
Els pressupostos municipals del 2025 aposten per la millora de serveis públics als barris
El Ple Municipal de Viladecans va aprovar ahir, 28 de novembre, els pressupostos municipals per a l’any 2025, centrats a potenciar els serveis públics als barris. L'Ajuntament preveu per a l’any vinent uns comptes ordinaris de prop de 92 milions (91.848.803 euros), un 9 % més que per al 2024; mentre que el pressupost consolidat –la suma de les xifres municipals amb el grup
d’empreses públiques i la Fundació Ciutat de Viladecans– ascendirà fins a més de 110 milions (110.723.841,27 euros). El pressupost, l’eina clau de govern de la ciutat, es va aprovar inicialment amb els vots a favor del Partit dels Socialistes (12) i Viladecans en Comú Podem (2). Esquerra Republicana (5), Partit Popular (3) i VOX (2) van votar en contra.
Joana Sánchez, tinenta d’alcaldessa de Govern Intern i Gestió de Recursos Municipals, va explicar l’augment pressupostari en què “l’evolució favorable de la conjuntura econòmica permet disposar enguany de més recursos procedents d’altres administracions, sobretot de l’Estat”. Sánchez va assenyalar que els comptes municipals també estan condicionats “per la necessitat cada cop més urgent de reduir els efectes negatius de la generació i gestió dels residus per a la salut i el medi ambient”. Els pressupostos del 2025, per aquest motiu, contemplen l’exigència de la llei de Residus i Sòls Contaminants, que obliga a la imposició de la taxa de residus a tots els municipis d’Espanya, una taxa que necessàriament ha de cobrir tots els seus costos.
Els comptes de Viladecans per al 2025 registren un augment del 15 % en els recursos per a serveis bàsics com la seguretat, la neteja, la recollida de residus, la cura dels parcs i jardins i els serveis per a l’accés a l’habitatge. També han crescut un 16 % les partides adreçades a serveis preferents com són l’educació, la cultura i l’esport. Els recursos que es destinen a la mobilitat, a la transició energètica i a donar suport a l’empresa i el comerç local també han augmentat en un 10 %, i les partides relacionades amb la protecció social, de manera especial amb el servei d’atenció domiciliària, també han experimentat un creixement: un 2 %. Joana Sánchez va destacar que els comptes municipals del 2025 “aposten per una ciutat que funciona gràcies als serveis públics. Tant és així que el 57 %, més de 52 milions d’euros es destinen a l’Àmbit de Serveis a la Ciutadania”.
Una de les principals partides de despesa dels pressupostos és el nou contracte del servei de neteja i recollida de residus, que permetrà continuar millorant la neteja als barris i, de forma especial, l'índex de recollida selectiva, amb un total de més de 10,5 milions d’euros. Els pressupostos recullen la necessitat urgent d’assolir els objectius vinculants que la Unió Europea determina per a les ciutats (reciclar com a mínim un 55 % dels residus municipals l’any 2025 i un 60 %, el 2035; i reciclar el 65 % dels residus d’envasos al 2030 i un 70 %, al 2035).
Als serveis de seguretat, els comptes per al 2025 hi destinen més de 6,2 milions d’euros, amb els qual es potenciaran els nous serveis (unitats de proximitat, de suport i convivència i patrulla canina) i continuar desenvolupant la transformació digital dels serveis policials, amb noves aplicacions de gestió, noves càmeres personals i una sala de comandament dotada de l'última tecnologia.
El servei d’atenció domiciliària també creix per poder donar resposta a l’increment de famílies que necessiten suport en la cura dels seus familiars. Actualment, els comptes municipals destinen 7,8 milions d’euros, donant servei a més d’un miler d’usuaris, amb més de 102.000 hores de servei. Quant a la mobilitat a la ciutat, el nou servei del Vilabús V3 s’incorporarà l’últim trimestre de l’any.
En educació, competència que correspon a la Generalitat, l’Ajuntament col·laborarà invertint més de 7 milions d’euros. La millora de l’èxit educatiu i la cura de les instal·lacions educatives són polítiques municipals prioritàries que manté l’Ajuntament, que presideix la xarxa estatal de ciutats educadores (RECE). Els comptes registren també un augment de 100.000 euros per a la millora en la gestió de les escoles bressol municipals.
Els pressupostos també incidiran en les polítiques de transició energètica, invertint més de 300.000 euros en sistemes d’eficiència energètica. La tinenta d’alcaldessa Joana Sánchez va explicar que, en aquest àmbit, "estem aconseguint reduccions importants gràcies a les millores en les tarifes, fruit de decisions de compres agregades, i a les inversions constants en eficiència, permetent obtenir una reducció de més de 600.000 euros en despeses per subministrament elèctric. El 2025 s’invertiran més de 300.000 euros en sistemes d’eficiència energètica i s’afrontarà el repte de ser Capital Verda Europea ‘Green Leaf’.
Els comptes també recullen la creació de 23 nous llocs de treball que completaran una plantilla municipal de 536 places. Joana Sánchez va destacar la recuperació de la direcció de Servei de Seguretat i Convivència, per treballar en el benestar de la ciutadania als barris, de la mà de les agents cíviques, d’una Policia Local més propera i del reforç de les actuacions de civisme. A més, es continuarà desenvolupant la transformació digital dels serveis d’administració i atenció a la ciutadania.
Inversions importants
Les inversions totals al 2025 sumaran 8,49 milions d’euros aportats per l’Ajuntament i més de 10 milions provinents de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que s’executaran al llarg dels propers dos anys. Les principals inversions previstes són la segona fase de la transformació de la rambla Modolell (1,85 milions d’euros), la conversió de l’antiga Escola Àngela Roca en la nova Escola Oficial de Idiomes (442.000 euros, del total de la inversió, que serà de més de 2,4 milions d’euros provinents de fons Next Generation) i la construcció de les noves pistes esportives de Can Sellarès (2,04 milions d’euros). També s’afrontarà la reforma i ampliació del Camp Municipal de Futbol (2,48 milions d’euros) i el projecte de construcció de la nova piscina descoberta (4,75 milions d’euros) de la mà de l’AMB.
En clau de proximitat, amb l’AMB es reurbanitzaran els carrers de la Mare de Déu de Montserrat, de Salvador Baroné i del Nord (1,5 milions d’euros), així com es reformarà la plaça de les Tretze Roses (898.500 euros). Es desenvoluparan també els projectes de naturalització de ciutat, com la plaça de Sant Herblain (384.000 euros) i el nou eix verd de Can Palmer, dins del projecte 3-30-300 (235.000 euros d’un total de 2.670.000 que aportaran els fons Next Generation). A més, es replantaran arbres a tota la ciutat, aprofitant la fi del llarg període de sequera. Es renovaran també les àrees de jocs infantils dels parcs de Can Xic i el del carrer d’Antonio Machado amb el carrer de Rafael Casanova (250.000 euros).