Carles Ruiz presidirà la Red Innpulso

Carles Ruiz presidirà la Red Innpulso

El Ple Extraordinari de la Xarxa Espanyola de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Red Innpulso) va aprovar per unanimitat, la candidatura encapçalada per la ciutat de Viladecans per presidir l’entitat fins al 2027. La candidatura també estava formada per Màlaga, Barakaldo, Valladolid, Barcelona i Vitòria-Gasteiz (ciutats grans);

Alcoi, Sant Boi de Llobregat, Las Rozas, Camargo, Alcalá de Guadaira i Avilés (ciutats mitjanes); Salinas, Los Santos de Maimona, Ermua i Ejea de los Caballeros (ciutats petites).

La presidència correspondrà a l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, sent vicepresidents els alcaldes de Màlaga, Francisco de la Torre Prados; d'Alcoi, Antonio Francés Pérez; i de Salinas, Isidro Monzó Pérez. Les altres dotze ciutats esmentades formaran part del consell rector.  La candidatura va ser presentada per Rosalía Herrera, secretària de l’entitat i representant d’Ermua, ciutat que fins ara copresidia la Xarxa.

La Red Innpulso és un fòrum de trobada de tots aquells ajuntaments amb la distinció "Ciutat de la Ciència i la Innovació" que pretenen avançar en la definició i aplicació de polítiques locals innovadores. Impulsada i cofinançada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, l’entitat reuneix 90 ciutats de tot Espanya.

L'alcalde Carles Ruiz va defensar la candidatura de Viladecans recolzant-se sobre l'experiència d'haver copresidit la xarxa durant els darrers quatre anys al costat d'Ermua i en l'aposta de la ciutat per la innovació. Ruiz va explicar que "Viladecans és una ciutat intermitja de l'entorn metropolità de Barcelona, que ha destacat per la seva aposta decidida per les polítiques d'innovació. Els projectes que hem desenvolupat en els àmbits de la transició energètica, l'educació, la compra pública innovadora o la dinamització econòmica ens han posicionat com a’una de les ciutats més actives en innovació i sostenibilitat".

"Aquest esforç –va destacar Ruiz– ens ha permès aconseguir l'important reconeixement de la Unió Europea de ser nomenada ciutat Green Leaf 2025 (capital verda europea de ciutats petites). A més, som ciutat coordinadora de la RECE (Xarxa Estatal de Ciutats educadores) en el període 2023-2026 i tenim la vicepresidència de la Xarxa +Biodiversitat, de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. Volem posar tota aquesta experiència al servei de les ciutats de la xarxa, alhora que seguirem aprenent de la resta de ciutats”.

Carles Ruiz va assenyalar que, en aquests pròxims quatre anys, l’entitat haurà de servir com a element catalitzador de les tres grans línies d'actuació que defineix el Pla de Transferència i col·laboració del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats: millorar els mecanismes de transferència de coneixement, desenvolupar noves formes de col·laboració publicoprivada per a la innovació i reforçar la capacitació i desenvolupament de l'ecosistema en R+D+I. "En definitiva –va explicar–, proposem orientar el treball de la Red Innpulso a enfortir les capacitats de les ciutats membres en línia amb les prioritats en les polítiques d'innovació fixades tant a nivell europeu com a nivell estatal".