Viladecans es manté entre les ciutats espanyoles amb major igualtat d'ingressos familiars

Entre les ciutats espanyoles amb major igualtat d'ingressos familiars

Viladecans continua en el podi de les grans localitats espanyoles on hi ha més igualtat de rendes entre la seva ciutadania. Així ho desvetlla l'última

edició de l'Atles anual de distribució de renda de les llars, publicada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) el dilluns 30 d'octubre amb dades de l'any 2021.

Entre les 151 localitats de més de 50.000 habitants, el llistat passa a estar encapçalat en aquesta ocasió per Fuenlabrada i Mollet del Vallès (totes dues amb 26,7 punts), just per davant de les ciutats que el lideraven un any enrere també de manera compartida: ocupen el segon lloc ex-aequo Viladecans i Sant Boi de Llobregat (26,9). El tercer graó del podi l'ocupa el Prat de Llobregat (27,3). En el costat oposat, les ciutats més desiguals són les madrilenyes Alcobendas (41,8) i Pozuelo de Alarcón (40,4) i la ciutat autònoma de Ceuta (40,5). Des que l'INE analitza aquest indicador, Viladecans ha estat sempre entre els tres primers llocs de les localitats amb major igualtat de rendes.

El rànquing es fa a través de l'Índex de Gini, un indicador que permet conèixer millor el repartiment dels ingressos enfront d'altres dades que mesuren de manera més genèrica la quantitat de renda mitjana. Quant menor és aquest índex –entre 0 i 100–, més s'assemblen els ingressos de les llars i, per tant, menys disparitat hi ha entre els que ingressen molt més i molt menys que la mitjana.

Un 20 % més d’ingressos en sis anys

A Viladecans, la renda familiar neta es va situar en 38.945 euros de mitjana en 2021, un 4,6 % més que l'any anterior, segons el mateix estudi de l'INE. Es tracta d'un 2 % per sobre de la mitjana de Catalunya (38.149 euros) i d'un 26 % sobre la mitjana d'Espanya (30.552 euros).

Des del 2015, els ingressos familiars locals van créixer més d'un 20 %, molt per sobre del que ho van fer els salaris a Espanya en aquests sis anys (sobre un 12 %). En això pot haver influït la reducció de l’atur a la ciutat –que ha baixat a menys de la meitat en l'última dècada, fins a situar-se per sota de les 3.000 persones enguany–, així com l'accés a ocupacions més ben remunerades. El mes de setembre passat es va aconseguir el rècord històric de 30.575 persones de Viladecans cotitzant a la Seguretat Social, segons l'Observatori Comarcal del Baix Llobregat.