L’Ajuntament implanta nous hàbits de sostenibilitat als edificis municipals

L’Ajuntament implanta nous hàbits de sostenibilitat als edificis municipals

L’Ajuntament ha implantat una nova iniciativa en defensa de la sostenibilitat i la reducció de generació de residus,

amb l’objectiu d’aconseguir la neutralitat climàtica i la transició cap a un model de ciutat sostenibleProp de 300 treballadors i treballadores de sis edificis municipals han retirat les seves papereres individuals i s’estan adaptant a un nou hàbit de gestió dels residus. Ara, els han de llançar a uns punts de reciclatge fixos, instal·lats a unes ubicacions concretes de cada edifici.

Es podrà separar el rebuig, els envasos i l’orgànica. Pel que fa a la segregació del paper, ja fa temps que s’està portant a terme. Es considera rebuig els bolígrafs, clips, les etiquetes adhesives, les xinxetes, els encenedors o les gomes d’esborrar. Els envasos inclouen el plàstic, les llaunes, les caixes metàl·liques o de fusta, les safates de porexpan, el paper de plata o paper film. Al contenidor de l’orgànica, es poden llançar restes de menjar o filtres de cafè. L'objectiu és que el personal municipal contribueixi a implantar un model de consum basat en una generació menor de residus amb un menor consum. Aquest és un pas més en el procés d’aconseguir una administració pública més compromesa, responsable i coherent amb els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides, l'Agenda Urbana i l’Estratègia Viladecans 2030.

La retirada de papereres individuals i la instal·lació de punts de recollida selectiva als edificis municipals s’emmarca dins del Projecte Ecohàbits, iniciat el 2022 amb una prova pilot a les oficines d’Espai Públic. La inspecció va detectar que les papereres de sota els escriptoris eren com petits abocadors on es llançava de tot. Es va decidir retirar-les i ubicar punts de reciclatge a zones de pas freqüents per facilitar el desplaçament dels treballadors i que agafessin l’hàbit de reciclar. La iniciativa va tenir bona acollida i des de llavors, s’ha anat desplegant de forma progressiva a les dependències de Can Modolell, la Torre-roja, la Torre del Baró, el carrer de les Sitges, la masia de Can Palmer i Viladecans Informació. Després de l’estiu, s'hi aniran sumant més edificis fins a finals d’any.

La col·locació d’aquests punts de recollida selectiva, alhora, busca instaurar un exemple de reciclatge entre la ciutadania, tot apuntant al canvi en els hàbits individuals i quotidians per lluitar contra la urgència climàtica. Segons dades de 2021, a Viladecans el percentatge de reciclatge de les deixalles que es llancen als contenidors era del 36,67%, molt lluny del 65% exigit per la Unió Europea de cara al 2035. Amb aquesta finalitat, s’han dut a terme altres accions dins el projecte Ecohàbits per fomentar el reciclatge.

Accions del Projecte Ecohàbits

Durant el curs escolar passat, l’Ajuntament va implicar els i les estudiants de primària i secundària a fer cada dia una bona pràctica en família a través del repte “21 ecohàbits per posar-nos en marxa cap al 2030”. Es van repartir als centres educatius uns quaderns d’accions per fer durant 21 dies, que és el temps que es necessita per modificar un hàbit.  Es buscava aconseguir la reducció dels residus que es llancen al contenidor gris, promovent la separació selectiva a casa i l'ús de 'les mini deixalleries’. També s’animava a comprar productes sense embalatge, es convidava a reduir el malbaratament alimentari o la compra de productes d'un sol ús i s'empenyia a reduir la generació de residus a partir de la reparació i la reutilització.

Completar el repte tenia premi: un embolcall reutilitzable per a l’entrepà. La iniciativa va tenir bona rebuda i durant el primer trimestre d’aquest nou curs escolar es tornarà a dur a terme. A la resta de la ciutadania també se li va proposar aquest repte durant Nadal, amb el llançament de la campanya “Practica els ecohàbits”.