Impulsen l’economia circular per al reg i la neteja dels  carrers

Economia circular per al reg i la neteja dels carrers

  • • S’ha inaugurat Recaigua, el primer punt de recàrrega intel·ligent d’aigua subterrània no potable al municipi per al reg i la neteja dels carrers 
  • • Recaigua dona continuïtat a l’estratègia Gavà Circular, per tal d’aplicar els principis de l’economia circular com a mitjà per garantir la sostenibilitat social, econòmica i ambiental de la  ciutat 
  • • La iniciativa d’innovació és un exemple de col·laboració publicoprivada i de gestió local en l’economia circular, i s’emmarca en el compromís de la companyia per reforçar les  aliances amb els agents del territori  

L’Ajuntament de Gavà, Aigües de Barcelona i Cetaqua han inaugurat al  carrer Olocau, davant l’oficina d’atenció al client que la companyia té en aquest  municipi, un punt de recàrrega intel·ligent d’aigua subterrània per al reg i la  neteja dels carrers que permet conèixer amb detall els patrons de consum. Es  tracta de Recaigua, que, en una primera fase, permetrà que l’empresa  municipal PRESEC pugui estalviar fins a 3.000 metres cúbics d’aigua potable  cada any en les tasques de neteja i jardineria. També s’està estudiant la  viabilitat d’un segon punt de recàrrega intel·ligent al parc empresarial per a  usos industrials d’aigües regenerades.

L’alcaldessa Gemma Badia ha destacat que “Gavà és una ciutat  compromesa amb l’economia circular, un concepte important que baixem  a peus de terra. Ho fem amb una iniciativa per reutilitzar aigües  regenerades per al reg i per altres funcions relacionades amb el  manteniment de la ciutat. La sostenibilitat s’explica amb accions senzilles  i intel·ligents com aquesta, que ens permeten estalviar, reutilitzar i, en  definitiva, vetllar per la salut del planeta”. Badia ha posat en valor la  col·laboració amb Aigües de Barcelona i Cetaqua des de 2017 per abordar la  transició cap al nou paradigma econòmic: “Aquest és un projecte de present  i un projecte de futur. I aquest esperit de suma ens permetrà continuar  estalviant i creant circularitat. El lema Gavà Naturalment no és casual.  Cap aquí anem i cap aquí continuarem anant. Aquest és el nostre  discurs”. 

Rubén Ruiz, director general d’Aigües de Barcelona, ha remarcat que “l’impuls  dels recursos hídrics alternatius i locals a Gavà vol contribuir a preservar  el futur de l’aigua i a fer un ús racional de l’aigua en un context  d’emergència climàtica. Recaigua és un exemple de com volem fomentar  l’ús d’aigües regenerades mitjançant infraestructures a l’abast de la  ciutadania”, ha indicat.  

Per la seva banda, María José Amores, que lidera dins de Cetaqua el projecte  d’economia circular, ha explicat que “amb l’estratègia Gavà Circular passem  a la fase d’implementació d’accions concretes que posen en pràctica els  principis d’un model d’economia circular”.  

Gavà, referent de l’economia circular 

La instal·lació de Recaigua és una iniciativa que s’emmarca en l’estratègia Gavà Circular, que impulsen conjuntament l’Ajuntament de Gavà, Aigües de  Barcelona i Cetaqua, per desenvolupar i aplicar un model d’economia circular  en aquest municipi del Baix Llobregat. Iniciat el 2017, el projecte d’innovació és  un exemple de col·laboració publicoprivada i de gestió local en l’economia  circular. La iniciativa té identificades 10 sinergies potencials entre actors  territorials a través de l’anàlisi dels fluxos d’aigua, energia i residus, per tal  d’aplicar els principis de l’economia circular com a mitjà per garantir la  sostenibilitat social, econòmica i ambiental de la ciutat.  

La trajectòria de Gavà Circular i el compromís d’Aigües de Barcelona,  l’Ajuntament de Gavà i Cetaqua pel desenvolupament sostenible ha permès la  creació de dues iniciatives destacades. D’una banda, el HUB ECCUS, un Hub  d’Innovació en Economia Circular per promoure un model de desenvolupament 

urbà basat en la sostenibilitat ambiental, econòmica i social. I de l’altra, la  participació, juntament amb el municipi de Castelldefels, en la xarxa Intelligent  Cities Challenge (ICC), una iniciativa de la Comissió Europea per tal de  promoure l’ús de noves tecnologies per a la recuperació intel·ligent, verda i  socialment responsable de 136 ciutats.

Fuente: Ajuntament de Gavà