Les persones, la transició ecològica i la reactivació econòmica

Les persones, la transició ecològica i la reactivació econòmica

El Pressupost Municipal de l'Ajuntament de Sant Boi per a l'any 2022 ascendeix a 95,9 milions d'euros (110 milions

sumant-hi els de les empreses municipals). Aquesta xifra representa un increment del 8,9 % sobre el pressupost de 2021. Permetrà donar continuïtat al procés de reactivació social i econòmica de la ciutat i afrontar amb garanties els compromisos d'inversió d'aquest període de govern, que la pandèmia ha alentit temporalment, amb un accent especial en les actuacions relacionades amb la transició verda i digital. Això serà possible sense incrementar la pressió fiscal, ja que els impostos, taxes i preus públics municipals queden congelats.

Un pressupost per a les persones

La lluita contra la desigualtat, agreujada per la pandèmia, i el conjunt de serveis adreçats a la ciutadania serà un cop més al centre de l'agenda política i pressupostària de Sant Boi. Les diferents partides que s’hi destinen representen el 42,12% del pressupost (40,4 milions d’euros, un 3% més que al 2021).

El pressupost dedicat a l'atenció domiciliària de les persones dependents (gent gran i persones amb discapacitat) ascendeix a 3,3 milions d'euros i s'incrementa en un 10%. L'Oficina de Suficiència Material dels Serveis Socials destinarà 935.000 euros a atendre les necessitats de les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica. A més, les polítiques educatives prioritzen l'èxit escolar, l'equitat i la igualtat d'oportunitats perquè ningú es quedi enrere, i els programes culturals interromputs per la pandèmia es reactiven en aquest pressupost.

En un any d'inversions, el pressupost incorpora a tots els àmbits la lògica de la igualtat de gènere i la inclusió social, especialment en les intervencions a l'espai públic (incorporant l'accessibilitat universal, la seguretat de les dones i nous espais públics per a infants i adolescents). A més, es prioritza el manteniment de les subvencions a les entitats (esportives, culturals, socials, etc.) apostant novament pel treball col·laboratiu, la corresponsabilitat i la construcció d'un ecosistema local fort.

Fort creixement de les inversions 

L'Ajuntament destina inicialment 15 milions d'euros (+57% respecte a 2021), a inversions, una quantitat que es preveu augmentar al llarg de l'any amb noves aportacions d'altres administracions i dels fons europeus Next Generation. Els principals objectius de les inversions previstes són avançar en el camí de la sostenibilitat i de la digitalització. Són les prioritats de l'Ajuntament de Sant Boi, de l'Agenda Urbana 2030 estatal i de la Unió Europea i es tracta de donar resposta a escala local als principals reptes globals del món actual.

Transició ecològica

Una gran part de les inversions pressupostades té a veure amb el procés de transició ecològica. S'hi inclouen partides relacionades amb la millora dels espais verds urbans, l'increment de l'eficiència energètica o el manteniment de la via pública. Aquestes inversions s'acompanyen amb un increment en la despesa corrent, que aposta per un important reforç de la neteja viària, a la qual es destinen 3,6 milions euros.

Algunes concrecions en aquest àmbit seran l'obertura de l'Oficina Municipal d'Energia Sostenible (OMES), la renovació i modernització de la flota de vehicles municipal (amb la incorporació de tecnologies intel·ligents), la instal·lació de nous punts de recàrrega elèctrica, la renovació energètica dels edificis del barri de Camps Blancs o la instal·lació de nou enllumenat LED.

També està prevista la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta de 16 equipaments municipals (escoles, casals, etc) per produir electricitat que permeti generar importants estalvis energètics.

Transició digital

El Pressupost preveu un esforç inversor en la digitalització de la ciutat amb elements d'smart city, l'adquisició de material informàtic i de telefonia IP i la instal·lació d'una plataforma digital per facilitar la relació digital amb la ciutadania. També està previst destinar recursos a la telegestió de la xarxa de reg.

Transformació urbana

L'Ajuntament també inverteix per intensificar el procés de transformació sense precedents iniciat durant 2021 a l'espai públic de la ciutat i als seus diferents barris. I ho farà iniciant l'execució de projectes com el Parc Ambiental de Torrelavila, finançant la continuïtat de les obres de la C-245 (amb carril bus i via ciclista), donant continuïtat a la transformació de les àrees de joc infantil amb la renovació de les places León, Quintero i Quiroga i Mercè Rodoreda, arrodonint els projectes dels carrers Sant Pere i Joan Martí o iniciant el desenvolupament del projecte de millora del carrer Balmes.

A més, es completarà la rehabilitació d'equipaments públics com la Masia Torre Figueres (concebut com a 'hub' de transició energètica i digitalització per al desenvolupament econòmic local), i es durà a terme la reforma del Palau de Marianao per transformar-lo en l’equipament de referència del sector de la salut.

Congelació fiscal

L'increment de la xifra global del Pressupost Municipal i de les inversions es durà a terme sense augmentar la pressió fiscal. Els impostos, les taxes i els preus públics es congelen.

Deute municipal

El fet de comptar amb uns comptes municipals sanejats des de fa anys ha permès a l'Ajuntament de Sant Boi acometre les inversions que la ciutat necessita en un moment excepcional com aquest mitjançant préstecs per valor de 5 milions d'euros obtinguts en unes bones condicions financeres.

Ingressos

L'Ajuntament també acometrà aquest esforç inversor gràcies al bon posicionament estratègic i institucional assolit per aconseguir recursos procedents d'altres administracions i organismes públics, com la Diputació de Barcelona, l'AMB, l'Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energía (IDAE) o la Unió Europea.

Fons europeus Next Generation i AMB

El Pressupost Municipal 2022 inclou inicialment partides procedents de fons europeus Next Generation per un valor global de 800.000 euros. L'Ajuntament espera obtenir en els pròxims mesos noves aportacions que permetran incrementar la seva capacitat inversora.

També es rebrà una aportació adicional de 5 milions d'euros en el marc del Pla de Sostenibilitat Ambiental (PSA) de l'AMB, que permetrà acometre inversions relacionades amb la mobilitat (autobusos i 'bícing'), la millora del reg i la neteja, la instal·lació de plaques solars, la reposició d'arbrat o la rehabilitació de centres educatius. 

L'AMB executarà el projecte de millora urbanística del carrer de Balmes, amb un pressupost de 2,9 milions d’euros.

Principals inversions del Pressupost Municipal

1,8 milions: enllumenat LED per a millora de l'eficiència energètica

1,6 milions: adquisició d'aplicacions i material informàtic

1,2 milions: remodelació Ciutat Cooperativa (eDUSI)

1 milió : creació de zones d’autoconsum compartit (ZAC) d’electricitat amb plaques fotovoltaiques

850.000 euros: rehabilitació de la masia Torre Figueres com a 'hub' de transició energètica i digitalització per al desenvolupament econòmic

830.000 euros: reurbanització de les places León, Quintero i Quiroga (Camps Blancs) i Mercè Rodoreda (Marianao)

710.000 euros: projecte d'integració i millora de la C-245

619.000 euros: rehabilitació energètica dels edificis del barri de Camps Blancs

600.000 euros: rehabilitació del Palau de Marianao com a equipament de referència del sector de la salut

400.000 euros: Mercat Torre de la Vila

Fuente: Ajuntament de Sant Boi