Sant Joan Despí implica escoles i alumnes en la lluita contra l'emergència climàtica

Escoles i alumnes en la lluita contra l'emergència climàtica

L'alumnat i els centres educatius de Sant Joan Despí seran agents protagonistes en la lluita de la ciutat per mitigar els efectes del canvi climàtic i per transitar cap a un model més sostenible i ecològic. Serà mitjançant el

Pla Clima Escolar, un programa d'educació ambiental adreçat a escoles i instituts que desplegarà, des de la vessant pedagògica, els eixos del Pla d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica 2023-2030.

El Pla Clima Escolar de Sant Joan Despí permetrà a infants i joves aprendre, de forma científica i rigorosa, sobre l'emergència climàtica. L'objectiu és que prenguin consciència de la petjada ecològica de l'activitat diària i que incorporin nous hàbits respectuosos amb el medi ambient i amb el seu entorn directe.   

45 propostes educatives

Per tal d'aconseguir-ho, el pla defineix un total de 45 propostes d'activitats d'educació ambiental que s'aniran posant a l'abast dels centres educatius de forma paulatina fins a l'any 2030. Activitats que estan relacionades amb els eixos del Pla d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica 2023-2030: transició energètica, mobilitat sostenible i qualitat de l'aire, economia circular i prevenció de residus, verd i biodiversitat, i cicle de l'aigua. 

Les propostes abasten diferents nivells educatius: educació primària, ESO, batxillerat, cicles formatius i formació de persones adultes. Es tracta d'activitats molt diverses que van des dels formats més estàndards -com ara tallers, visites, xerrades o activitats experimentals- fins a d'altres més innovadors o basats en la gamificació -jocs de rol, escape rooms o gimcanes-. A més, una part de les accions estan pensades perquè l'alumnat participi en la gestió i millora del seu centre educatiu en relació a la sostenibilitat. 

Aquest curs 2023-2024, el Catàleg de Programes i Serveis Educatius que l'Ajuntament posa a l'abast de les escoles ja inclou un primer grup d'activitats del Pla Clima Escolar. Entre altres, hi ha activitats per aprendre d'on surt l'energia i com funcionen les instal·lacions solars fotovoltaiques, per descobrir el transport públic de la ciutat, per explorar el riu i els seu curs, per aprendre a reparar objectes, un projecte per evitar el malbaratament alimentari i reduir la generació de residus als centres educatius, o una acció per sensibilitzar sobre l'abocament de residus a la natura.

Pla innovador

El Pla Clima Escolar de Sant Joan Despí és un dels primers que es posa en marxa a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Pel seu caràcter innovador, va ser un dels projectes seleccionats per presentar-se en el III Congrés Nacional d'Educació Ambiental de Catalunya, que es va celebrar a finals del mes de gener. 

L'Ajuntament de Sant Joan Despí treballa des de fa molts anys per impulsar accions d'educació ambiental adreçades tant al públic escolar com a la ciutadania per conscienciar sobre la importància de preservar el medi ambient. Accions que es vehiculen a través d'activitats, recursos i serveis com el Pla d'Educació Ambiental als centres educatius, el Jardí de Papallones, les vinyes del parc de la Fontsanta o la Jugatecambiental als parcs de Torreblanca i de la Fontsanta.

Amb el Pla Clima Escolar, l'Ajuntament fa un pas endavant per disposar d'una eina educativa que contribueixi a assolir els objectius del Pla d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica 2023-2030.