Tots els trens de Rodalies s’aturaran a l’estació de Viladecans a partir de l’11 de desembre

Tots els trens de Rodalies s’aturaran a l’estació de Viladecans

Tots els trens de la línia R2 entre Barcelona i Sant Vicenç de Calders pararan a Viladecans, a partir del dilluns, 11 de desembre, donant solució a una reivindicació històrica de l’Ajuntament i la ciutadania.

En la reunió de l'Òrgan Mixt de Rodalies, celebrada el 26 d'octubre entre la Generalitat de Catalunya –titular del servei– i Renfe –empresa pública operadora–, el govern català va donar llum verda a la proposta de Renfe d'iniciar els treballs tècnics per permetre fer la parada regular dels trens de la línia R2 Sud a Viladecans. Aquests treballs s’han enllestit i la companyia ferroviària ha confirmat avui la notícia, mitjançant nota de premsa.

Trenta-dos anys després de l’arribada del tren a Viladecans, es posarà fi a un greuge històric: ser la tercera ciutat més poblada d’aquest corredor ferroviari que passa per sis comarques i que molts trens passessin de llarg sense aturar-se –tres de cada deu al dia entre setmana–. En concret, 55 trens que passaven de llarg per l’estació, ara s’hi aturaran. Ara hi haurà sis o més trens per hora, excepte abans de les 7 del matí, de les 11 a les 14 i l'última hora del dia. D’aquesta manera, els prop de 7.000 viatgers que utilitzen diàriament l’estació de Viladecans gaudiran d’un augment notable de freqüència del servei.

Del baixador a la reivindicació

L’origen del greuge se situa en l'estrena del servei ferroviari a la ciutat. Va tenir lloc a l’octubre de l’any 1992, quan es va inaugurar una estació per poder fer parar els trens que passaven pel terme municipal des de feia dècades per la línia de la costa. Llavors, va ser una gran notícia molt celebrada, que feia arribar un nou model de transport a la ciutat. No era, però, una estació convencional. S'havia concebut com a un abaixador –amb les consegüents limitacions tècniques que això suposava– perquè estava enmig de camps de conreu, una mica allunyada del nucli urbà.

Els habitatges més propers se situaven llavors a més de 600 metres i el cor urbà a un quilòmetre i mig. Tenia, per tant, un edifici de nova trinca, però no hi paraven tots els trens. Des d’aleshores, la ciutat ha evolucionat molt tant en habitatges com en activitat econòmica i s’ha atansat fins a la mateixa estació –també amb el transport públic d’autobús, que té allà l'origen de les línies locals–, però el servei havia fet moltes menys passes endavant.

I això que Viladecans no s'ha estat de demanar-ho, en paral·lel a la reivindicació d'una nova línia ferroviària que arribi al centre de la ciutat, la qual cosa, en el seu dia es va conèixer com a 'Metro del Delta'. Fins a sis mocions ha aprovat el Ple Municipal només des de l’any 2015 per demanar més freqüències. La darrera, aquest mateix 2023. La reclamació també s’havia portat anteriorment al Parlament de Catalunya en diverses ocasions, des que la Generalitat va assumir la gestió de les Rodalies l’any 2010. A més, l’any 2017, la Plataforma per al foment d'un transport sostenible i eficient a Viladecans, encapçalada per entitats locals, va fer una recollida de signatures per demanar la mesura.

Davant les reivindicacions, s’havia ampliat el nombre de trens a l’hora punta del matí i, amb l’estrena del centre comercial outlet l’any 2016, es va millorar el servei els caps de setmana. El pas de regionals i de trens de llarga distància els dies laborables pel corredor, molt saturat, sempre havia estat el motiu per no accedir a completar la reivindicació d’equiparar Viladecans a municipis veïns com Gavà i Castelldefels. La insistència, finalment, ha tingut els seus fruits. Mai és tard, si els trens paren tots a Viladecans.

Una estació renovada, el proper objectiu

La millora de les freqüències no és l'única reivindicació local pel que fa al servei de Rodalies. L'Ajuntament ha demanat reiteradament la reforma de l'estació i l'any passat es va consensuar un projecte amb el Ministeri de Transports, que ha de donar-li cabuda en el seu pla d’inversions per als propers anys. Està pressupostat en 2,3 milions i permetrà una reordenació integral, tot ampliant el vestíbul, reubicant els ascensors i millorant el pas inferior, que pateix afectacions quan plou molt. També s'hi ampliarà la marquesina d'accés i s’hi crearà un punt de càrrega de cotxes elèctrics. Tot i això, l’Ajuntament ha seguit reivindicant solucions als problemes que es van produint, per garantir-ne l’accessibilitat.