat i d’emergències de la ciutat. Policia  Municipal, Mossos d’Esquadra i Bombers. Al carrer de Martí l’Humà. (dissabte i  diumenge, de 10 a 14 i de 16 a 20.30 h.). 

Exposició itinerant “Per una alimentació sostenible. Actuem!” . Exposició i  activitats complementàries organitzat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Al  recinte firal. 

Els esports a la Fira. Gaudeix d’un espai saludable i lúdic de la Fira a través de  l’esport. Dissabte 30 d’abril i 1 de maig. A l’av. Diagonal. 

Exposició “La Fira en cartells”. A la tanca exterior de l’escola Jacme March. 

Exposicions: 53è Concurs Estatal de Fotografia “Espàrrecs i Agrícola” i l’exposició  “La pagesia de Gavà”. A la Mostra Agrícola. 

Exposició d’eines del camp i material agrícola. Pista exterior de la Mostra  Agrícola. 

Photocalls «Temps d’Espàrrecs». Fes-te una foto en els diferents photocalls de  la ciutat i comparteix-la a les xarxes. Els podràs trobar a la pl. de la Vela, a Gavà  Mar, al Mercat de Pagès de la Fira, a la pista exterior de la Mostra Agrícola i al  passeig Maragall. 

Gimcana «Temps d’Espàrrecs». Una manera divertida d’aprendre sobre la teva  ciutat a través del joc. T’animes a resoldre els diferents enigmes? Punt d’inici pl.  Jaume Balmes. Del 22 d’abril al 8 de maig. Tota la informació al web firaesparrecs.cat 

DISSABTE, 30 D’ABRIL 

TOT EL DIA: 

De 10 a 14 i de 16.30 a 20.30 h. Mostra d’Entitats. A l’av. Diagonal. 

De 10 a 20 h. R-Llibres. Rescatem llibres i evitem que es   converteixin en residus. Participa en el sorteig   entre totes les fotos fetes a l’espai R-Llibres. 

 Lloc: Espai Gavà Més Verda, Més Neta, a l’av.   Diagonal amb plaça de Jaume Balmes. 

De 10 a 19 h. Jornada de portes obertes al Parc Arqueològic Mines   de Gavà. Reviu l’experiència d’investigar, en una  expedició arqueològica, com era la vida fa 6.000 anys, i   endinsa’t en la màgia de les mines en galeria més   antigues d’Europa.  

 Lloc: carrer de Jaume I, núm. 7. (Última entrada a les 18 h). 

D’11 a 14 i de 16 a 19 h. Jornada de portes obertes al Museu de Gavà. Un  recorregut pel paisatge i la relació amb la humanitat   des del delta del Llobregat al massís del Garraf, que et   permetrà conèixer els objectes originals de les mines   prehistòriques i l’espectacular i única Venus de Gavà.  Lloc: pl. de Dolors Clua, 13-14. (Última entrada a les 18 h). 

D’11.30 a 21.30 h. Mostra Agrícola i Espai “90 anys de Fira”. *********************************************************************************************************

10.30 h. Actuació del pallasso Oscar Navarro   L’entitat de cooperació ens ofereix una actuació  d’aquest pallasso solidari. 

 A càrrec de CC ONG Ajuda al Desenvolupament. A  l’escenari de la pl. de Jaume Balmes. 

11 h. Interpretació d’una coreografia amb l’església   Evangèlica 

 Interpretació d’una cançó amb una coreografia ben   singular. A l’escenari de la pl. de Jaume Balmes. 

D’11.30 a 12 h. Showcooking a 4 mans. A GastroGavà. 

11.40 h. Exhibició de rítmica amb el Club de Rítmica de Gavà  Roda d’exercicis d’exhibició de l’entitat. A l’escenari de   la pl. de Jaume Balmes. 

12.20 h. Ball folklòric amb l’Asociación Cultural Andaluza de Gavà  L’entitat andalusa de la ciutat ens oferirà un petit  repertori de les danses tradicionals. A l’escenari de la   pl. de Jaume Balmes. 

12 h. Contacontes infantil, a la pista exterior de la Mostra   Agrícola. 

13 h. Reconeixement als millors espàrrecs de Gavà de   2022. A l’escenari de la pl. Jaume Balmes. 

13.30 h. Batucada de Sonaquetomba 

 Fem el vermut a ritme de percussió amb els alumnes de   l’entitat. A l’escenari de la pl. Jaume Balmes. 

13.30 h. Sorteig d’una panera de verdures al Mercat del Centre.  Consulta la informació sobre com participar-hi a   firaesparrecs.cat 

16.30 h. Ritmes amb Sonaquetomba 

 Timbals, shakers i altres instruments sonaran a ritme de   batucada amb els alumnes dels cursos. A l’escenari de   la pl. de Jaume Balmes. 

17 h. Dansa amb l’Aula de Dansa 

 Actuació de l’escola de dansa amb les alumnes. A   l’escenari de la pl. de Jaume Balmes. 

17.30 h. Ball folklòric amb la Casa de Andalucía de Gavà  Exhibició de balls tradicionals andalusos. A l’escenari   de la pl. de Jaume Balmes. 

18 h. Demostració de manadar espàrrecs, a l’Espai dels   Petits Pagesos. Amb la col·laboració de la pagesia local.

18 h. Actuació musical de banda de Rock. Petit concert de pop   rock. A càrrec d’Amics de la Música Gavà. A l’escenari de la   pl. de Jaume Balmes. 

18 h. Contacontes infantil, a la pista exterior de la Mostra Agrícola. 

18.30 h. Cantada d’havaneres amb Gats Vells 

 L’entitat local ens ofereix un petit repertori d’havaneres. A   l’escenari de la pl. Jaume Balmes. 

19 h. Sorteig d’una panera de verdures a MercaGavà. Consulta la   informació sobre com participar-hi a firaesparrecs.cat 

De 19 a 20 h. Showcooking a 4 mans. A GastroGavà.  

21 h. Concert de l’escola Taller de Música Gavà. Escenari de la   pl. de Jaume Balmes. 

22 h. Concert de nit amb el grup Cash Caravan. A l’escenari de la  pl. de Jaume Balmes. Barra oberta a GastroGavà durant el   funcionament del concert. 

DIUMENGE 1 DE MAIG 

TOT EL DIA: 

De 10 a 21.30 h. Mostra Agrícola i Espai “90 anys de Fira”. 

********************************************************************************************************* De 9 a 14 h. Ral·li Antic Fira Espàrrecs i exposició de vehicles clàssics.  A càrrec de l’Associació de Vehicles d’Època del Baix Llobregat. 

De 9.30 a 14 h. 9è Trofeu de Promoció del Baix Llobregat - Gran Premi Fira   d’Espàrrecs. Club Atletisme Gavà. Estadi Municipal la Bòbila. 

De 10 a 14 h. R-Llibres. Rescatem llibres i evitem que es converteixin en   residus. Participa en el sorteig entre totes les fotos fetes a   l’espai R-Llibres. 

 Lloc: Espai Gavà Més Verda, Més Neta, av. Diagonal amb   plaça de Jaume Balmes. 

De 10 a 14.30 h. Jornada de portes obertes al Parc Arqueològic Mines de   Gavà. Reviu l’experiència d’investigar, en una expedició   arqueològica, com era la vida fa 6.000 anys, i endinsa’t en   la màgia de les mines en galeria més antigues d’Europa.   Carrer de Jaume I, núm. 7. (Última entrada a les 14 h). 

D’11 a 14 h. Jornada de portes obertes al Museu de Gavà. Un recorregut   pel paisatge i la relació amb la humanitat des del delta del  Llobregat al massís del Garraf, que et permetrà conèixer els   objectes originals de les mines prehistòriques i l’espectacular   i única Venus de Gavà. pl. de Dolors Clua, 13-14. (Última   entrada a les 14 h). 

11 h. Cercavila de percussió i batucada final de l’associació de 

 timbalers de Gavà Sonaquetomba. Itinerant, des del c. Sant   Pere amb illa de vianants, fins a la plaça de Jaume Balmes. 

D’11 a 13.30 h. La Puput Punxetes, la mascota del Baix Llobregat, visita la Fira   durant tot el matí. A la pl. de Jaume Balmes. 

D’11 a 14 h. Reparatruck, la furgoneta de l’autoreparació. A càrrec de   Solidança. 

 Lloc: Espai Gavà Més Verda, Més Neta, av. Diagonal amb   plaça de Jaume Balmes. 

12 h. Demostració de manadar espàrrecs, al Mercat de Pagès de   la Fira. Amb la col·laboració de la pagesia local. 

12 h. Contacontes infantil, a la pista exterior de la Mostra Agrícola. 

De 12 a 13.30 h. Actuació musical infantil amb el grup “De cap per avall” de la   companyia Ambauka. Escenari de la pl. de Jaume Balmes. 

De 12 a 13 h. Showcooking a 4 mans. A GastroGavà.  

De 13 a 16 h. Actuació DJ.. A GastroGavà. 

13 h. Contacontes infantil, a la pista exterior de la Mostra Agrícola. 

18 h. Exhibició de balls i de rítmica, a l’escenari de la pl. de Jaume   Balmes. A càrrec de CCR Rítmica. 

18 h. Demostració de manadar espàrrecs, a l’Espai dels Petits   Pagesos. Amb la col·laboració de la pagesia local. 

18 h. Contacontes infantil, a la pista exterior de la Mostra Agrícola. 

De 18 a 19.30 h. Actuació itinerant amb música i teatre amb titelles, amb PETE   &PAT (At the Pianopup), pel recinte firal. 

DIMARTS, 3 DE MAIG 

De 18.30 a 20.45 h Jornada: “El conreu de l’espàrrec blanc. Tècniques i   qualitats”. Amb la col·laboració del Departament d’Acció   Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de   Catalunya. Lloc: Sala d’actes del Centre de Serveis a   l’Empresa. Més informació al web firaesparrecs.cat 

DISSABTE, 7 DE MAIG 

12 h. Demostració de com manadar espàrrecs, al Mercat de   Pagès, a la pl. Major. Amb la col·laboració de la pagesia local. 

DILLUNS, 9 DE MAIG 

20 h. Cloenda del programa d’activitats «Temps d’Espàrrecs 2022»,   a l’Espai Maragall. (reserva prèvia)

  1. EL RECINTE FIRAL DE LA 67a EDICIÓ 

4.1 PRINCIPALS ESPAIS DE LA FIRA 

(Recordeu que al programa general del punt 3 teniu l’horari de totes les activitats). 

HORARIS 

DIVENDRES, 29 D’ABRIL  

Mostra Comercial i Artesanal (c. Sant Pere) de 17.30 a 21.30 h. GastroGavà de 19 a 22.30 h. 

DISSABTE, 30 D’ABRIL  

Obertura Mostra Agrícola d’11.30 a 21.30 h. Mostra Comercial i Artesanal (c. Sant Pere) de 10 a 21.30 h. GastroGavà de 12 a 16.30 i de 19 a 22.30 h *(servei de barra durant el concert de nit) 

Mercat de Pagès de la Fira (pl. Jaume Balmes) de 10 a 21.30 h. 

DIUMENGE, 1 DE MAIG  

Mostra Agrícola de 10 a 21.30 h. Mostra Comercial i Artesanal (c. Sant Pere) de 10 a 21.30 h. Mercat de Pagès de la Fira (pl. Jaume Balmes) de 10 a 21.30 h. GastroGavà de 12 a 16.30 h. ********************************************************************************************************* 

UBICACIÓ 

Plaça de Jaume Balmes, pavelló i escola Jacme March, carrer de Sant Pere,  avinguda Diagonal, carrer de Martí l’Humà i pl. de Francesc Macià. ********************************************************************************************************* ENTRADA GRATUÏTA 

********************************************************************************************************* SUPERFÍCIE 

29.000 m2, aproximadament 

********************************************************************************************************* RECORDEU! DURANT TOT EL CAP DE SETMANA  

Temps d’Espàrrecs, el paraigua que englobarà 90 activitats, en al·lusió als 90 anys  de Fira, tindrà lloc des del 22 d’abril al 8 de maig. Entre les activitats que engloba  tot el Temps d’Espàrrecs destaca la Fira d’Espàrrecs, la qual compta amb la col·la boració de la Cooperativa Agropecuària de Gavà i del Baix Llobregat, pel que fa  al vessant agrícola, i de l’Agrupació de Restauradors de Gavà, en el gastronòmic. A  més dels 90 anys, aquest any la Fira d’Espàrrecs celebra la seva 67a edició i tindrà  lloc els dies 29 i 30 d’abril i 1 de maig de 2022, GastroGavà i la Mostra Comercial i 30  d’abril i 1 de maig, la Mostra Agrícola. 

La Fira omplirà d’activitats la plaça de Jaume Balmes, el pavelló i l’escola Jacme  March, el carrer Sant Pere, l’avinguda Diagonal i la plaça de Francesc Macià. El  programa d’activitats d’aquesta 67a edició convida els gavanencs i les gavanen ques a gaudir de tres dies de música, jocs familiars, espectacles i gastronomia. 

Si necessiteu més informació d’alguna activitat, contacteu amb el departament  de Comerç, Turisme i Fires al correu Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo. o trucant al 932639143.

4.2 ZONES AMB ACTIVITAT 

ZONA 1. PL. JAUME BALMES 

  1. Punt d’informació turística 
  2. GastroGavà 
  3. Mercat de Pagès de la Fira 
  4. Escenari d’activitats 
  5. Espai Gavà Més Verda, Més Neta 
  6. Estació “Residu Zero” 

ZONA 2. CARRER DE SANT PERE I CARRER DE MARTÍ L’HUMÀ 

  1. Mostra comercial, artesanal i d’automoció 
  2. Espai “La Fira t’apropa als serveis d’emergència i seguretat” Z. Estació “Residu Zero” 

ZONA 3. PAVELLÓ JACME MARCH 

  1. Mostra Agrícola i Espai 90 anys de Fira 
  2. Exposicions: 53è Concurs Estatal de Fotografia, exposició de “La pagesia  de Gavà” i l’exposició de tractors, eines del camp i maquinària agrícola. K. Espai “Petits Pagesos”. Tallers i inflables. 

ZONA 4. AV. DIAGONAL 

  1. Mostra d’Entitats (només dissabte) 
  2. Fira Esport 

ZONA 5. PL. DE FRANCESC MACIÀ 

Exposició itinerant “Per una alimentació sostenible. Actuem! 

4.3 LA MOSTRA AGRÍCOLA 

VOLS CONÈIXER COM FUNCIONA EL CONCURS AGRÍCOLA? 

Elaborada per la pagesia gavanenca, és el reflex de l’esforç i la il·lusió d’aquest  col·lectiu perquè la Fira d’Espàrrecs es mantingui fidel als seus orígens. Té lloc a  al pavelló Jacme March, on hi exposen els participants al Concurs d’espàrrecs i  paneres. Es tracta d’una exposició que mostra la capacitat creativa de la pagesia  gavanenca a l’hora de fer les composicions artístiques que configuren les paneres  de productes del camp amb llavors i verdura fresca, en què l’espàrrec és el  principal protagonista. 

El Concurs d’espàrrecs i paneres va tenir lloc per primer cop l’any 1932 i va començar  com una competició entre pagesos per veure qui disposava dels millors espàrrecs.  Respectant aquesta essència original, es divideix en 4 categories (amb 6 premis per  categoria) i és requisit indispensable que l’espàrrec en sigui l’ingredient principal. 

Categoria “Lots d’espàrrecs” 

Cada lot ha d’estar constituït per tres platons, cadascun d’ells elaborat amb una  varietat diferent d’espàrrec: el blanc, el morat i el verd. Cada plató conté quatre  manats d’espàrrecs que són valorats per la uniformitat de la presentació quant a  mesura i color dels espàrrecs i quant a encaix en el plató.

Categoria “Paneres de verdures o de productes del camp” 

Les paneres, de com a màxim dos metres d’amplada, contenen verdures  característiques de l’agricultura local gavanenca i han de tenir com a base  l’espàrrec. Són preparades el dia abans de la inauguració de la Fira per tal que els  productes utilitzats mantinguin la frescor i exhibeixin la millor qualitat. 

Categoria “Paneres artístiques” 

Es tracta de composicions artístiques de tema lliure elaborades amb l’indispensable  espàrrec i tot tipus de productes del camp (verdures, hortalisses, llegums, fruites,  etc.). S’utilitza qualsevol part del fruit (pells, llavors, fulletes, tiges, etc.) per folrar,  donar forma o farcir el motllo de la figura. Els elements que se’n valoren són l’enginy  creatiu i la naturalitat dels ingredients emprats. 

Categoria “Paneres artístiques de llavors” 

Són composicions artístiques de tema lliure i confeccionades exclusivament amb  llavors de diferents plantes. Es poden preparar amb dies d’antelació perquè el  producte no és fresc. 

Enguany la Mostra Agrícola acull un espai molt especial, el RACÓ 90 ANYS DE FIRA. 

Un racó que et transporta a conèixer els orígens de la Fira fins al moment actual  coincidint amb la 67a edició de la Fira d’Espàrrecs. 

4.4 GASTROGAVÀ A LA FIRA 

Us convidem a degustar les millors tapes de la gastronomia local, amb l’espàrrec  com a protagonista. Una oferta de qualitat i amb una elaboració especial per a  l’ocasió. L’espai gastronòmic comptarà amb una mostra de vins de la mà de cellers  de la ciutat. Gastrogavà a la Fira es realitzarà els dies 29, 30 d’abril i 1 de maig. 

El participants d’aquesta edició: 

  1. A Rolete Pizzeria 2. Al Karbón 
  2. Anhel 4. Cafè Teatre 
  3. Guasabi Street Sushi 6. Km0 Rojo 
  4. La Taperia 8. Lancaster Beach Club 9. Major 36 10. Mar de Pins 
  5. Mise En Place 12. Margu 
  6. Nostra Pizza 14. Sunset Burger 
  7. Tasta’mm (com a novetat en aquesta edició, Tasta’mm oferirà un espai  «Apte per a celíacs» amb deliciosa proposta gastronòmica sense gluten). 

Els cellers participants : 

CELLER BACU’S 

CELLER LA VINYA

HORARIS: 

SHOWCOOKINGS a 4 mans 

PREUS DELS TIQUETS: 

Més informació al web gastrogava.cat 

Feu servir els hashtags per acompanyar les vostres publicacions a xarxes #GastroGavà 

#TempsdEspàrrecs 

4.5 GASTROGAVÀ A LA CARTA 

Entre el 22 abril i el 8 de maig, alguns dels principals xefs de la ciutat reprenen una  proposta gastronòmica top, GastroGavà a la Carta!, per poder gaudir directament  als restaurants participants de propostes de plats i menús amb espàrrec. 

Aquesta proposta suma un granet de sorra més a l’oferta singular i amb personalitat  pròpia que farà de GastroGavà una experiència gastronòmica única. 

El participants d’aquesta edició: 

  1. A Rolette 2. Al karbón  
  2. Anhel 4. Cafè Teatre  
  3. Catalina 6. El Far de l’Illa 
  4. La Pineda 8. Lancaster Beach Club 9. Major 36 10. Mar de Pins 
  5. Margu 12. Masia Solior 
  6. Mise En Place 14. Nostra Pizza 
  7. Tasta’mm 

Els cellers participants : 

CELLER BACU’S 

CELLER LA VINYA 

Més informació al web gastrogava.cat 

Feu servir els hashtags per acompanyar les vostres publicacions a xarxes #GastroGavà 

#TempsdEspàrrecs 

4.6 LA MOSTRA COMERCIAL I ARTESANAL 

Mostra Comercial 

Al llarg del carrer de Sant Pere exposen i donen a conèixer els seus productes  i serveis una representació de comerços i serveis del municipi. Fan servir la Fira  com a eina de promoció i dinamització econòmica per entrar en contacte amb  la clientela potencial i fidelitzar la que ja tenen. El comerç de proximitat no hi pot  faltar a la Fira d’Espàrrecs. 

En aquest espai també es troba la presència de les entitats comercials de la ciutat  com ara, l’associació de professionals i comerciants Wow Gavà i les mercats  municipals. Les entitats aprofiten el seu estand en la Fira per donar a conèixer  els serveis i activitats que realitzen i per captar nous associats. Durant el cap de  setmana els estand de les associacions estarà dinamitzat amb diferents activitats  on podrà participar el visitant. 

Mostra d’artesania i alimentació 

El carrer de Sant Pere, també acull els estands i parades de la mostra d’artesania,  oferint oferta d’alimentació com ara: formatges, embotits, coques, olives, etc. així  com producte hand made que fan d’aquest espai un carrer d’atracció i compra  per al visitant. 

Mostra d’automoció 

L’automoció també està present a la Fira al carrer de Sant Pere. Aquest espai es  destinarà especialment a l’exposició de vehicles de les primeres marques del  mercat, en un entorn molt proper a la Mostra Agrícola. 

4.7 MERCAT DE PAGÈS A LA FIRA 

A la plaça de Jaume Balmes, en un format més fresc i amb una ambientació  autèntica i arrelada a l’origen dels productes de la terra, hi haurà un any més  l’espai especial de venda directa on poder comprar espàrrecs de Gavà i productes  de l’horta gavanenca que els mateixos pagesos posen a disposició dels visitants:  productes frescos i de qualitat, directes del camp a la taula.

El Mercat de Pagès a la Fira completa la seva oferta amb l’exposició d’una peça  emblemàtica de la història de l’agricultura mecanitzada a la nostra ciutat, un  tractor cedit pels pagesos locals per a aquesta edició de la Fira d’Espàrrecs. Una  mostra de l’impacte en el canvi de la vida del camp quan es deixa de treballar  amb carro i cavalls per fer-ho de manera mecanitzada. 

Recordeu que el Mercat de Pagès el podeu trobar cada dimarts de 9 a 14 h. a la  Torre Lluch i tots els dissabtes a la pl. Major.( horari). 

Durant el “Temps d’Espàrrecs” podràs trobar aquestes activitats en el Mercat de  Pagès: 

- Dissabtes 23 d’abril i 7 de maig 

12 h. Demostració de com manadar espàrrecs. Amb la col·laboració de la   pagesia local. 

Els participants en el Mercat de Pagès a la Fira seran: 

4.8 ESPAI ELS PETITS PAGESOS: LA FIRA EN FAMÍLIA 

En aquest espai temàtic, d’accés lliure i gratuït, destinat als més petits de la casa,  podran aprendre d’una manera divertida, juntament amb les seves famílies, sobre  l’agricultura, els espàrrecs i els productes de l’horta gavanenca, com es poden  reaprofitar els aliments, sobre el cultiu de les plantes i sobre la Fira, i gaudir de  tallers, inflables i un rocòdrom amb tirolina. 

Pensat per viure la Fira en família, des de la vessant més didàctica, aquest espai  estarà ubicat al pati de l’escola Jacme March. L’accés serà pel carrer de Sant Pere  i també un cop es surti de la visita de la Mostra Agrícola. 

Horari: 

4.9 ESPAI PEDAGÒGIC “LA FIRA T’APROPA ALS SERVEIS  D’EMERGÈNCIA I SEGURETAT” 

La Fira comptarà, un any més, amb l’espai pedagògic i didàctic de la mà dels  cossos de seguretat i d’emergències de la nostra ciutat: Policia Municipal i Mossos  d’Esquadra i Bombers, durant el dissabte 30 d’abril i el diumenge 1 de maig, al  carrer de Martí l’Humà. En aquest espai, els infants podran conèixer els vehicles  oficials de la policia, bombers i dels Mossos i rebre les explicacions sobre temes de  seguretat i civisme a la nostra ciutat. 

Horari: 

4.10 ESPAI GAVÀ MÉS VERDA, MÉS NETA 

En aquest espai ubicat entre l’av. Diagonal i la pl. de Jaume, a càrrec del  departament de Residus Municipals, trobaràs: 

- Dissabte 30 d’abril de 10 a 20 h i diumenge 1 de maig, de 10 a 14 h. Activitat “R-Llibres”. Rescatem llibres i evitem que es converteixin en residus. 

Un espai d’intercanvi de llibres i de lectura. Participa a un sorteig entre totes les  fotos fetes a l’escenari R-Llibres. 

- Diumenge, 1 de maig, d’11 a 14 h. 

Activitat “Reparatruck, la furgoneta de l’autoreparació”. 

Aprèn a reparar els teus aparells electrònics, bicicletes i patinets. A càrrec de  Solidança. 

  1. EXPOSICIONS 

Durant el Temps d’Espàrrecs i la 67a Fira d’Espàrrecs us convidem a visitar les  següents exposicions que us ajudaran a conèixer més sobre els espàrrecs, la  pagesia, el producte de proximitat i l’alimentació saludable i sostenible. 

5.1. FOTOGRAFIA 

L’Agrupació Fotogràfica Gavà organitza la 53a edició del Concurs Estatal de  Fotografia amb el tema «Espàrrecs i Agrícola». El certamen, que reparteix 3 premis  més 2 premis socials, és ja tot un clàssic de la Fira d’Espàrrecs. Podreu visitar una  exposició de les fotografies més representatives del concurs a la carpa de la  Mostra Agrícola ubicada al pavelló Jacme March, els dies 30 d’abril i 1 de maig. 

5.2. ALIMENTACIÓ SALUDABLE I SOSTENIBLE 

Del 26 d’abril a l’1 de maig, la pl. de Francesc Macià, acollirà l’exposició itinerant de  l’AMB “Cap a una Alimentació Sostenible. Actuem!” coincidint amb la visita del  socis internacionals del projecte BioCanteens.

L’objectiu d’aquesta és donar a conèixer i sensibilitzar a la ciutadania sobre els  beneficis del consum alimentari responsable i saludable. 

L’exposició oferirà una sèrie d’activitats gratuïtes, lúdiques i experimentals,  adreçades a tots els nivells educatius escolars, per donar opcions per alimentar se de manera més saludable i amb aliments produïts i distribuïts de manera  sostenible.  

5.3. EXPOSICIÓ DE VEHICLES CLÀSSICS 

Un any més, durant la Fira d’Espàrrecs podràs visitar el Ral·li Antic “Fira Espàrrecs  i l’exposició de vehicles clàssics. A càrrec de l’Associació de Vehicles d’Època del  Baix Llobregat. Podràs visitar l’exposició el diumenge 1 de maig, a l’av. Diagonal. 

A les 9 h. Punt de trobada a l’av. Diagonal. 

A les 11.30 h. Recorregut de Gavà Centre a Gavà Mar. 

De 13 a 14 h. Exposició de vehicles a l’av. Diagonal. 

5.4. EXPOSICIÓ DE PANERES DE LLAVORS 

Quan visitis els mercats municipals, trobaràs que aquests també respiren a “Temps  d’Espàrrecs” i Fira d’Espàrrecs. 

Trobaràs l’exposició de paneres de llavors d’anteriors edicions de la Fira d’Espàrrecs  als mercats municipals de MercaGavà i el Mercat del Centre (del 25 d’abril a la  tarda fins al 7 de maig, en l’horari d’obertura dels mercats). 

5.5. EXPOSICIÓ DE CARTELLS 

Els aparadors dels comerços participants en el concurs d’aparadors de “Temps  d’Espàrrecs” acolliran una exposició de cartells d’anteriors edicions de la Fira  d’Espàrrecs i de fotografies de la pagesia de Gavà. Els podreu visitar del 26 d’abril  a l’1 de maig. 

També podreu veure una recopilació dels cartells d’anteriors edicions de la Fira a  la tanca exterior de l’escola Jacme March, amb l’exposició «La Fira en cartells». La  podreu veure el 30 d’abril i l’1 de maig. 

  1. EL TEMPS D’ESPÀRRECS A LES XARXES 

No oblidis publicar les teves fotos Temps d’Espàrrecs i compartir-les amb els  hashtags: 

#TempsdEspàrrecs 

#FiraEspàrrecs 

#GastroGavà 

Temps d’Espàrrecs: 

Facebook: @FiraEsparrecs 

Instagram: @firaesparrecs 

Twitter: @FiraEsparrecs 

Youtube: Fira d’Espàrrecs de Gavà

GastroGavà: 

Facebook: @agtbaix 

Instagram: @agt_baix 

Twitter: @AGTBaix 

Youtube: Ajuntament de Gavà 

Ajuntament de Gavà: 

Facebook: Ajuntament de Gavà 

Instagram: @aj_gava 

Twitter: @AjuntamentGava 

Youtube: Ajuntament de Gavà 

Els webs on podràs trobar tota la informació de Temps d’Espàrrecs i de Gavà: firaesparrecs.cat 

gastrogava.cat 

gavaciutat.cat 

  1. COM ARRIBAR-HI 

Sigui quina sigui la vostra ubicació podeu saber com arribar-hi a Gavà amb els  diferents transports (cotxe, bus, tren o avió) clicant aquí. 

  1. QUÈ ES POT FER A GAVÀ A MÉS  DE VISITAR LA FIRA 

Gavà, situació privilegiada 

Amb 30,9 km quadrats i quasi amb 47.000 habitants, Gavà és un dels municipis més  extensos de la comarca del Baix Llobregat i es troba a només 15 quilòmetres de  Barcelona i a 10 de l’Aeroport del Prat. 

El passeig marítim i la platja de Gavà 

Gairebé 4 km de litoral marítim defineixen la gran riquesa natural i paisatgística  de la costa de la ciutat. Passejar, córrer i gaudir de la pau i la tranquil·litat en  un entorn privilegiat es combinen perfectament amb una oferta de restauració i  d’activitats d’oci per a tots els públics que faran de l’estada de qualsevol visitant  una experiència de qualitat. La platja de Gavà compta amb la Bandera Blava, la  Q de qualitat turística i prestigiosos premis d’arquitectura pel seu passeig marítim. 

La zona marítima de Gavà ens ofereix tot tipus de serveis i equipaments de  restauració, amb una gran oferta gastronòmica de qualitat; àrees de jocs infantils  i tots els serveis a peu de platja. També compta amb amplis espais verds i amb  l’avinguda del Mar, que es prolonga fins al passeig Marítim, on es troba l’escultura  d’Antoni Roselló, element identificatiu del litoral gavanenc. Els visitants poden fer  ús del servei del Platjabús, una línia la mar de salada!

Parc Natural del Garraf 

Pels amants de les excursions, el Parc ofereix una xarxa  

de senders i recorreguts a peu molt interessants i dos  

elements plens d’història: el castell d’Eramprunyà i  

l’ermita de Bruguers. 

La dotació de restaurants a prop de l’ermita ofereix  

als visitants la possibilitat de fer un bon àpat de  

qualitat i tradicional en un entorn molt especial i a  

pocs minuts del recinte de la Fira, al nucli urbà. 

Parc Arqueològic Mines de Gavà 

Considerat un dels conjunts patrimonials més importants i singulars del nostre país,  l’explotació s’inicià fa uns 6.000 anys, en el Neolític, i durà un mil·lenni. Es tracta de  les mines en galeria més antigues d’Europa i les úniques dedicades a l’extracció  de variscita, mineral amb el qual s’elaboraven ornaments que eren intercanviats  en complexes xarxes que abastaven la Mediterrània occidental. També s’han  recuperat restes singulars com el crani trepanat i la Venus de Gavà. 

Més informació a http://www.arqueoxarxa.cat/Jaciments/Parc-Arqueologic  Mines-de-Gava-Gava 

Museu de Gavà 

El Museu de Gavà va néixer l’any 1978 a conseqüència de la singular riquesa  arqueològica de la zona, evidenciada inicialment en les excavacions que es van  portar a terme a les mines prehistòriques de Gavà i a la cova de Sant Sadurní, a  Begues. 

La creació del Museu de Gavà compta amb una institució permanent que té un  paper rellevant en: recerca, conservació i difusió del patrimoni històric i natural de  l’entorn; amb especial dedicació al jaciment miner. 

Es troba ubicat en la coneguda Torre Lluc, una antiga casa senyorial que barreja  els elements d’inspiració neoclàssica amb l’estructura típica de la masia, i que va  ser reformada el 1991 per adequar-ne els espais, dotar l’edifici de la fesomia actual  i acollir els serveis i equipaments propis d’un museu modern. 

Més informació a http://www.arqueoxarxa.cat/Museus/Museus-membres/Museu de-Gava https://www.gavaciutat.cat/museu-gava 

Ermita de Bruguers 

Edifici religiós catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local que s’aixeca a la carretera  de Begues, al peu del turó del Castell d’Eramprunyà, i que data del segle XI. Probablement fou la capella de Sant Martí, amb posterioritat capella de Santa  Magdalena del Sitjar, i des de l’any 1509, capella de la Mare de Déu de Bruguers. Els elements romànics es barregen amb els gòtics en aquesta construcció d’una  sola nau amb absis semicircular, volta de canó seguit, teulada de dues vessants i  quatre capelles laterals. 

Eix comercial Illa-Rambla (zona de vianants) 

Amb més de 200 botigues a peu de carrer, amb les millors marques i varietat de 

preus i estils, l’eix comercial de l’Illa - Rambla ofereix la possibilitat de comprar en un  entorn exclusiu per a vianants. Complementat amb els més de 100 establiments de  serveis i restauració, aquest eix constitueix un dels nuclis més potents del comerç  de la ciutat. 

Per prendre un aperitiu i passejar amb la família, la Rambla de Gavà té personalitat  pròpia. Amb les terrasses d’estiu animant la passejada i les compres, l’aspecte  senyorial de les cases de primers del segle XX i les activitats que s’hi organitzen  pràcticament cada cap de setmana (actuacions, cercaviles, fires...) l’animació  està assegurada en un entorn ple d’història. 

L’Espai Maragall 

És un modern i innovador Centre Cívic per a les Arts Escèniques amb sales d’assaig  i de conferències. L’Espai Maragall ofereix una programació estable d’espectacles  de companyies professionals de reconeguda trajectòria. 

Per saber més d’aquest espai i dels espectacles que ofereix cliqueu aquí Ubicat al Passeig de Joan Maragall número 11.  

Tel. 93 263 91 36 

  1. L’ESPÀRREC DE GAVÀ, PRODUCTE  DE QUALITAT 

La Fira, aparador de l’economia local i comarcal al voltant de l’espàrrec de Gavà La primera edició d’allò que avui coneixem com la Fira d’Espàrrecs va tenir lloc el 22  de maig de 1932 i va néixer com a concurs/exposició d’espàrrecs en què els pagesos  volien mostrar un producte autòcton que només es cultivava als camps situats a  les Sorres de Gavà. En la dècada dels anys trenta, el cultiu de l’espàrrec blanc va  tenir el seu moment d’esplendor. En aquesta època la producció superava les sis  mil tones anuals. 

La Fira, actualment, és una mostra agrícola, comercial i gastronòmica que any  rere any visiten més de 30.000 persones. La transformació social i econòmica  que ha experimentat Gavà s’ha reflectit a la Fira. Alhora que conserva el vessant  agrícola, element identificatiu d’aquesta mostra amb les paneres artístiques amb  productes del camp i els lots d’espàrrecs, ha anat incorporant altres sectors com  el comercial i el gastronòmic. 

Vols veure l’elaboració d’una panera de verdures en directe? Aquest Temps  d’Espàrrecs hi ha programades dos demostracions de muntatge de paneres que,  a més a més, es sortejaran! 

De l’origen a la varietat pròpia 

Els espàrrecs que es cultiven a Gavà, com totes les varietats d’espàrrecs conegudes,  provenen d’Holanda. L’adaptació al nostre clima, sòl i cultiu va donar lloc a una  varietat pròpia. Són els que anomenem espàrrecs del país. 

La raó per la qual es va desenvolupar amb tant d’èxit a les Sorres de Gavà i no 

a la resta del delta del Llobregat és fàcil d’explicar. Es tracta d’una planta que  necessita terres sorrenques i humitat en el subsòl. A Gavà, l’extensió de sorres és  força gran. Les condicions del terreny eren, doncs, ideals i els pagesos ho van  saber aprofitar i fer-ne un cultiu amb potencial econòmic. 

La varietat de Gavà ha desenvolupat una planta més longeva (de 12 a 15 anys) i  dóna un fruit més prim, un punt més amarg i més saborós. 

Mètode de cultiu 

Les llavors s’obtenen de les plantes de 3 o 4 anys que han destacat per la quantitat  i qualitat dels espàrrecs que han produït. La sembra s’acostuma a fer entre febrer i  març, i en un any o dos ja s’obté el planter d’arrels o motes. 

Per procedir a plantar-lo es prepara el terreny, es neteja i s’adoba. S’obren solcs d’uns  30 o 40 centímetres de fondària, a 6 o 7 metres l’un de l’altre, i es col·loquen les motes  a una distància d’un pam o dos les unes de les altres. Es cobreixen de terra (entre 20 i  30 cm), es deixen uns dos anys i es netegen periòdicament d’herbes parasitàries. 

De la primavera a la tardor, la planta va arrelant i creixent en tiges aèries que arriben  fins als 50 o 60 cm d’alçada. Quan arriba l’hivern, la part aèria de la planta s’asseca,  moment en què es neteja i es comença a donar forma als cavallons que es deixen  preparats per a l’aparició dels espàrrecs. 

L’eliminació de les parts seques —els feixucs— s’ha de fer amb especial cura l’any  de la collita per afavorir la sortida dels turions i evitar molèsties en el moment de  collir-los. Aquests mateixos feixucs, secs i tallats, serveixen per protegir els marges  del vent de ponent amb la finalitat que no s’endugui la sorra. 

Els espàrrecs, tapats de terra, pugnen per sortir a la superfície cercant la llum solar,  s’estiren i s’engreixen. És precisament la manca de llum solar la que els manté de color  blanc, però en el moment que els toca, adquireixen una coloració verda o morada. En els darrers anys s’ha començat a fer servir una nova tècnica que en altres  llocs com França o Navarra s’utilitza des de fa temps. Consisteix a cobrir les  esparregueres amb plàstics foscos muntats sobre arcs metàl·lics. Aquest material  evita que creixi l’herba a les esparregueres, proporciona més escalfor als conreus  i l’espàrrec surt completament blanc, la varietat més preuada. 

La collita 

Es pot començar a partir del tercer any, però amb prudència per no esgotar la  planta, encara jove. Serà a partir del quart any quan s’inicia la collita regular. Aquesta collita comença el mes de març i es troba en plena temporada d’abril a  juny, encara que, si fa fred, es pot endarrerir. La collita de l’espàrrec és un procés  totalment artesanal i demana una gran dedicació. 

Per allí on despunta l’espàrrec, s’enretira la terra amb les mans i es descobreix  l’espàrrec. Es trenca amb prou cura per no malmetre la mota i el forat es torna a  tapar ràpidament amb terra per tal de protegir els espàrrecs que encara no estan  a punt per collir. 

Fer manats 

Un cop feta la collita, cal triar els espàrrecs per classes i gruix i fer-ne manats, “manadar”  com diuen els pagesos de Gavà. En el moment de collir-los tenen una longitud màxima  de 40 centímetres, però es tallen i es deixen en uns 25 o 30 centímetres. Es netegen, es  renten i se seleccionen pel color de la punta i pel gruix, fent un manat.

El manat no és res més que el feix d’espàrrecs que es pot agafar amb una mà, que  en el cas dels blancs, acostuma a ser d’una dotzena. A fi que surti bonic i uniforme  s’utilitza un motlle que permet donar-li forma, lligar-lo i tallar els espàrrecs per la base  per tal d’igualar-los. Temps enrere es lligaven amb espart, que es va substituir per la  ràfia i, aquesta, per la cinta de plàstic. Un cop llest, pot arribar a pesar més d’un quilo. 

Vols veure un manadar d’espàrrecs en directe? Aquest Temps d’Espàrrecs hi ha  programades aquestes demostracions de manadars: 

VOLS COMPRAR ESPÀRRECS DE GAVÀ? 

Pagesos proveïdors d’espàrrecs de Gavà a firaesparrecs.cat 

Per a més informació: AgroGavà. Tel. 936622147. 

RECEPTES AMB ESPÀRRECS DE GAVÀ 

Consulta-les al Youtube Fira d’Espàrrecs de Gavà 

  1. PUNT D’INFORMACIÓ TURÍSTICA I DADES DE CONTACTE PEL TEMPS  D’ESPÀRRECS 

Ubicat a la plaça de Jaume Balmes, hi haurà el Punt d’Informació Turística i del  Temps d’Espàrrecs. Servirà com a lloc d’inici i de trobada tant per als participants  en la Mostra Comercial com per als i les visitants i ciutadans i ciutadanes que  necessitin saber una mica més sobre el Temps d’Espàrrecs i tot el que succeeix  entorn d’ell. També es facilitarà informació turística local, comarcal i de la província  de Barcelona. 

Horari de funcionament de Punt d’informació: 

Contacte: 

Unitat de Comerç, Turisme i Fires 

Ajuntament de Gavà 

Tel. 93 263 91 43 

Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.