Espigoladors: vida a la producció agrícola

Segona vida a la producció agrícola

Imprimir

Espigoladors és una entitat social sense ànim de lucre que potser és poc coneguda en el territori,

però que enguany en plena pandèmia ha fet valer la seva identitat per ajudar els més necessitats. L’entitat neix l’any 2014 al Prat de Llobregat amb un triple objectiu: “Lluitar contra el malbaratament alimentari, donar accés a una alimentació saludable a gent en situació vulnerable, i per últim generar oportunitats laborals per persones en risc d’exclusió social”.

Són paraules d’Anna Gras, responsable de comunicació d’Espigoladors, que ens explica que, per aconseguir aquests tres objectius, el que han fet és “recuperar l’espigolament, una activitat centenària, mil·lenària fins i tot, que és l’activitat que consisteix en anar als camps per recollir els excedents que han quedat després de la collita perquè el productor no li ha pogut donar sortida comercial”. Aquests excedents es produeixen per diversos motius, habitualment “per baixades de preus tan fortes que al productor no li surt a compte recollir-li, o per criteris estètics, és a dir, que algunes fruites i verdures, per qüestions de formes o colors o imperfeccions de la pell, ja no entren al mercat perquè no són acceptades”.

Espigoladors “ha recuperat aquesta activitat i d’alguna manera l’ha formalitzat”, i l’espigolament es fa “sempre al permís del productor, amb el qual nosaltres firmem uns convenis que estableixen quan anirem als seus camps a espigolar, amb quantes persones hi anirem, quin producte espigolarem i a on aniran a parar els seus productes”.

I a on va a parar el que es recull espigolant? Gras ens ho explica: “Nosaltres funcionem com a intermediaris, agafem els aliments del sector primari i els canalitzem a entitats socials que treballen per garantir el dret a una alimentació saludable, com per exemple Banc d’AlimentsCáritas o Creu Roja.

L’espigolament es fa a partir d’una bossa de voluntaris que actualment compta amb unes 1.300 persones apuntades, i es concentra sobretot en el Parc Agrari del Baix Llobregat, a llocs com Viladecans, El Prat, Castelldefels, Molins de Rei o Sant Boi, però des del passat maig també espigolen a la zona del Maresme Nord i al camp de Tarragona. En total, Espigoladors compta amb una xarxa de més d’un centenar de productors agrícoles que col·laboren regularment amb ells. Gras destaca que pels productors agrícoles, l’espigolament “no deixa de ser una acció solidària i els dona valor afegit”.

Arran de la pandèmia s’ha incrementat molt l’activitat de l’espigolament, de fet: “El Banc d’Aliments estima que, amb la pandèmia, s’ha incrementat la demanda d’ajuda alimentària en més d’un 40%, i nosaltres hem intentat respondre a aquesta necessitat augmentat tant el nombre d’espigolades com les àrees on espigolem. Ara estem espigolant 3 ó 4 cops a la setmana”. Atenció en aquest sentit a la següent dada: Espigoladors ha recuperat fins ara poc més d’una tona de fruites i verdures, però en aquest 2020 i fins el mes de novembre n’han recuperat uns 400.000 kilograms, que és exactament un terç de tot el recuperat des de 2015 quan van iniciar la seva activitat.

L’espigolament és l’activitat principal de l’entitat, però hi ha dues potes més en la seva línia d’accions. Una és l’obrador que tenen a El Prat de Llobregat on fan les conserves vegetals es im-perfect, i l’altra pota seria la de sensibilització i projectes, on l’entitat desenvolupa per exemple tallers educatius per escoles i instituts o campanyes als municipis i a xarxes socials.