CORNELLÀ RECUPERA EL CULTIU DE LA COL PAPERINA

CORNELLÀ RECUPERA EL CULTIU DE LA COL PAPERINA

Imprimir

El curs passat, gràcies a un projecte pioner impulsat per la psicòloga Anna Raventós, del  col·lectiu Slow Food, les escoles Anselm Clavé i Mediterrània de Cornellà

van treballar el  cultiu de la col paperina gràcies a la col·laboració dels avis dels horts municipals Josep  Pidelaserra de Cornellà. 

Aquest curs, amb el suport dels departaments de Medi Ambient, Educació i Salut Pública de  l'Ajuntament de Cornellà, l'experiència s'ha ampliat als centres educatius l’Areny, Antoni  Gaudí, Jacint Verdaguer, Dolors Almeda, Betània i als Instituts Francesc Macià, Esteve  Terradas i Illa i Miquel Martí i Pol. 

COL 2

Aquest projecte, anomenat Escola amb Projecte Psicoeducatiu Km0/SlowFood Education  Network, té com a objectiu promoure i desenvolupar l’educació alimentària i ambiental,  introduint la sensorialitat i el gust com a punt de partida, perseguint els valors de proximitat,  sostenibilitat i l’aprofitament alimentari. Alhora, persegueix la prevenció de trastorns  alimentaris. 

Aquests centres han rebut la llavor de la Col Paperina amb la col·laboració de l’ajuntament  de Cornellà i amb el guiatge de l’avi de cada escola han plantat les llavors.  

Avui 19 d’octubre, s'ha presentat en societat aquest projecte en un acte al Castell de Cornellà  al qual han intervingut Claudio Carmona, Tinent d'Alcalde de Polítiques Mediambientals i  Comunitàries, Anna Raventós, psicòloga impulsora del projecte, i Eduardo Aguinaco,  diputat responsable d'Agricultura a la Diputació Foral d'Àlaba. Equinaco ha celebrat  l’intercanvi d’experiències de diferents territoris i administracions implicades en la promoció  de la producció i el consum d’aliments sostenibles i saludables. 

Les escoles han entregat una part de les llavors als avis i àvies dels horts urbans municipals  de l'Ajuntament de Cornellà. La resta es quedarà a l'hort de l'escola i serà per als pagesos  que col·laboren en el projecte que formen part del Parc Agrari del Baix Llobregat. 

Les cols que naixeran gràcies als/les pagesos/es i revaloritzades pels infants seran cuinades  per cuiners i cuineres de renom com Valentí Mongay, l'Ada Parellada, Sergi de Meià, Albert  Mendiola, Marc Esteve, Xavier Llanos, Jose Manuel Parrado, Eva Davo i Diego Borja, Pep  Salsetes, entre d’altres. 

Aquest projecte, que ha començat a desenvolupar-se a Cornellà, s’ha presentat a nivell  mundial a través de SlowFood Internacional aquest 23 de Setembre a Turín i ha estat escollit  pel País Basc, Mallorca i Navarra per ser compartit entre comunitats en el Simposi de  professorat d’Escuelas en Red al CENEAM. Es pretén fomentar les actituds de curiositat i  respecte pel menjar. Entrenant els sentits, vol convidar a comprendre les relacions del menjar  amb el medi ambient, la salut i la cultura. També vol ajudar a valorar els productes locals i les  tradicions, els seus productors i la cultura gastronòmica de la zona, incloent l’alumnat, les  seves famílies i la comunitat educativa.