Dia Mundial del Son: Dorm bé per viure millor

Dia Mundial del Son: Dorm bé per viure millor

Imprimir

El 18 de març, se celebra el Dia Mundial del Son, una jornada que busca conscienciar de la importància del son

en la salut física i mental de les persones. Segons el Canal Salut, els trastorns del son afecten fins al 45% de la població mundial. Mantenir un horari regular d’anar a dormir i llevar-se, evitar begudes excitants, àpats pesats i l’ús de pantalles abans d’anar a dormir, i l’exercici habitual són alguns dels hàbits d’higiene del son que es poden posar en pràctica per reduir el risc a patir una patologia. 

L’Hospital de Viladecans compta amb una unitat bàsica del son, acreditada per la Sociedad Española de Neumología y Cirugía Torácica (SEPAR), que es dedica, especialment, a l’estudi de l’apnea obstructiva del son, una de les patologies del son més prevalents, juntament amb l’insomni. Aquesta patologia es caracteritza per episodis repetits d’obstrucció-tancament de la via aèria superior en el pacient durant el son. L’adequat diagnòstic i tractament d’aquesta patologia permet reduir els esdeveniments cardiovasculars (infarts, ictus...) i també la sinistralitat laboral i els accidents de trànsit d’aquests pacients. 

Tal i com apunta el referent de la Unitat del Son, el Dr. Juan Antonio Lloret, aquest any, s’han realitzat al nostre centre, aproximadament, 1500 proves de la son i les subseqüents visites mèdiques de seguiment. Els factors de risc d’aquesta malaltia són, bàsicament, l’edat i el sobrepès, de manera que el tractament es dirigeix a la pèrdua de pes i a la millora dels hàbits de son. 

A més, s’utilitza el CPAP, un compressor d’aire que, a través d’una mascareta, permet al pacient mantenir la via aèria superior oberta durant el son. En alguns casos especials, es fa ús del DAM (dispositiu d’avanç mandibular) o es realitza una intervenció quirúrgica. Durant l’any 2021, l’equip d’otorinolaringologia de l’Hospital de Viladecans ha realitzat més de 50 cirurgies per patologia d’apnea obstructiva del son.