Referent innovador i sostenible en el fòrum Greencities

Referent innovador i sostenible en el fòrum Greencities

La cita, celebrada els dies 29 i 30 de setembre a Màlaga, ha tingut, com a punta de llança i per part de la delegació viladecanenca, el

Vilawatt, el projecte de model de companyia energètica local que s’exporta a altres ciutats europee

Viladecans (1 d’octubre del 2021.) – El fòrum Greencities, la trobada de referència a Espanya per a tots els agents implicats en la construcció de ciutats intel·ligents, innovadores i sostenibles, s'ha celebrat a Màlaga els dies 29 i 30 de setembre. Com en anys anteriors, Viladecans no ha volgut faltar a la cita, i aquest any ha participat no només com a ciutat compromesa amb la innovació i la sostenibilitat, sinó també representant el seu paper de copresidenta de la Xarxa Innpulso –compartit amb el municipi basc d'Ermua des del setembre del 2020–, entitat que presideix el Comitè Organitzador d'aquesta edició.

La delegació viladecanenca l'ha encapçalat el mateix alcalde Carles Ruiz, que ha intervingut tant en la conferència d'obertura de l'espai Greencities Arena, com posteriorment en l'acte inaugural del fòrum. En tots dos actes, l'alcalde ha posat en relleu la necessitat d'unes administracions actives en la creació d'ecosistemes innovadors. "El paper dels municipis i dels territoris és cada vegada més el d'ajudar a la transformació", reconeixia l'alcalde, fent referència al "canvi cultural de la ciutadania, dels agents socials i del model econòmic del nostre país. Les ciutats europees tenen l'oportunitat de convertir-se en un espai innovador, de riquesa i oportunitats, i hem de treballar per aprofitar-la". En aquest sentit, Ruiz ha destacat també que "l'única manera d'afrontar la incertesa és amb el coneixement, compartint informació i creant xarxes de col·laboració que ens permetin desenvolupar estratègies innovadores".

En aquesta mateixa línia de compartir coneixement, Viladecans també ha tingut l'oportunitat de mostrar-se com una ciutat oberta a compartir les seves solucions a algunes d'aquestes incerteses de futur, com la lluita contra el canvi climàtic, trobar una manera de generar un impacte positiu a través de les noves tecnologies o millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Per això, la punta de llança de la ciutat en aquest Greencities ha estat el Vilawatt, el projecte de model de companyia energètica local que actualment s'està exportant a altres ciutats europees, i que es va presentar ahir, 30 de setembre, a l'espai VodafoneTECH. De la mà de Pere Gutiérrez, coordinador del projecte energètic Vilawatt, el projecte s'ha mostrat com un exemple d'èxit en la implicació conjunta de diferents agents de la societat (administracions públiques, escoles, famílies, comerços i empreses, etc.) per arribar a un model de canvi energètic, d'una forma innovadora i sense precedents a Europa.

A més, Viladecans també ha tingut espai en la trobada d'alcaldes sobre ciutats resilients i neutres en emissions de carboni, on s'han intercanviat i debatut metodologies per al desenvolupament urbà sostenible des de la innovació tecnològica.

 Fuente: Ajuntament de Viladecans