L’Ajuntament de Gavà reconegut pel seu compromís amb l’economia circular

L’Ajuntament de Gavà reconegut pel seu compromís amb l’economia circular

El projecte Biocanteens, per garantir la distribució de menús escolars sostenibles, ha resultat finalista a la segona edició del Premi a les bones pràctiques locals per l’economia circular

L’Ajuntament de Gavà ha estat reconegut com a finalista a la segona edició dels Premis a les Bones Pràctiques Locals per l’Economia

Circular, organitzats per la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP).

Gavà ha estat l’únic municipi català distingit en uns premis que tenen l’objectiu de promoure i impulsar un model que aposta pels transports nets, l'eficiència energètica i les solucions innovadores per aconseguir un creixement verd.

Així, els guardons premien la bona feina de les accions circulars locals en cinc categories: Minimització de l'ús de recursos naturals; Gestió de consum d’aigua; Sostenibilitat dels espais urbans; Espais i conductes saludables; Polítiques de transversalitat.

Gavà ha estat reconeguda en la categoria Espais i conductes saludables, pel projecte Biocanteens, destinat a garantir la distribució de menús escolars sostenibles. Una iniciativa emmarcada en el programa europeu URBACT que va permetre a Gavà formar part d’una xarxa de quatre ciutats europees que van adoptar una bona pràctica del municipi francès de Mouans-Sartoux per desenvolupar una estratègia agroalimentària local per protegir tant la salut de la ciutadania, en aquest cas de l’alumnat, com el medi ambient.

Les accions desenvolupades van centrar-se en:

  • Compra d’aliments: incloure productes ecològics i de proximitat en els menús escolars, donant així suport als productors locals.

Producció d’aliments: formar el personal dels menjadors escolars en l’elaboració de receptes saludables amb productes frescos, menjars vegetarians o en l’adaptació de receptes i quantitats.

Servei d’àpats: treballar per tenir un servei eficient, on no hi hagi malbaratament d’aliments.

Rebuig d’aliments: analitzar diàriament les sobres per controlar, aprendre i corregir.

Per concretar i dur a terme totes aquestes accions a Gavà es va crear un grup de treball local, format per persones relacionades amb els àmbits de l’alimentació i l’educació: personal de menjador, professorat, pares i mares, personal municipal, representants electes, agricultors locals i agents de la indústria de la restauració.

El projecte va finalitzar amb la implementació d’una prova pilot a l’escola Jaume March de Gavà per estudiar el malbaratament alimentari mesurant diàriament el pes del menjar malbaratat i diagnosticant el procés que es va seguir en les fases de servei i consum per tal de reduir-lo.

A més es va crear diferent material, com ara una guia de malbaratament alimentari, que es va fer arribar a totes les escoles de Gavà. D’aquesta manera, tots els actors implicats en el projecte van poder prendre consciència de la necessitat de fer una transició cap a uns menjadors escolars més saludables i sostenibles.

L’Ajuntament de Gavà rebrà la distinció el pròxim 11 de desembre, en el decurs de la Jornada Economía Circular y Entidades Locales que se celebrarà a Valladolid.