Els grans reptes que haurà de resoldre aquesta dècada

Els grans reptes que haurà de resoldre aquesta dècada

Conseller Giró: Afirma que “la injustícia contra la meitat de la població mundial que representen les dones és un dels

motius de vergonya més gran d’aquest segle XXI”

  • Ret homenatge a Muriel Casals per la seva herència i el seu compromís a l’hora de reivindicar la hisenda pròpia “com a instrument decisiu de la política econòmica”
  • El conseller d’Economia inaugura l’exposició “Dones economistes” organitzada per l’Institut d’Estudis Catalans i la Societat Catalana d’Economia, amb la col·laboració del Col·legi d’Economistes

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha advertit avui que “les creixents desigualtats socials, l’emergència climàtica i la discriminació de gènere són els reptes històrics més importants que la humanitat haurà de resoldre aquesta dècada”. En aquest sentit, ha assegurat que “la injustícia contra la meitat de la població mundial que representen les dones és un dels motius de vergonya més gran d’aquest segle XXI”.

Giró ha reivindicat el paper de la dona en tots els àmbits de la vida per tenir “un món més segur i amb menys conflictes locals i internacionals”. Per fer-ho, ha posat com a exemple dos articles publicats recentment pel setmanari The Economist, que defensaven la necessitat d’eliminar cada vegada més les diferències entre homes i dones per aconseguir economies més fortes i societats amb més benestar.

Un acte de “denúncia” i de “transformació”

Pel responsable econòmic del Govern, l’exposició “Dones economistes”, que ha inaugurat aquesta tarda, “s’ha de llegir no només com una celebració sinó, sobretot, en clau de denúncia i transformació”. De denúncia, perquè posa de manifest la subjugació que les dones es veuen obligades a viure en un món dominat pels homes. “Fem exposicions sobre dones economistes perquè n’hi ha poques visibles”, ha remarcat Giró. De fet, “no hi ha hagut mai una consellera d’Economia o una presidenta de la Generalitat”, ha puntualitzat. I de transformació, “per aconseguir que, en un futur no gaire llunyà, una exposició sobre dones economistes ens sembli tan estranya com una sobre homes biòlegs”, ha conclòs.

En record de Muriel Casals

El conseller ha volgut dedicar les seves primeres paraules a l’economista Muriel Casals i ha subscrit la seva reivindicació de disposar d’una Hisenda pròpia com a “instrument decisiu de la política econòmica” i com al “mitjà més eficaç” per treballar “de debò” per la cohesió social i corregir les desigualtats i les injustícies. En aquest sentit, el conseller ha subratllat que “la capacitat d’assignar els nostres propis recursos hauria de ser essencial com a ciutadans d’una nació, en ús dels nostres drets, deures i llibertats”. “Però, avui per avui, com sabeu, no és així”, ha reblat.

El conseller ha fet aquestes declaracions en l’acte d’inauguració de l’exposició “Dones economistes”, que organitza l’Institut d’Estudis Catalans, amb la col·laboració del Col·legi d’Economistes, i que es podrà visitar fins al 21 d’octubre.

Fuente: Govern de Catalunya