Pou d’aigua freàtica per estalviar aigua potable en la neteja i el reg dels carrers

Pou d’aigua freàtica per estalviar aigua potable en la neteja i el reg dels carrers

L’Ajuntament de Sant Boi ha iniciat les obres per construir un pou d’aigua freàtica i la seva xarxa de distribució. Un cop finalitzin els treballs, l’aigua extreta del subsòl mitjançant el pou es farà servir per al reg i la neteja de carrers. És una nova mesura per fer un ús responsable de l’aigua, estalviar recursos hídrics i tenir un major grau d’autosuficiència per fer front a futures sequeres. 

La construcció del pou i la xarxa de distribució permetrà a Sant Boi disposar per primer cop d’aigua freàtica pròpia. Les obres, que duraran

un any, comportaran una inversió global de 800.000 euros i permetran aprofitar aigua del subsòl per estalviar 60 milions de litres anuals d’aigua potable en les tasques de neteja dels carrers i dels contenidors de recollida de residus i en el manteniment del clavegueram. Aquesta xifra equival al consum de 530 famílies.

Previsió de futures ampliacions de la xarxa 

El pou, que es construeix al polígon Salines, tindrà 40 m de profunditat. La nova xarxa es farà servir inicialment a una part de la zona industrial del municipi. La previsió és que en el futur es construeixin més pous i la xarxa s’estengui a altres llocs de Sant Boi, per exemple a la zona del Parc de Marianao. 

Disposant de recursos propis alternatius a l’aigua potable, la ciutat es prepara per ser cada cop més autosuficient davant episodis de sequera o emergència i incrementar la seva resiliència davant els efectes del canvi climàtic. 

Aigua freàtica i aigua regenerada 

Durant el temps de sequera, Sant Boi ha fet servir, per al reg i la neteja, aigua freàtica d’un antic pou i aigua regenerada provinent de l’ERA del Prat, que es carregava amb camions. Quan acabin les obres iniciades ara, la futura xarxa podrà transportar alhora aigua freàtica i aigua regenerada mitjançant una doble conducció. 

Sistema innovador per detectar fuites d’aigua 

Recentment el municipi ha posat en servei un innovador sistema que mitjançant l’ús de fibra òptica permet detectar microfuites d'aigua a les canonades i reparar-les amb precisió abans que es tornin més greus. És una altra mesura que es pren, de moment en forma de prova pilot, per a una gestió eficient dels recursos hídrics.