Desmantellat un grup criminal itinerant especialitzat en cometre robatoris a empreses i sostreure camions de gran tonatge arreu de l'Estat

Robatoris a empreses i sostreure camions de gran tonatge

Imprimir

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal Central, conjuntament amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han desmantellat un grup criminal itinerant especialitzat en cometre robatoris a empreses i sostreure camions de gran tonatge. L'organització estava composta per vuit homes que van ser detinguts el passat 18 d'octubre com a resultat d'un operatiu desenvolupat a Madrid, Barcelona i Sevilla. Se'ls considera presumptes responsables de 37 fets delictius i el valor total dels efectes sostrets supera els quatre milions d'euros.

La recerca policial es va iniciar el mes de juny passat, quan es va tenir constància d'una sèrie de robatoris amb força que compartien característiques similars, malgrat estar dispersos per tot el territori de l’Estat. El primer d'ells es va produir en la localitat d'Arganda del Rey (Madrid) quan aquest grup criminal va aconseguir sostreure d'una empresa bicicletes per valor de 143.000 euros.

Tres mesos més tard, al setembre, a la localitat d'Alcázar de San Juan (Ciudad Real), aquests mateixos individus van aconseguir accedir mitjançant un butró, a una nau industrial i robar productes de perfumeria valorats en 300.000 euros. Mètode i objectiu que van repetir una setmana més tard en una empresa de perfumeria de Barcelona, on van sostreure perfums per valor de 350.000 euros.

Després de confluir les perquisicions policials, es va realitzar una recerca conjunta i coordinada entre els tres cossos que va concloure que el grup criminal tenia un modus operandi molt marcat: buscava establiments o camions de transport carregats amb productes amb un alt valor afegit i amb una fàcil sortida al mercat il·lícit com a aparells informàtics, telefonia, roba, objectes relacionats amb l'esport i també perfumeria. Una vegada seleccionat l'objectiu, aquests individus sostreien vehicles –preferentment furgonetes o cotxes de gran cilindrada– per a dur a terme aquestes accions, recorrent, a vegades, a plaques de matrícula també sostretes per a evitar ser detectats fàcilment.

Posteriorment, els integrants del grup criminal venien la seva càrrega amb diligència, desfent-se ràpidament dels productes sostrets a través d'una àmplia xarxa de receptadors.

Ampli dispositiu conjunt desenvolupat a Madrid, Barcelona i Sevilla

Amb totes aquestes informacions i les recerques realitzades, els agents dels tres cossos policials van establir un dispositiu el passat 18 d'octubre amb una desena d'entrades i registres: cinc en domicilis de la ciutat de Madrid i en un magatzem a Torrejón de Velasco (Madrid), tres a Barcelona i una a Sevilla.

Les entrades realitzades en aquests tres punts van culminar amb la detenció dels vuit integrants d'aquest grup criminal. A més, també van ser arrestats tres individus com a presumptes autors d'un delicte contra la salut pública, ja que es va trobar abundant substancia estupefaent, com cocaïna, haixix, marihuana i 8.000 pastilles de cocaïna rosa.

En total, en els diferents registres es van intervenir 12.000 euros en efectiu, diversos vehicles sostrets utilitzats per a cometre els robatoris i gran quantitat de perfums relacionats amb aquests fets delictius. Així mateix, els agents van intervenir, entre d’altres efectes, diferents armes –de foc, elèctriques i blanques–, dispositius de geolocalització, una armilla reflectora policial i multitud d'instrumental utilitzat per realitzar els robatoris.

Un robatori de material de perfumeria de 350.000 euros a Caldes de Montbui

A Catalunya, la investigació policial es va iniciar el passat 30 de setembre quan es va produir un robatori a una empresa de perfums de Caldes de Montbui (Vallès Oriental). En aquest robatori els lladres van sostreure material de perfumeria valorat en 350.000 euros. Fruit de la coordinació policial establerta, els Mossos d’Esquadra van tenir coneixement que els presumptes autors eren de Madrid i que estaven sent investigats per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en un equip d’investigació conjunt al qual s’hi van afegir.

Pel que fa a la part de l’operatiu estrictament desenvolupada a Catalunya, els mossos d’esquadra van detenir tres persones a les tres entrades realitzades a Catalunya. A les entrades es van trobar una petita part del material sostret així com d’altres evidències dels delictes comesos aquí. A l’entrada d’un hort a la zona de La Ricarda (Prat del Llobregat) es van trobar perfums i elements provinents del robatori de Caldes.A l’entrada de Sitges els agents van localitzar una pistola elèctrica tipus “Taser” a més de diners en efectiu.

A l’entrada realitzada a Olivella els investigadors van intervenir perfum compatible amb el realitzat a Caldes de Montbui. A més de diners en efectiu, també van descobrir una plantació de marihuana d’unes 75 plantes, aproximadament, així com mig quilogram d’haixix i efectes per a la seva comercialització. També es van localitzar tres armes de guerra llargues, pendents del seu anàlisi, així com una pistola de gas i diverses armes blanques.

La recerca desenvolupada per Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d'Esquadra va permetre atribuir a aquest grup criminal un total de 37 fets delictius. Els seus vuit membres van passar a disposició de l'autoritat judicial, qui va decretar el seu ingrés a la presó com a presumptes autors dels delictes de robatori amb força, sostracció de vehicle de motor i de plaques de matrícula, falsedat documental, contra la salut pública i pertinença a grup criminal.