Millorem la mobilitat de vianants i vehicles amb una nova ordenança de circulació

Millorem la mobilitat de vianants i vehicles i seguretat viària

Abrera + sostenible! Amb l'objectiu de modernitzar i millorar l'ordenança municipal reguladora de la circulació,

de vianants i vehicles, el ple municipal va aprovar el mes de desembre l'ordenança municipal reguladora de la circulació, de vianants i vehicles. La nova ordenança aposta per una mobilitat més sostenible, que millorarà la circulació de vianants i vehicles, amb especial atenció a les persones amb mobilitat reduïda, al transport públic, la marxa a peu, l'ús de la bicicleta i altres elements mecànics sense motor, així com les zones del  municipi amb velocitat limitada i les zones de baixa emissió.

L'Ajuntament del nostre municipi regula amb aquesta ordenança els usos de les vies públiques urbanes per a permetre els desplaçaments de personesanimalsobjectes i mercaderies, fent possible el seu estacionament.

A Abrera promovem els desplaçaments amb una mobilitat sostenible, accessible i activa
A Abrera promovem els desplaçaments amb una , Un dels principals objectius de la nova ordenança de circulació i seguretat viària és prioritzar la mobilitat  l'espai públic per convertir els carrers del nostre municipi en .

La regidora de Seguretat Ciutadana, Guadalupe Marcos, ha posat en relleu l’aposta del Govern Municipal per un model de Seguretat Ciutadana modernproper i professional. En aquest sentit, la regidora ha destacat que la nova ordenança actualitza i modernitza la que està vigent en aquests moments: "L’Ordenança regula la circulació i la mobilitat sostenible de vehicles i vianants, l’accessibilitat dels ciutadans als espais públics, compatibilitzant la mobilitat de tots els usuaris/es en els usos i activitats en les vies urbanes compreses dins el nostre terme municipal, i també en aquelles vies interurbanes quan la competència hagués estat cedida a l’Ajuntament".

Guadalupe Marcos: 'La nova ordenança regula la circulació i la mobilitat sostenible de vehicles i vianants, l’accessibilitat als espais públics, compatibilitzant la mobilitat de tots els usuaris/es en els usos i activitats en les vies urbanes i interurbanes amb competència municipal'.

Conceptes nous i moderns

La regidora Guadalupe Marcos ha manifestat que la nova ordenança "regula un concepto mucho más amplio, en cuanto a la circulación de bicicletaspatinetes, aparcamiento, la circulación, infraestructuras… Conceptos nuevos y modernos que no contenía la antigua ordenanza de circulación, que estaba mucho más orientada al coche. Introduce temas como el vehículo eléctrico, los vehículos de movilidad personal (VMP), la regulación del espacio público, permitiendo también actuar por motivos medioambientales y delimitar zonas de bajas emisiones si fuera necesario. Teniendo como prioridad convertir nuestras calles en espacios seguros y de convivencia, prestando especial atención a las persones con movilidad reducida, al transporte público y la marcha a pie”.

La regidora també ha volgut agrair "la feina que han fet els nostres professionals de la Policia Local, conjuntament amb l’empresa assessora amb àmplia i reconeguda experiència en la matèria per tal que puguem fer un pas endavant per la seguretat de la nostra ciutadania amb aquesta nova ordenança; que contempla tot el que succeeix a l’espai públic a Abrera en clau de circulació i seguretat viària".

Cartell Nova Ordenança de Circulació d'Abrera

Regulació de patinets elèctrics i nous vehicles de mobilitat personal (VMP)

L'ordenança recull el nou fenomen dels vehicles de mobilitat personal, els patinents elèctrics, una oportunitat per a la disminució de l'ús de cotxes.  Aquests nous vehicles requereixen una regulació estricte, que recull la nova normativa, per a una circulació amb condicions de seguretat per a les persones usuàries i els i les vianants.

A continuació us detallem algunes de les normes que es recullen la nova ordenança municipal de circulació d'Abrera:

  • És obligatori circular per la calçada en el sentit de circulació.
  • És obligatori l'ús de casc homologat per a tots/es els/les conductors/res.
  • És obligatori portar elements reflectants, llums i timbre.
  • Cal respectar les normes de trànsit.
  • No es pot circular bevent o menjant, ni tampoc fent ús d'auriculars o del telèfon mòbil.
  • No es pot circular per la vorera ni per les zones de vianants.
  • Només es pot circular amb una persona, que ha de tenir, com a mínim, 15 anys d'edat.
  • No es pot circular arrosegant objectes ni remolc.

Control de velocitat i vehicles pesants al nuclir urbà d'Abrera

  • En tot el nucli urbà, el límit de velocitat establert és de 30 km/h.
  • En els carrers de plataforma única, el límit de velocitat establert és de 20 km/h.
  • Els vehicles pesants de més de 12 metres de longitud o de més de 5,5 tones de pes, tenen restringida la circulació a tot el nucli urbà. Només poden circular pels polígons.

Zones de baixes emissions per fer front el canvi climàtic

.Aquesta Ordenança municipal estableix la creació i la gestió actual o futura de  zones de baixes emissions (ZBE) dins el municipi d'Abrera, recollint les normatives autonòmiques i estatals dissenyades per fer front el canvi climàtic.

En la sessió ordinària del dijous 29 de setembre de 2022, el ple municipal va aprovar de manera inicial l’Ordenança de circulació i seguretat viària amb el vot favorable dels 13 regidors i regidores dels grups del govern municipal, 11 del  PSC i 2 d'Esquerra Republicana, i també el vot favorable de la regidora de Ciutadans (1),  i 3 vots en contra dels dos regidors de d'ADA (2) i el regidor d'Abrera en Comú (1). 

I finalment, en una sessió extraordinària del divendres 16 de desembre de 2022, el Ple Municipal va aprovar de manera definitiva de l’Ordenança de circulació i seguretat viària, després de desestimar una al·legació presentada durant el termini d'exposició pública, amb 12 vots a favor de l'equip de govern, 10 dels regidors i regidores del PSC i 2 d'Esquerra Republicana, i 4 abstencions de la resta de grups municipals: Alternativa d'Abrera (2), Abrera en Comú (1) i Ciutadans (1).