Detenen cinc membres més dels Casuals FCB i mantenen obert l'operatiu Hydra

Detenen cinc membres més dels Casuals FCB i mantenen obert l'operatiu Hydra

Imprimir

. El balanç s’eleva fins a dia d’avui a 33 detinguts. S’ha aconseguit escapçar els Casuals FCB

i frenar l’escalada criminal dels darrers anys. Des de l’operatiu del passat 9 de juny, no s’ha tingut coneixement de cap fet delictiu vinculat amb aquesta organització criminal

. Els investigadors han acreditat l’existència d’una caixa comuna d’obligat manteniment per a tots els membres, els quals havien d’ingressar una part proporcional dels beneficis obtinguts de les activitats criminals per a pagar advocats i mantenir famílies dels presos

. Els Casuals FCB havien reclutat membres de noves generacions del hooliganisme, actualment en auge a Europa, per ampliar les seves accions criminals i incrementar el seu finançament

. Hydra ha frustrat accions violentes en l’esport: a principis d’any, es va interceptar a Girona un grup amb armes per atacar radicals del Sevilla FC. L’11 de juny, gràcies al dispositiu es va aturar el viatge organitzat a Madrid per agredir els radicals del Real Madrid Castilla

. Els Casuals FCB han simultaniejat l’activitat violenta a l’esport amb tot tipus d’activitats criminals: extorsions, narcotràfic, control sobre plantacions de cànnabis, segrestos i activitats connexes

La investigació Hydra dels Mossos d’Esquadra de la Comissaria General d’Investigació Criminal i de la Comissaria General d’Informació ha comportat la detenció de 33 membres de la facció més violenta dels Boixos Nois del FCB, considerada una de les organitzacions criminals més violentes i perilloses de Catalunya. Durant els darrers dies (entre el 26 de juny i el 7 de juliol), els investigadors han detingut cinc membres de l’organització el que suposa un balanç fins ara de 33 detinguts. Hydra, que la mitologia grega situa com a una serp amb diferents caps, ha escapçat els Casuals FCB i ha frenat l’activitat criminal dels seus membres.

Després de l’ampli operatiu dut a terme el 9 de juny que es va saldar amb 28 detinguts, els investigadors han mantingut actives les gestions per a localitzar i detenir altres membres de l’organització criminal. Aquest operatiu ha conduït, en les darreres setmanes, a la localització i detenció de persones de rellevància de l’organització. Tres estan relacionats amb greus incidents vinculats amb l’ús de la violència en el món de l’esport i pertanyen a noves generacions dels membres dels Casuals. A banda de la pertinença a l’organització criminal, entre les agressions en què els detinguts presumptament van participar hi ha atacs aprofitant el desplaçament del primer equip del FCB. Per altra banda, també van ser aturats i identificats pels Mossos d’Esquadra a Girona, en els instants previs al partit, quan es disposaven a atacar indiscriminadament grups de seguidors locals. Pel que fa als altres dos detinguts tenien un rol de rellevància en l’activitat criminal per al guany econòmic i estan relacionats amb un delicte de segrest.

L’operatiu de localització de persones vinculades als Casuals continua obert i no es descarten noves detencions. Pel que fa al qui és considerat el cap de l’estructura criminal continua també pendent de localització i detenció. A hores d’ara, la capacitat de reorganització dels Casuals FCB és força limitada.

Una caixa comuna per pagar advocats i famílies de presos

Des de l’operatiu que es va dur a terme el passat 9 de juny, no s’ha tingut coneixement de cap fet delictiu vinculat amb aquesta organització criminal. Els Casuals FCB havien reduït la seva activitat violenta després del darrer cop policial del 2010 però a causa del nou relleu generacional i a la sortida de presó dels seus principals líders havia reprès l’escalada criminal.

Fruit d’aquesta nova reestructuració organitzativa i l’augment de la seva activitat delictiva, els Mossos d’Esquadra van crear un equip conjunt entre la Comissaria General d’Informació (CGINF) i la Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC). Arran d’un assalt en un bar de Cornellà de Llobregat, l’equip conjunt de Mossos va iniciar una investigació que ha acabat amb el desmantellament dels Casuals FCB.

Els investigadors que han treballat en l’operació Hydra han establert un nou esquema sobre l’estructura de l’organització que ha evolucionat cap a un repartiment de responsabilitats on els membres amb més pes es repartien l’àrea metropolitana de Barcelona entre les faccions nord i sud, tot i que aquests sempre havien de rendir comptes amb la cúpula.

La investigació ha permès constatar l’existència d’una caixa comuna, d’obligat manteniment per a tots els membres i a on aquests havien d’ingressar una part proporcional dels beneficis obtinguts fruit de les activitats delictives. L’objectiu d’aquesta caixa era el de servir com a fons de maniobra per al manteniment dels familiars dels membres empresonats així com per a afrontar les despeses dels advocats necessaris davant els eventuals procediments judicials.

Per a mantenir una posició preeminent dins el món delinqüencial i causar el temor necessari davant víctimes potencials s’alternava l’activitat de violència en l’esport i l’activitat criminal. El finançament per mantenir les accions de violència en l’esport, desplaçaments i despeses s’obtenia dels beneficis de l’activitat criminal, i a la vegada aquesta es nodria d’una font important de reclutament de nous membres provinents del hooliganisme.

La investigació ha acreditat que els Casuals FCB simultaniejaven l’activitat violenta a l’esport amb la pràctica d’altres activitats criminals de manera organitzada, com ara extorsions, narcotràfic, plantacions de cànnabis i activitats connexes, per les quals han estat detinguts en el marc d’aquest operatiu:

-Amenaces i extorsions (multes en l’argot criminal) en què els membres de l’organització imposaven sancions a persones o grups per suposats greuges que estaven relacionats amb l’ostentació no autoritzada d’indumentàries o tatuatges vinculats al hooliganisme del FCB

-Narcotràfic en territoris controlats per la mateixa organització criminal.

-Segrestos, com el cas d’un home vinculat a una plantació de cànnabis fallida, que va ser privat de llibertat, agredit, amenaçat i finalment alliberat sota la condició d’acceptar el pagament d’un deute i la servitud en la petició de futures tasques en favor dels Casuals.

-Control de plantacions de cànnabis a diverses localitats de la província de Barcelona. Una xarxa de col·laboradors i membres del grup portaven a terme l’ocupació d’immobles i la instal·lació de plantacions indoor.

-Assalts a narcotraficants, emprant la violència necessària i l’ús d’armes a disposició de l’organització

Control sobre la nit i l’oci nocturn amb vigilants de seguretat marca Casuals

La facció Casuals dels Boixos Nois es relaciona en l’àmbit criminal per primera vegada l’any 2004, arran de l’inici de la investigació batejada com a Operació Dit. Fins aleshores, els registres policials només vinculaven als seus membres amb accions violentes en els espectacles esportius.

Aquesta operació s’emmarca en un equip conjunt d’investigació amb la Guàrdia Civil, en el marc del qual es va esclarir un seguit d’assalts a narcotraficants a la comarca de l’Osona i a Salou. Mitjançant aquests assalts i privacions de llibertat, van fer un salt cap a la pràctica d’activitats criminals més complexe.

L’estratègia de Casuals va modificar-se al llarg dels anys. Els Mossos d’Esquadra van detectar, a principis del 2009, com diverses empreses dedicades a l’oci nocturn i la restauració estaven rebent amenaces, extorsions i agressions per membres dels Casuals. Es tractava d’una maniobra que cercava visibilitat en l’àmbit de l’oci nocturn i els espectacles musicals i a on es va poder determinar com la cúpula de l’organització es prevalia de l’ús de nois joves quehavia reclutat en l’àmbit de l’afició radical del FCB.

L’objectiu d’aquestes accions més visibles era el de crear un clima de por entre els empresaris de l’oci nocturn de la demarcació de Barcelona i obligar-los a comptar amb personal de seguretat imposat per l’organització per controlar amb les portes i l’eventual introducció de substàncies estupefaents als locals afectats.

A banda, es va detectar un degoteig de fets delictius com lesions greus, amenaces i tràfic de drogues així com una resistènciai negativa per part de víctimes i testimonis a l’hora de col·laborar en denunciar els fets o identificar-ne els autors.

Spyderco desmantella el nucli dur dels Casuals el 2010

El principal repte de la nova investigació Spyderco va ser superar la reticència dels testimonis i perjudicats davant la represàlia dels investigats davant la seva col·laboració amb la justícia. A l’empara de la figura del testimoni protegit es van resoldre nombrosos fets delictius greus com una temptativa d’homicidi, diversos robatoris amb violència, lesions greus, tràfic de drogues i blanqueig de capitals. Aquest últim operatiu va permetre accedir a l’aparell financer de l’organització i identificar els mecanismes amb els quals l’organització transferia les ingents quanties econòmiques cap a paradisos fiscals, caixes de seguretat i l’ús d’entramats societaris amb els quals dotar d’aparent legalitat els diners obtinguts de l’activitat delictiva.

El procés judicial es va veure emmarcat en un ambient d’una forta hostilitat cap a les persones que van declarar per acreditar l’activitat delictiva de l’organització. Dos col·laboradors dels Casuals FCB que no havien ingressat a presó es van encarregar a petició de la cúpula de l’organització, d’atemorir a tots i cadascun dels testimonis protegits de la causa que durant el judici es van desdir de les seves declaracions, aportant dades inconnexes o directament atribuint la informació aportada en fase d’instrucció a la inventiva policial. Aquesta maniobra va permetre l’ascens dels dos col·laboradors, un dels quals va erigir-se en una de les cares més visibles de l’entramat delictiu en els anys posteriors.

El recurs de cassació va atorgar valor a les declaracions aportades pels testimonis protegits durant la instrucció i es va ratificar la condemna com a associació il·lícita imposada per l’Audiència Provincial de Barcelona i que determinava que els Casuals FCB constituïen un entramat delictiu que de manera concertada i durant diversos anys havia portat a terme delictes sota l’empara de l’associació delictiva.

Onada del hooliganisme a Europa

L’augment de l’activitat radical dels membres de Boixos Nois en els últims anys està directament relacionat amb el canvi generacional i la sortida de presó dels principals líders de l’entramat criminal, però també per la gran onada de hooliganisme implantada en els últims anys a Europa. Actualment s’ha revitalitzat i ha fet néixer nous actors en el món ultra, desenterrant antigues rivalitats o creant-ne de noves.

Algunes de les accions violentes dels Boixos Nois des de l’any 2018, o accions policials contra el grup, en les quals es van intervenir gran nombre d’armes o elements de pirotècnia, són: